Ako uvariť zemiaky v šupke tak, aby sa ošúpali takmer samé? Tento trik musíš poznať!
Chceš ošúpať uvarené zemiaky rýchlo a bez námahy?
Zemiaky sú základnou potravinou, ktorú používame v množstve jedál od zemiakovej kaše, cez hranolky až po rôzne šaláty. V rôznych jedlách je ich príprava iná. V niektorých jedlách ich najprv musíme ošúpať, v iných ich upečieme aj so šupkou. Ale čo robiť vtedy, keď ich potrebujeme uvariť v šupke a až neskôr ošúpať?
Prečo variť zemiaky v šupke
Niektorí ľudia si kladú otázku, prečo by mali variť zemiaky v šupke a až potom ich ošúpať. Aj keď je tento krok základom mnohých jedál, niektorí ho jednoducho vynechajú a zemiaky uvaria bez šupky. Títo ľudia však často netušia, že práve týmto krokom prichádzajú o množstvo živín. Zemiaky sú bohaté na vitamín C, draslík, horčík a vlákninu. Keď ich varíš už ošúpané, časť týchto látok sa vyplaví do vody. Ak ich však varíš v šupke, tá pôsobí ako prirodzená bariéra, ktorá živiny udrží v dužine. Okrem živín sa do vody vyplavuje aj prirodzená, špecifická chuť zemiakov, a následne je ich chuť v jedle menej intenzívna.
Varenie v šupke sa často využíva najmä pri rôznych šalátoch, kedy potrebujeme, aby aj uvarené zemiaky držali svoj tvar. Práve šupka pri varení zabezpečuje, že sa zemiaky nerozvaria tak rýchlo a zostanú pevnejšie.
Ako zemiaky varené v šupke ošúpať
Po tom, čo sa zemiaky v šupke uvaria, je potrebné ich ošúpať. Horúce zemiaky je však najprv potrebné nechať vychladnúť. Mnoho ľudí robí chybu a zemiaky šúpe ešte teplé, čo môže byť nepríjemné a nepraktické. TikTok účet cnnunderscored prezradil skvelý tip, ako zemiaky schladiť tak, aby sa ošúpali takmer samé. Na tento trik nebudeš potrebovať žiadnu škrabku ani nôž, len misku s ľadom.
Dôležité je začať ešte pred varením. Po umytí zemiakov jemne narež každý jeden zemiak okolo obvodu. Rez má byť plytký, len cez šupku, nie hlboko do dužiny. Následne nechaj zemiaky klasicky uvariť ako inokedy. Nezabudni ich posoliť.
Var na vysokom ohni, kým voda nezovrie, potom zníž teplotu na minimum. Hrniec prikry pokrievkou a zemiaky nechaj uvariť domäkka. Skontroluj ich vidličkou, či sú uvarené. Zemiaky by mali byť mäkké, keď na ne pritlačíš vidličkou.
Po uvarení zemiaky sceď. Následne ich ihneď opláchni studenou vodou a ponor do studeného kúpeľa. Ideálne je použiť vodu s ľadom, aby bol teplotný šok čo najväčší. Takto zabezpečíš, že budú dostatočne vychladnuté na manipuláciu.
Keď sú dostatočne vychladnuté, vezmi zemiak, nájdi rez, ktorý si pred uvarením vytvoril, a od tohto miesta potiahni šupku smerom von. Stačí ju jemne potiahnuť prstami, sama sa oddelí od zemiaku.
@cnnunderscored No peeler? No problem 🥔 Tell us your meal prep secrets in the comments ⬇️ #thanksgiving #mealprep #thanksgivingfood #potato #kitchenhack #cookinghacks #cookingtip #thanksgivignrecipes #thanksgivinghack #commissionearned ♬ Strangers – Kenya Grace
Prečo sa šupka po ochladení sama oddeľuje
Keď zemiaky varíš, ich dužina sa zväčšuje, pretože absorbuje vodu a škrobové bunky sa napučiavajú. Šupka však zostáva relatívne pevná a počas varenia sa mierne uvoľňuje od dužiny. Keď potom horúce zemiaky prudko schladíš v ľadovej vode, dôjde k rýchlej kontrakcii dužiny, tá sa mierne stiahne a ešte viac sa oddelí od šupky.
Vďaka tomu sa šupka prakticky uvoľní a stačí ju jemne potiahnuť prstami. Tento efekt je výraznejší, keď si pred varením urobil plytký rez okolo obvodu, pretože tým narušíš súvislosť šupky a tá sa po ochladení odlupuje ešte ľahšie.
Vďaka tomuto jednoduchému triku si ušetríš čas, získaš perfektne ošúpané zemiaky a zároveň zachováš ich výživovú hodnotu aj intenzívnu chuť.
Komentáre