Ako vybrať spadnutú škrupinu z misky s vajíčkami? Tento trik poznali už naše babky

Trik, ktorý zachráni tvoje nervy v kuchyni.

škrupina vo vajičkach
Zdroj: Vedelisteze.sk

Každý, kto aspoň raz v živote piekol koláč, pripravil praženicu alebo domáce cestoviny, pozná ten pocit, keď rozbiješ vajíčko a kúsok škrupiny ti spadne do misky, v ktorej už máš vajíčka či dokonca aj iné ingrediencie. Malé ostré kúsky škrupiny sú síce nenápadnou nehodou, ale v skutočnosti môžu spôsobiť väčšie problémy, ako si myslíš. Mnohí ľudia sa snažia malý kúsok škrupiny vybrať pomocou prsta, lyžičky či vidličky, no stále to končí rovnako. Škrupinka utečie späť do misky a ty sa ju donekonečna snažíš vybrať. Našťastie existuje jednoduchý trik, ktorý ti pomôže škrupinu vybrať na prvýkrát.

Ako vybrať spadnutú škrupinu z misky s vajíčkami?

Prečo škrupina uteká po miske?

Na prvý pohľad sa zdá, že chytiť kúsok škrupiny z misky nemôže byť nič zložité. No kto to skúšal, vie svoje. Bielok je lepkavý a klzký, kúsky škrupiny ti neustále utekajú po celej miske. Čím viac sa škrupinu snažíš zachytiť, tým ďalej sa posúva. Zrazu máš na prstoch viac bielka než predtým a stále nič nevytiahnuté. Deje sa to preto, že vaječný bielok je hustá kvapalina s vysokou viskozitou. Keď sa do nej snažíš dostať prstom alebo kovovou lyžičkou, narúšaš jej povrchové napätie. A práve narušenie tohto napätia spôsobuje, že sa škrupina odtláča.

Použi škrupinu!

Aj keď to možno znie zvláštne, použitie druhej škrupiny ti naozaj pomôže vytiahnuť malé škrupinky z misky s vajíčkami. Stačí použiť väčší kus škrupiny, ideálne celú polovičku vajíčka, ktoré si práve rozbil. Polovica škrupiny vytvorí akúsi lopatku, ktorou škrupinku jednoducho vyberieš. Keď škrupinu ponoríš do vajíčka, úlomok, ktorý ti predtým unikal, sa zrazu nechá ľahko nabrať.

škrupina vo vajičkach
Zdroj: Vedelisteze.sk

Ako škrupina priťahuje malé škrupinky?

Vajcová škrupina má nepravidelný, mierne pórovitý povrch a po rozbití vajíčka na nej vzniknú tenké a ostré hrany. Tie dokážu preniknúť do hustého prostredia bielka s minimálnym odporom. Viskózna sieť bielka sa tak jednoducho prederaví, takže môžeš škrupinu vybrať bez toho, aby ti utiekla. Prst alebo lyžica v ňom bielok neprederavia, iba za sebou ťahajú dlhé bielkové vlákna.

Vajcová škrupina je zložená prevažne z uhličitanu vápenatého. Keď sa rozbije, na jej povrchu zostane mikroskopická vrstva vlhkosti a bielkovín, ktoré pôvodne obaľovali vnútro vajíčka. Vďaka tomu sa dva kúsky škrupiny správajú ako mikroskopické magnety. Drobný úlomok škrupiny sa ľahšie zachytí o druhú škrupinu, pretože medzi nimi nevzniká výrazný elektrostatický ani povrchový odpor.

Povrchové napätie je vlastnosť každej kvapaliny, ktorá spôsobuje, že sa jej povrch správa ako tenká elastická blana. Vaječné bielko obsahuje bielkoviny, ktoré zvyšujú súdržnosť molekúl. Keď škrupinu ponoríš do bielka, kvapalina sa okolo nej rozdeľuje plynulo a prirodzene, pretože má podobnú povrchovú energiu. Povrchové napätie sa nenaruší tak silno, ako keď do bielka ponoríš palec alebo lyžičku, takže úlomok zostane blízko. A keď sa priblížiš, jemný pohyb kvapaliny spôsobí, že sa kúsoček prilepí alebo pritiahne k väčšiemu kusu.

Ako predísť pádu škrupiny do misky?

Aj keď je trik so škrupinou skvelý, najlepšie je nehode úplne predísť. Väčšina ľudí rozbíja vajíčko o ostrý okraj misky alebo panvice, čo spôsobí, že sa škrupina prelomí nerovnomerne a malé kúsky sa zatlačia dovnútra. Profesionálni kuchári preto odporúčajú rozbíjať vajíčko jemným, ale pevným ťuknutím o rovnú plochu, napríklad o kuchynskú dosku. Vznikne tak čistejšia a rovnomernejšia prasklina. Po ťuknutí vlož palce do praskliny a škrupinu rýchlo, ale opatrne otvor. Ak to spravíš správne, škrupina sa rozdelí na dve polovice a bielko so žĺtkom sa uvoľnia bez nechcených kúskov.

Pozor aj na hygienu

Rozbíjanie vajíčka nie je len o technike, ale aj o čistote. Ak vajíčko rozbiješ o okraj misky, baktérie z vonkajšej strany škrupiny sa môžu ľahko dostať do jeho vnútra. Preto je bezpečnejšie použiť rovnú plochu a vajíčko následne otvoriť nad miskou. Umývanie vajíčok pred použitím sa síce bežne neodporúča, pretože narušuje ochrannú vrstvu škrupiny, no ak sú znečistené, treba myslieť na možné baktérie, napríklad salmonelu.

Čo robiť, ak škrupina nechce ísť s inou škrupinou?

Občas sa stane, že ani trik so škrupinou nezaberie. V takom prípade si môžeš pomôcť aj inak. Navlhči si konček prsta alebo lyžičku čistou vodou a potom sa dotkni úlomku. Vlhký povrch dokáže narušiť povrchové napätie bielka priamo pri škrupine, takže ju pritiahneš podobne ako magnet.

Komentáre