Nemáš parný hrniec? Šéfkuchár ukazuje trik, ako si poradiť aj bez neho
Nemáš doma parný hrniec? Nevadí. Ukážeme ti jednoduchý trik, ako si ho rýchlo nahradiť pomocou vecí, ktoré už máš v kuchyni.
V dnešnej dobe máme v našich kuchyniach rôznych pomocníkov na prípravu jedál od výmyslu sveta. Avšak niekedy sa stane, že si až pri príprave jedla uvedomíme, že nám nejaký pomocník chýba. Napríklad taký parný hrniec. Aj keď ho nevyužívame každodenne, niekedy príde ten čas, keď potrebujeme siahnuť práve po ňom. Čo však robiť, keď doma nemáme parný hrniec?
Takto si “vyrobíš” parný hrniec sám doma
Čoraz viac ľudí sa zaujíma o zdravý životný štýl, čo sa prirodzene premieta aj do spôsobu stravovania. Jedným z najzdravších spôsobov tepelnej úpravy jedla je práve varenie pomocou pary v parnom hrnci. Takáto príprava jedál pomáha uchovať viac vitamínov, minerálov a prirodzenú chuť surovín. Na rozdiel od klasického varenia vo vode sa minerály a vitamíny nevylučujú do vody, ale ostávajú priamo v jedle. Navyše pri takomto spôsobe prípravy jedál sa zachová chrumkavosť, farba aj prirodzená sladkosť.
Ale čo robiť, ak doma nemáš parný hrniec? Šéfkuchár dobrovolskyichef na svojich sociálnych sieťach ukazuje tip, ako si poradiť aj bez drahej techniky.
Ako si pripraviť náhradu za parný hrniec?
Aj keď doma nemáš parný hrniec, nemusíš sa vzdať jedla plného chuti a farby. Príprava domáceho parného hrnca nie je vôbec zložitá. Aj keď tento trik môže na prvý pohľad znieť trochu divne, naozaj pomáha. Budeš potrebovať klasický hlboký hrniec, niekoľko kovových polievkových lyžičiek, horúcu vodu a tepelne odolný tanier.
Na dno hrnca poukladaj polievkové lyžičky tak, aby vytvorili malú podložku. Tieto lyžičky budú slúžiť ako opora pre tanier. Vďaka nim sa zabezpečí, že sa tanier ani jedlo nedotknú vody. Alternatívne môžeš ale skúsiť použiť aj klasické kovové sitko alebo malý naparovač, ktorý sa vkladá do hrnca. Ak máš doma takéto pomôcky, nemusíš sa trápiť s ukladaním lyžičiek ani balansovaním taniera. Vráťme sa ale späť k pôvodnému triku. Následne do hrnca nalej malé množstvo vody. Ideálne tak, aby voda siahala len po spodný okraj lyžičiek.
Na parné varenie nepotrebujeme veľa vody, pretože nám ide len o to, aby sa z vody stala para, nie aby sa jedlo vo vode varilo. Po tom, čo do hrnca naleješ horúcu vodu, na lyžičky opatrne polož tanier s jedlom. Tanier umiestnený na lyžičkách nahrádza klasickú parnú vložku, ktorá sa nachádza v parných hrncoch. Nakoniec zakry hrniec pokrievkou a zapni ho na stredne silný plameň. Para sa začne tvoriť po niekoľkých minútach a jedlo sa bude pripravovať šetrne a rovnomerne.
To, ako dlho potrebuješ jedlo variť, závisí od toho, čo konkrétne chceš pripraviť. Zelenine stačí okolo 10 minút, naopak na prípravu knedle budeš potrebovať o čosi viac, asi 20 minút. Dôležité však je, aby si počas varenia priebežne kontroloval nielen jedlo, ale aj hladinu vody v hrnci. Ak bude vody v hrnci nedostatok, jednoducho ju dolej.
Komentáre