Je popcorn zdravá pochúťka alebo kalorická bomba? V tomto spočíva základný rozdiel!

Domáci popcorn môže byť zdravou pochúťkou, ktorá ťa zasýti a málokto by čakal, že ti môže pomôcť aj schudnúť. Ale popcorn, ktorý si dáš v kine, je zásadne odlišný. V tomto spočíva základný rozdiel!

popcorn
Zdroj: Vedelijsteze.sk

Aj keď si popcorn väčšina z nás spája s kinom, často po tejto pochúťke siahneme aj doma, najčastejšie pri pozeraní filmov či posedení s priateľmi. Možno aj preto, že sa nám spája s oddychom, si mnohí myslia, že ide o nie veľmi zdravú a možno aj kalorickú bombu. Ale je to naozaj tak? Je popcorn naozaj nezdravý? Poďme sa nižšie na túto tému spolu pozrieť so serverom heart.org.

Je popcorn zdravá pochúťka, alebo kalorická pasca?

Popcorn sa vyrába z kukurice, to asi vieš. Nejde však o hocijaký druh, používa sa špeciálna odroda s názvom Zea mays everta. Táto kukurica má pevnú šupku a vo vnútri obsahuje vlhký škrob. Pri zahriatí sa voda v škrobe premení na paru. Tá vytvorí tlak, ktorý nakoniec roztrhne šupku a vznikne nadýchaný pukanec.

Okrem toho, že sa dokáže premeniť na obľúbený snack, má tento druh kukurice aj množstvo zaujímavých nutričných vlastností, o ktorých veľa ľudí nevie a asi ani ty. Obsahuje veľa vlákniny, polyfenolov (čo sú antioxidanty), ale aj dôležité minerály. Vďaka svojmu profilu sa dokáže nutrične porovnávať s inými celozrnnými potravinami, ako sú napríklad ovsené vločky či hnedá ryža, hoci v niektorých oblastiach, napríklad v obsahu bielkovín, zaostáva.

Benefity popcornu

Aj keď pukance obsahujú prospešné látky, nie všetky sú rovnaké. Keď si ich pripravíme doma horúcim vzduchom a len jemne ich okoreníme, ide v podstate o zdravé občerstvenie. Popcorn je totiž prirodzene celozrnný.

Celozrnné potraviny s vysokým obsahom vlákniny a to popcorn rozhodne je, prinášajú nášmu telu viacero benefitov. Niektoré štúdie ich spájajú s nižším rizikom srdcových chorôb, cukrovky druhého typu, niektorých druhov rakoviny a ďalších zdravotných problémov. A mimochodom, pukance môžu obsahovať aj viac vlákniny než niektoré druhy celozrnného chleba, záleží však na konkrétnom výrobku.

popcorn
Zdroj: Vedelijsteze.sk

Popcorn je tiež dobrým zdrojom polyfenolov. Tie pomáhajú chrániť bunky pred poškodením, zlepšujú trávenie, môžu mať priaznivý vplyv na krvný tlak a sú skúmané aj v súvislosti s prevenciou niektorých druhov rakoviny.

Ďalšou výhodou, ktorú si pochvaľujú najmä ľudia pri chudnutí, je pocit sýtosti. Popcorn má totiž veľký objem a nízku kalorickú hustotu, čo znamená, že ťa zasýti aj malé množstvo kalórií. Telo totiž nereaguje len na počet kalórií, ale aj na objem jedla v žalúdku. A práve popcorn vie žalúdok zaplniť bez zbytočného kalorického prebytku.

Preto sa pukance vďaka vláknine, nízkemu energetickému obsahu a veľkému objemu považujú za potravinu, ktorá môže podporiť chudnutie.

Pukance v kine nie sú ale to isté, čo pukance doma

A teraz to menej príjemné. Pukance v kine môžu byť výživovou pascou. Aj keď sa tvária rovnako ako tie domáce, často sú pripravované inak. Portál heart.org upozorňuje, že niektoré kiná používajú pri príprave repkový olej, maslo či dokonca karamel.

Ak si pukance pripravíš doma, máš pod kontrolou, koľko oleja či korenia do nich pridáš a teda aj to, akú budú mať kalorickú hodnotu. V kinách sa však často používa množstvo oleja, masla alebo cukru navyše, čo môže zvýšiť kalorickú hodnotu jednej porcie aj o 300 kalórií a viac. Niektoré veľké porcie popcornu v kinách dokonca prekračujú hranicu 1000 kcal.

Komentáre