Strava, ktorú jeme každý deň, vplýva na náš mozog, no žiaľ nie tak, ako by sme chceli. Takto sa mení k horšiemu
Strava bohatá na cukry a tuky môže negatívne ovplyvniť činnosť hipokampu, varujú vedci. Dá sa to ešte zvrátiť zmenou jedálnička, dopĺňajú.
Nie je žiadnym tajomstvom, že palivo, v tomto prípade strava, ktorú konzumuješ, má významný dopad na tvoje celkové zdravie. V minulosti sme sa pozreli na tému, kde sme sa venovali vysoko spracovaným potravinám a tomu, ako vplývajú na tvoj biologický vek. Ide napríklad o balené sladkosti, sladené nápoje, balený chlieb, ovocné jogurty, cereálie, ale aj náhrady mäsa a podobne, ktoré prechádzajú výrazným priemyselným spracovaním a, bohužiaľ, prispievajú k vyššiemu biologickému veku. Biologický vek je vek, ako staré je v skutočnosti tvoje telo. Ty môžeš mať napríklad 30 rokov, ale tvoje telo môže vykazovať vek 40-ročného človeka, čo je tvoj biologický vek.
Najnovšie sa výskumníci z sydney.edu.au pozreli na ďalšiu zaujímavú tému, ktorá súvisí s potravinami, ktoré konzumujeme, konkrétne so stravou bohatou na tuky a cukry (najmä rafinovaný cukor a nasýtené tuky) a tým, ako ovplyvňuje naše kognitívne funkcie, konkrétne schopnosť priestorovej orientácie.
Ide vôbec o prvú štúdiu, ktorá skúma súvislosť medzi takouto stravou a schopnosťou zapamätať si trasy v priestore, čo súvisí so zdravím hipokampu, časti mozgu zodpovednej za orientáciu a pamäť.
Výskumná otázka znela, či strava s vysokým obsahom tukov a cukrov ovplyvňuje schopnosť priestorovej orientácie u mladých dospelých, konkrétne ich schopnosť zapamätať si trasu v prostredí, čo odráža funkciu hipokampu.
Metodológia výskumu zahŕňala nábor 55 univerzitných študentov vo veku od 18 do 38 rokov, ktorí vyplnili dotazníky o svojej konzumácii tučných a sladkých jedál. Ich pracovná pamäť bola testovaná pomocou cvičenia na zapamätanie čísel a zaznamenaný bol aj ich index telesnej hmotnosti (BMI). Následne účastníci absolvovali experiment vo virtuálnej realite, kde mali opakovane nájsť poklad v labyrinte s orientačnými bodmi. V poslednej úlohe mali na základe pamäti označiť miesto, kde sa poklad nachádzal, aj keď už fyzicky nebol prítomný. Výskumníci porovnali výsledky s údajmi o strave účastníkov, pričom zistili, že vyššia konzumácia tukov a cukrov bola spojená so slabšou schopnosťou priestorovej orientácie.
Ako ovplyvňuje strava s vysokým obsahom tuku a rafinovaného cukru tvoj mozog?
Záver štúdie bol, že strava s vysokým obsahom rafinovaného cukru a nasýtených tukov negatívne ovplyvňuje schopnosť priestorovej orientácie. Účastníci, ktorí konzumovali tieto potraviny viackrát týždenne, boli v záverečnom teste, kde mali určiť polohu objektu len na základe pamäti, menej presní než tí, ktorí mali v strave menej tukov a cukrov. Aj po zohľadnení pracovnej pamäti a BMI sa ukázalo, že príjem tukov a cukrov bol spoľahlivým prediktorom výkonu v pamäťovej úlohe.
Ako takou dobrou správou je, že vedci sa domnievajú, že tento stav je pravdepodobne reverzibilný, a teda zlepšenie stravovacích návykov môže opäť podporiť zdravie hipokampu a kognitívne funkcie.
Komentáre