Pomáha alkohol pri trávení, alebo nie? Pozri sa, či je malý pohárik po jedle dobrý nápad
Malý pohárik po jedle môže navodiť pocit úľavy, no nie vždy prospieva tráveniu. Pozri sa, ako alkohol ovplyvňuje žalúdok a črevá, a kedy môže skôr uškodiť.
Nie je žiadnym tajomstvom, že alkohol je metla ľudstva. Možno si už počul o tom, že jeden pohárik pomáha k lepšiemu spánku. V skutočnosti tomu tak nie je, hoci ti alkohol môže pomôcť rýchlejšie zaspať, samotná kvalita spánku sa zhorší, keďže spánok sa stáva menej hlbokým a menej regeneračným.
Ide však len o jedno z mnohých tvrdení o alkohole. Dnes sa pozrieme na ďalšie, ktorým je, že alkohol ti môže pomôcť s trávením. Je to ale pravda? Poďme sa na túto tému pozrieť bližšie.
Pohárik po výdatnom obede: pomôže alebo uškodí?
Nie je ničím výnimočným ani u nás, že si po výdatnom obede doprajeme malú dávku alkoholu na podporu trávenia. Alkohol má na tráviaci trakt viacero účinkov už krátko po vypití. V žalúdku môže malá dávka alkoholu stimulovať tvorbu žalúdočných štiav a vylučovanie tráviaceho hormónu gastrínu, približuje server pubmed.ncbi.nlm.nih.gov.
Treba však zdôrazniť, že to platí najmä pre nízkoalkoholické nápoje z fermentácie, ako je pivo či víno, ktoré výrazne povzbudzujú produkciu žalúdočnej kyseliny. Ak si dopraješ niečo tvrdšie, sklameme ťa. Tvrdý alkohol s vysokým percentom (teda destiláty) naopak takmer nestimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny. Čistý etanol vo vyššej koncentrácii nemá na vylučovanie kyseliny buď žiadny efekt, alebo ho dokonca mierne brzdí.
Malé množstvo môže pomôcť, ale…
Malé množstvo slabšieho alkoholu môže podporiť vylučovanie tráviacich enzýmov z pankreasu, ktoré sú dôležité pre štiepenie potravy v tenkom čreve. Zároveň alkohol pôsobí ako vazodilatátor (rozťahuje cievy), takže prechodne zvyšuje prekrvenie žalúdka a čriev, čo môže prispieť k subjektívnemu pocitu tepla a pohodlia v brušnej oblasti, približuje winespectator.com.
Okrem sekrécie tráviacich štiav vplýva alkohol aj na pohyblivosť tráviacej trubice. Nízke dávky alkoholu môžu mierne zrýchliť vyprázdňovanie žalúdka. Ak si teraz hovoríš, že si dopraješ viac alkoholu, efekt bude presne opačný. Vyššie dávky alkoholu vyprázdňovanie žalúdka spomaľujú a tlmia motilitu čriev. Inými slovami, malý „štamprlík“ môže žalúdok povzbudiť k práci, ale väčšie množstvo alkoholu spôsobí, že potrava ostáva v žalúdku dlhšie.
Alkohol tiež uvoľňuje svalovinu zvieračov, napríklad znižuje napätie dolného pažerákového zvierača, čo uľahčuje spätný tok kyselín do pažeráka. Preto aj malá dávka alkoholu môže podporiť vznik pálenia záhy u citlivých osôb, keďže kyslý žalúdočný obsah sa ľahšie dostane nahor do pažeráka.
Pozitíva sú, ale netreba ich preceňovať
Z vyššie uvedeného vyplýva, že v malých dávkach vhodného alkoholu môže mať určitý pozitívny účinok na trávenie. Zvýšená tvorba žalúdočných štiav môže pomôcť rozkladať bielkoviny a ďalšie zložky potravy v žalúdku. Mierne rýchlejšie vyprázdňovanie žalúdka zas môže subjektívne znížiť pocit ťažoby po jedle.
Ľudia po výdatnom obede často siahnu po poháriku na „lepšie trávenie“, čo môže krátkodobo navodiť pocit úľavy. V neposlednom rade, mnohé likéry konzumované ako digestív obsahujú horké byliny, ktoré samy o sebe povzbudzujú trávenie (horké látky stimulujú slinenie a vylučovanie tráviacich štiav).
Tieto potenciálne prínosy sa však výraznejšie prejavia iba pri veľmi striedmej konzumácii alkoholu. Treba však uviesť, že dôležitá je dávka. Odborníci zdôrazňujú, že viac alkoholu už tráveniu rozhodne nepomôže a prínos malého pohárika je skôr mierny než zázračný.
Nevýhody a riziká malých dávok alkoholu
Napriek určitým pozitívam má aj malé množstvo alkoholu svoje nevýhody a riziká. Ako už bolo spomenuté, alkohol uvoľňuje zvierače tráviaceho traktu, najmä pažerákový zvierač. To znamená, že môže prispieť k páleniu záhy a refluxu žalúdočnej kyseliny do pažeráka.
Alkohol tiež môže dráždiť žalúdočnú sliznicu. Pri dlhodobom a častom užívaní aj v malých dávkach sa zvyšuje riziko zápalu žalúdka (gastritídy). Hoci samotný alkohol v miernych množstvách zrejme nespôsobí vredy, môže zhoršiť ich vznik, ak sú prítomné iné rizikové faktory.
Záleží aj na jedle a množstve alkoholu
Treba tiež uviesť, že dôležité je aj to, čo si dáš na tanier. Štúdia zameraná na konzumáciu alkoholických digestívov po ťažkom jedle (syrové fondue) zistila, že podanie malého panáka destilátu po jedle neurychlilo vyprázdňovanie žalúdka ani nezmierňovalo dyspeptické pocity v porovnaní s nealkoholickým nápojom. Naopak, vyššie dávky alkoholu (napríklad kombinácia vína počas jedla a likéru po jedle) výrazne predĺžili čas, kým sa žalúdok vyprázdnil.
Kalórie a dlhodobé riziká
Netreba zabúdať ani na kalórie a metabolické účinky. Alkohol obsahuje relatívne veľa kalórií (7 kcal na gram alkoholu), takže pravidelný „digestív“ po večeri môže prispieť k nadbytočnému príjmu energie a priberaniu.
Niektoré štúdie síce naznačili, že malé množstvo alkoholu pri jedle môže zlepšiť krátkodobé metabolické ukazovatele (napríklad o niečo nižší nárast cukru v krvi či triacylglycerolov po jedle), to však v žiadnom prípade nevyvažuje ostatné riziká pravidelného pitia.
Z dlhodobého hľadiska aj nízka až stredná konzumácia alkoholu zvyšuje riziko rôznych ochorení, vrátane niektorých nádorov tráviaceho traktu.
Komentáre