Soľ v káve? Znie to šialene, no baristi poznajú trik, ktorý zmení jej chuť. Toto by si mal vyskúšať aj ty!

Pridávanie štipky soli do kávy môže znieť zvláštne, no keď spoznáš dôvod, prečo to mnohí robia, možno si to obľúbiš aj ty.

Soľ do kávy1
Zdroj: Vedelisteze.sk

Káva je jeden z najobľúbenejších spôsobov, ako začať deň. Vďaka jej vysokému obsahu kofeínu nám pomáha nakopnúť telo lepšie ako čokoľvek iné. Horká chuť kávy, jej príjemná vôňa, ale aj energia, ktorú nám dodáva, sa stávajú ranným rituálom mnohých z nás. Každý si tento rituál predstavuje trochu inak. Niekto do kávy pridáva mlieko, iný cukor a niekto ju má najradšej čistú.

Počul si však už o tom, že by si mal do kávy pridať štipku soli? Asi to na prvý pohľad znie ako nezmysel. Kto by predsa chcel príjemnú horkú chuť kávy zničiť niečím, ako je soľ? Avšak soľ v káve má viac výhod, ako by si si myslel.

Soľ v káve, zvláštna, no skvelá kombinácia

Na internete koluje trend, pri ktorom si mnohí ľudia pridávajú soľ do kávy. Aj keď to znie naozaj nechutne, výsledok tejto kombinácie je prekvapivý. Poďme sa na to pozrieť bližšie. Káva je prirodzene horká tekutina. A soľ? Soľ je známa tým, že vyrovnáva horkosť v jedlách. Prečo by teda tieto dve veci nešli dokopy?

Horkosť je prirodzenou súčasťou kávy. Jej intenzita závisí od mnohých faktorov, ako sú zrná, spôsob praženia, pomer vody v káve či dĺžka extrakcie zŕn. Najčastejšie sa zvýšená horkosť kávy prejavuje najmä pri kávach, ktoré sú preextrahované alebo majú nižšiu kvalitu. Horkosť však môže viac vyniknúť aj vtedy, ak kávu zaleješ tvrdou vodou.

A práve tu prichádza na rad soľ. Soľ v malom množstve dokáže zjemniť horkosť kávy. Deje sa to preto, lebo soľ potláča aktivitu našich chuťových receptorov, ktoré detegujú horkosť. Okrem toho soľ, aj v iných jedlách či nápojoch, zvýrazňuje chuť sladkosti a jemnosti a zlepšuje celkovú vyváženosť chuti. Vďaka tejto skvelej vlastnosti soli dokážeš aj z lacnejšej kávy pripraviť jemnejší a menej horký nápoj.

Ako pridať soľ do kávy?

Zjemnenie kávy pomocou soli nie je vôbec zložitý proces. Kávu si uvar tak ako obvykle. Aby si pocítil rozdiel, vynechaj cukor a mlieko. Medzi dva prsty si vezmi štipku soli a pridaj ju do kávy, ako by si pridával napríklad cukor. Následne kávu len zamiešaj a potom si ju môžeš vychutnať ako obvykle. Určite spozoruješ, že niektoré horké tóny kávy budú potlačené a naopak vystúpi jemná chuť.

káva a sol
Zdroj: Vedelisteze.sk

Turecká tradícia

Táto baristická vychytávka k nám prišla z Turecka. Portál glamour.com vysvetľuje, že v Turecku je pridávanie soli do kávy známou tradíciou v kontexte návrhov na sobáš. Nastávajúca nevesta podáva svojmu budúcemu manželovi slanú kávu ako skúšku jeho trpezlivosti a charakteru. Táto tradícia má hlboký kultúrny význam nielen pre Turecko, ale aj pre iné krajiny.

Komentáre