Kombinácia čokolády a čaju má nezvyčajný vplyv na tvoje telo, zistili vedci. Takto sa mení!

Vedci skúmali, ako pravidelná konzumácia flavan-3-olov z potravín ako čokoláda, čaj, jablká a hrozno ovplyvňuje krvný tlak a zdravie ciev.

cokolada a caj_1
Zdroj: Vedelisteze.sk

Nie je žiadnym tajomstvom, že strava, ktorú konzumujeme, vplýva na celkové zdravie človeka. Mnoho ľudí trápi nesprávny krvný tlak, a to ako vysoký, tak aj nízky. Vysoký krvný tlak (hypertenzia) môže poškodiť cievy a srdce. To časom môže spôsobiť zhrubnutie a stuhnutie ciev, čo zvyšuje riziko infarktu, mozgovej príhody a ochorení obličiek. Naopak, nízky krvný tlak (hypotenzia) môže spôsobiť, že krv neprúdi dostatočne rýchlo do mozgu a iných orgánov. To môže viesť k závratom, mdlobám, únave alebo dokonca k pádom, čo je obzvlášť nebezpečné u starších ľudí.

Vo všeobecnosti sa za ideálny tlak pokladá 120/80 mmHg alebo o niečo nižší, čo sa považuje za optimálne pre zdravého dospelého človeka. Dosiahnuť ho ale nie je také jednoduché, ako sa môže zdať.

Práve na túto problematiku sa pozreli výskumníci z University of Surrey, ktorí v týchto dňoch publikovali štúdiu v prestížnom časopise European Journal of Preventive Cardiology. Konkrétne si položili otázku, či ovplyvňuje pravidelná konzumácia flavan-3-olov krvný tlak a funkciu endotelu a ak áno, do akej miery môže táto konzumácia zlepšiť kardiovaskulárne zdravie.

Pre tých, ktorí nevedia, funkcia endotelu znamená, ako dobre funguje vnútorná výstelka ciev, ktorú nazývame endotel. Ide o tenkú vrstvu buniek. Endotel má dôležitú úlohu v tom, ako sa cievy rozťahujú a sťahujú (čo ovplyvňuje krvný tlak) a tiež pomáha udržiavať krv „hladkú“, teda bráni tvorbe zrazenín a zápalov v cievach.

Môžu ti pomôcť bežné potraviny k lepšiemu krvnému tlaku?

Vedci v tejto štúdii skúmali potraviny obsahujúce flavan-3-oly, konkrétne kakao (horká čokoláda), čaj, jablká a hrozno. Tieto potraviny boli vybrané preto, že sú prirodzeným zdrojom týchto bioaktívnych zlúčenín, ktoré sú známe svojím potenciálom pozitívne ovplyvniť krvný tlak a zdravie ciev. Cieľom bolo zistiť, či konzumácia takýchto bežne dostupných potravín môže prispieť k zlepšeniu kardiovaskulárneho zdravia a pomôcť v prevencii ochorení srdca a ciev.

caj_1
Zdroj: Vedelisteze.sk

Aby vedci zodpovedali výskumnú otázku, pozreli sa na veľké množstvo existujúcich výskumov, presne 145 rôznych štúdií, v ktorých boli ľudia rozdelení do skupín. Jedna skupina ľudí jedla alebo pila potraviny obsahujúce flavan-3-oly (ako čaj, kakao, jablká alebo hrozno) a druhá skupina buď takéto potraviny nekonzumovala, alebo konzumovala niečo iné.

Vedci potom porovnávali výsledky medzi týmito skupinami, najmä ako sa menil ich krvný tlak a zdravie ciev. To znamená, že si pozerali, či pravidelná konzumácia potravín s flavan-3-olmi znižuje krvný tlak a zlepšuje funkciu cievnej steny.

Výskumníci zistili, že pravidelná konzumácia potravín obsahujúcich flavan-3-oly, ako sú čaj, kakao, jablká a hrozno, môže pomôcť znížiť krvný tlak, najmä u ľudí, ktorí majú tlak zvýšený alebo vysoký. V niektorých prípadoch sa zníženie krvného tlaku u týchto osôb vyrovnalo účinkom, aké dosahujú niektoré lieky na predpis.

Okrem toho sa zistilo, že flavan-3-oly zlepšujú funkciu endotelu, teda vnútornej vrstvy krvných ciev, ktorá je veľmi dôležitá pre zdravie celého obehového systému. Tento pozitívny účinok na cievy bol nezávislý od zmeny krvného tlaku, čo znamená, že flavan-3-oly majú širší priaznivý vplyv na zdravie srdca a ciev.

Komentáre