Pitie 4 až 6 šálok kávy denne môže zmeniť spôsob, ako starneš, a to v dobrom slova zmysle. Takto sa tvoje telo zmení
Nový výskum odhalil, že pravidelná konzumácia kávy znižuje riziko krehkosti u starších ľudí.
Nie je žiadnym tajomstvom, že káva na ľudské telo, ak to s ňou nepreháňame, má pozitívny vplyv. Konzumácia kávy bola predtým spojená so znížením rizika niektorých prirodzených symptómov starnutia, ako je zlepšenie kognitívnych funkcií a zmierňovanie zápalových ochorení.
Najnovšie si vedci z coffeeandhealth.org položili ďalšiu zaujímavú otázku a to: Aký je vzťah medzi pravidelnou konzumáciou kávy a rizikom krehkosti u starších dospelých? Možno sa teraz pýtaš, čo to znamená „riziko krehkosti“. Pod pojmom krehkosť možno rozumieť stav, ktorý sa vyznačuje úbytkom hmotnosti, slabosťou, vyčerpanosťou, pomalou chôdzou a nízkou fyzickou aktivitou, pričom tieto symptómy zvyšujú riziko zdravotných problémov a znižujú schopnosť starších dospelých zvládať každodenné aktivity.
Na to, aby zodpovedali otázku vyššie, vedci skúmali túto otázku tak, že počas sedemročného sledovania analyzovali údaje o 1 161 dospelých nad 55 rokov z Longitudinálneho štúdia starnutia Amsterdam (LASA) a porovnávali ich konzumáciu kávy s výskytom symptómov krehkosti podľa Friedovho päťzložkového fenotypu. Inými slovami sledovali ľudí nad 55 rokov počas siedmich rokov, a potom zisťovali, koľko kávy pijú denne, a potom porovnávali tieto údaje s tým, či sa u nich objavili prejavy krehkosti, ako napríklad úbytok hmotnosti, slabosť alebo pomalá chôdza.
Káva ako elixír zdravia pre starších?
Zistenia, na ktoré prišli, sú pozitívne. Pravidelná konzumácia kávy je spojená s nižšou pravdepodobnosťou krehkosti. Výskumníci zistili, že pravidelná konzumácia kávy je spojená so zníženým rizikom krehkosti. Konkrétne zistili, že pravidelná konzumácia kávy v množstve 4–6 a viac šálok (pričom jedna šálka má objem 125 ml) denne je spojená so zníženým rizikom krehkosti.
Ako káva pomáha chrániť svaly a zdravie?
Možno sa teraz pýtaš, ako káva vplýva na zdravie. Výskumníci sa domnievajú, že tento výsledok možno pripísať úlohe antioxidantov v káve, ktoré môžu pomáhať znižovať zápal, sarkopéniu (stratu svalov) a predchádzať poškodeniu svalov. Okrem toho káva môže tiež zlepšiť reguláciu citlivosti na inzulín a príjem glukózy u starších ľudí.
„Pitie kávy je kľúčovou súčasťou každodennej rutiny mnohých ľudí a s pribúdajúcim vekom neustále hľadajú spôsoby, ako si udržať zdravie. Naše zistenia poukazujú na možný priaznivý vzťah medzi každodennou konzumáciou kávy a zníženým rizikom krehkosti v neskoršom veku u staršej populácie. Konzumácia kávy teda môže podporiť zdravé starnutie, ale je dôležité, aby sme tiež skúmali ďalšie stravovacie intervencie, aby starší dospelí mohli pokračovať v plnohodnotnom živote.“, uviedla Margreet R. Olthof.
Komentáre