Takto vyčistíš lis na cesnak za pár sekúnd. Tento trik musíš poznať!
Čistenie lisu na cesnak nemusí byť otrava. Vyskúšaj tieto overené triky.
Lis na cesnak je nenahraditeľnou pomôckou v našich kuchyniach. Šetrí čas, prácu a umožňuje pripraviť jedlo s bohatšou arómou. Využívame ho takmer každodenne, pretože cesnak je surovinou, ktorá pridá každému jedlu chuť, vôňu aj plnosť. Ak však chceme dosiahnuť, aby bola chuť cesnaku v jedle dostatočne výrazná, musíme cesnak rozpučiť. Na pučenie cesnaku je najlepšie použiť lis na cesnak, avšak jeho následné čistenie môže byť poriadna otrava. Našťastie existujú jednoduché triky, ktoré ti ho pomôžu vyčistiť za pár sekúnd.
Ako jednoducho vyčistiť lis na cesnak
Zvyšky cesnaku sa zvyknú zapchať do malých otvorov, vyschnú a potom držia ako lepidlo. Deje sa to, pretože cesnak je prirodzene lepkavý a vláknitý. Navyše, keď ho pretlačíme cez malé dierky na lise, zasekne sa v jeho otvoroch. Najlepšie je lis vyčistiť hneď po prepučení cesnaku. Ak už cesnak v lise vyschne, jeho čistenie je ešte o niečo zložitejšie. Navyše cesnak obsahuje sírne zlúčeniny, ktoré nielen zapáchajú, ale môžu časom aj chemicky reagovať s kovovými časťami náradia.
Použi špáradlo alebo ihlu
Čistenie lisu na cesnak len pomocou vody a špongie je takmer nemožné. Klasická hubka na riad sa do lisu ani nezmestí a len voda lis s malými dierkami nevyčistí. Jednou z možností pri čistení lisu je síce použiť prúd vody, avšak pri takomto čistení minieme veľké množstvo vody, kým dostaneme cesnak von. Namiesto vody je lepšie siahnuť po špáradle, ktoré má určite každý v kuchyni. Ak by si náhodou špáradlo nemal, môžeš siahnuť po ihle alebo inej tenkej pomôcke.
Skvelou pomôckou je aj stará zubná kefka
Ak nemáš poruke ani špáradlo, ani ihlu, výborne poslúži aj stará zubná kefka. Je dostatočne mäkká na to, aby nepoškodila lis, ale zároveň dostatočne pevná, aby zoškrabala zvyšky cesnaku aj z ťažko dostupných miest. Kefku jednoducho namoč do teplej vody a začni jemne drhnúť vnútro aj vonkajšok lisu. Ak máš elektrickú kefku s výmennými hlavicami, použi jednu z opotrebovaných hlavíc výhradne na tento účel.
Špáradlom či kefkou lis vyčistíš jednoducho a rýchlo
Pomôcku postupne pretláčaj cez dierky v lise. Daj si pozor, aby si cesnak pretláčal smerom dnu. V tomto smere jednoduchšie a rýchlejšie vyberieš väčšie kúsky cesnaku z lisu. Po uvoľnení kúskov cesnaku opláchni lis pod teplou vodou, aby si zmyl všetky zvyšné nečistoty. Použitím tejto metódy odstrániš všetky malé kúsky cesnaku, takže v lise neostane nič, čo by mohlo zapáchať alebo narúšať jeho funkčnosť.
Zamraz lis na cesnak
Ak nemáš čas na čistenie lisu, pretože pripravuješ viacero jedál naraz alebo sa ponáhľaš, skús túto techniku. Po použití vlož lis do mrazničky a nechaj ho zmraziť. Neskôr, keď budeš mať čas, lis z mrazničky vyber a vyčisti. Jediné, čo stačí urobiť, je jemne ním poklopať o kuchynskú linku alebo iný povrch. Vysušené a zmrazené kúsky cesnaku sa z lisu odlúpnu a jednoducho vypadnú von. Lis na cesnak potom opláchni pod teplou tečúcou vodou, aby si sa zbavil všetkých zvyškov.
Komentáre