Tento jednoduchý trik spomalí kazenie melóna. Všetko potrebné na to máš už doma
Na predĺženie čerstvosti melóna môžeš použiť trik s cesnakom.
Vodný melón je neodmysliteľnou súčasťou leta. Jeho šťavnatá sladká chuť je dokonalým osviežením každého dňa. Avšak keď ho nezjeme do pár dní, veľmi rýchlo sa pokazí. Po prekrojení stráca vodu, začína sa v ňom množiť mikroflóra a po pár dňoch v chladničke už nevyzerá lákavo. Našťastie existuje jeden skvelý tip, ktorý ti pomôže predĺžiť životnosť tvojho melóna.
Ako predĺžiť čerstvosť melónu?
Mnohí z nás milujú melón najmä preto, že obsahuje naozaj veľké množstvo vody. Avšak po jeho prekrojení sa táto voda stáva dokonalým miestom pre množenie baktérií a plesní, čo si len málokto uvedomuje. Zaujímavosťou je, že sa tam množia už po pomerne krátkej chvíli. Na rozdiel od citrusov či jabĺk melón neobsahuje kyseliny ani tvrdšiu šupku, ktorá by ho pred mikroorganizmami aspoň čiastočne chránila. Našťastie influenceri jeffandlaurenshow na svojich sociálnych sieťach zdieľajú super tip, ktorý predĺži životnosť melónu. Jediné, čo na to budeš potrebovať, je cesnak.
Prečo práve cesnak?
Aj keď kombinácia melóna s cesnakom znie naozaj zvláštne, skutočne pomáha. Niektorí ľudia skúšajú rôzne spôsoby, od zakrytia fóliou až po ukladanie do vzduchotesných nádob, no táto metóda ťa prekvapí.
Cesnak sa od nepamäti používa nielen ako korenina, ale aj ako liečivo a konzervačný prostriedok. Obsahuje látky ako allicín, ktoré majú silné antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové účinky.
Keď cesnak rozrežeš alebo roztlačíš, tieto látky sa uvoľnia a začnú pôsobiť na svoje okolie. Práve tieto pozitívne vlastnosti cesnaku môžeš využiť pri skladovaní melónu. Cesnak totiž neumožní baktériám tak rýchlo sa množiť, čím spomalí proces kazenia. Treba však mať realistické očakávania. Cesnak síce dokáže predĺžiť čerstvosť melónu, no zvyčajne len o dva až tri dni. Nezabráni tomu, aby sa melón časom pokazil, ale pomôže ti vychutnať si ho o niečo dlhšie.
Ako cesnak pridať k melónu?
Ak máš celý melón, rozdeľ ho na menšie časti. Ak už máš prekrojený melón, postupuj rovnako. Tieto časti melónu vlož do nádoby. Uisti sa, že nádoba je čistá, aby sa melón nekontaminoval rôznymi nečistotami. Ošúp si jeden až dva strúčiky cesnaku. Nemusíš ich krájať ani lisovať. Postačí, ak cesnak jemne rozdrvíš bokom noža, aby sa uvoľnili účinné látky. Následne vlož cesnak do nádoby spolu s melónom. Tento trik môžeš alternatívne použiť aj bez nádoby. Postačí ti na to potravinárska fólia. Cesnak vlož priamo pod fóliu na melón a fóliou poriadne obaľ cesnak.
Vďaka allicínu dokáže spomaliť rast baktérií a plesní, čím melón vydrží čerstvý dlhšie.
Nádobu poriadne uzavri a skladuj ju v chladničke. Cesnak začne pôsobiť a melón si zachová sviežosť o niekoľko dní dlhšie, než keby si ho skladoval samotný. Daj si však pozor, aby si po pár dňoch cesnak v nádobe vymenil. Ak ho necháš príliš dlho, cesnak sa môže začať rozkladať a namiesto ochrany melónu spôsobí jeho rýchlejšie kazenie. Preto je dobré cesnak vymeniť aspoň každých 24 hodín.
Komentáre