Čo je to kombucha a aké má účinky na naše telo? Tento kyslý nápoj pijú milióny ľudí a mal by si poznať jeho účinky aj ty

Kombucha je fermentovaný čaj, ktorý sľubuje lepšie trávenie, posilnenie imunity a detoxikáciu pečene. Pozri sa, čo naozaj obsahuje, ako funguje a či je zdravý tak, ako sa hovorí.

kombucha
Zdroj: Tim-Oliver Metz z Unsplash

Pravdepodobne si už aj ty počul o novom trendy nápoji kombucha, ktorý ovládol internet. V skutočnosti ale nie je tento nápoj tak nový, ako by sa mohlo zdať. Vznikol v Číne a to približne okolo roku 200 pred naším letopočtom. V tom čase sa tento fermentovaný nápoj považoval za „elixír nesmrteľnosti“ a bol cenený pre svoje údajné liečivé účinky.

Okrem toho, že je kombucha momentálne veľmi populárna, sľubuje množstvo výhod pre naše telo. Nájdeme ju v rôznych obchodoch, kaviarňach a mnohí si ju pripravujú aj doma. Avšak je tento nápoj naozaj taký čarovný pre naše telo, ako sa hovorí? Poďme sa nižšie na to pozrieť.

Čo je to kombucha?

Aj keď je kombucha aktuálne veľmi trendy na sociálnych sieťach, pre mnohých nejde o žiadnu novinku. Tento nápoj sa pije v rôznych častiach sveta už tisíce rokov. Ako sme vyššie už spomenuli, pochádza zo starovekej Číny, odkiaľ sa rozšíril do celého sveta.

Kombucha je fermentovaný nápoj, ktorý sa vyrába zo sladeného čaju, najčastejšie zeleného alebo čierneho. Do tohto čaju sa pridáva tzv. SCOBY, čo je symbiotická kultúra baktérií a kvasiniek. Práve táto kultúra premieňa cukor a čaj na jemne perlivý, kyslastý nápoj. Kombucha je bohatá na organické kyseliny, enzýmy, vitamíny skupiny B a najmä na prospešné baktérie, teda probiotiká.

Možné výhody kombuchy

Podpora trávenia

Ako sme už spomenuli, kombucha obsahuje probiotiká, ktoré môžu prispievať k správnemu fungovaniu tráviaceho systému. Mnohé z jej účinkov sú podobné ako pri iných fermentovaných potravinách, napríklad kyslej kapuste, nakladanej zelenine, kefíre či jogurte.

Fermentované výrobky podporujú lepšie trávenie, vstrebávanie živín, pravidelné vyprázdňovanie a môžu pomôcť dokonca znížiť aj nadúvanie. Niektoré štúdie naznačujú, že probiotiká môžu zmierňovať aj niektoré tráviace ťažkosti, ako napríklad syndróm dráždivého čreva či zápaly čriev, no dôkazy sú zatiaľ zmiešané.

Obmedzenie zápalov

Kombucha obsahuje antioxidanty a polyfenoly, ktoré môžu pomôcť chrániť bunky pred poškodením. Portál health.clevelandclinic.org vysvetľuje, že pitie kombuchy môže prispieť k zníženiu chronických zápalov. Tie bývajú spájané s rôznymi zdravotnými problémami, ako sú srdcové choroby, rakovina či artritída.

Dôležité je ale povedať, že samotné pitie kombuchy však nie je všeliekom. Ak chceme znížiť zápalovosť v tele, je potrebné zaradiť ju do celkovo zdravej stravy a životného štýlu.

Posilnenie imunitného systému

Vitamíny skupiny B zohrávajú dôležitú úlohu vo fungovaní imunitného systému. Ako už asi tušíš, tak tieto látky nájdeš aj v tomto nápoji. Kombucha ako fermentovaný čaj ich obsahuje v rôznych množstvách, spolu s organickými kyselinami ako kyselina octová či glukurónová. Tieto kyseliny majú antimikrobiálne vlastnosti, ktoré môžu pomáhať spomaľovať rast niektorých škodlivých mikroorganizmov.

Detoxikácia

Pečeň je hlavný orgán zodpovedný za detoxikáciu tela. Filtruje toxíny, rozkladá lieky a reguluje hladinu cukru v krvi. Pri jej preťažení môže dôjsť k stukovateniu pečene. Niektoré výskumy na zvieratách naznačujú, že kombucha by mohla mať pozitívny vplyv na pečeň, najmä vďaka antioxidantom z čaju a fermentačným produktom.

Polyfenoly môžu znižovať oxidačný stres a tým pomáhať chrániť pečeňové bunky. Ak by si nevedel, oxidačný stres je stav v tele, keď je narušená rovnováha medzi voľnými radikálmi a antioxidantmi. Môže viesť k poškodeniu buniek, tkanív a dokonca aj DNA.

Kyseliny v nápoji môžu podporiť prirodzené detoxikačné procesy. Navyše probiotiká ovplyvňujú zdravie čriev, ktoré majú nepriamy vplyv aj na zdravie pečene, zdravé črevá totiž znižujú prienik škodlivín do krvného obehu.

Komentáre