Takto zistíš, že je olej dostatočne horúci na vyprážanie. Budeš ľutovať, že si tento trik nepoznal skôr

Jednoduchý trik ti prezradí, či má olej správnu teplotu na vyprážanie. Vďaka nemu budú tvoje rezne aj hranolky dokonalé a nie mastné.

zistenie teploty oleja
Zdroj: Vedelisteze.sk

Vyprážané jedla sú jedny z veľmi obľúbených jedál. Kto by predsa nemal rád chuť chrumkavých hranoliek, skvelých rezňov či sladkých šišiek. No ak toto jedlo pripravujeme sami doma, niekedy je ťažké zistiť, kedy môžeme na panvicu či do hrnca vložiť prvé kusy jedla. Príliš studený olej spôsobí, že jedlo nasiakne tukom, bude rozmočené a mastné. Naopak, príliš horúci olej môže jedlo spáliť zvonku a ponechať surové vnútri. Ako teda zistiť, či je olej správne teploty na to, aby sme mohli pripraviť chutné vyprážané jedlo ?

Takto zistíš, že je olej dostatočne horúci!

Aj keď dbáš o svoju postavu a strážiš si stravu, každý si občas chce dať niečo vyprážané. Hranolky, fánky, rezne, nugetky či vyprážaný syr sú pochúťkami, ktoré si každý rád dopraje aspoň raz za čas. Avšak na to, aby sme si takéto jedlo vedeli správne pripraviť doma potrebuje, aby olej, v ktorom budeme jedlo pripravovať mal správnu teplotu.

Teplota oleja totiž ovplyvňuje oveľa viac ako si myslíš. Od teploty oleja sa odvíja celková chuť jedla ale aj bezpečie v tvojej domácnosti. Správna teplota oleja je dôležitá, aj aby jedlo bolo chrumkavé. Správne horúci olej rýchlo uzavrie povrch jedla a vytvorí chrumkavú kôrku. Naopak ak nie je olej dosť horúci, jedlo sa správa ako špongia a nasiakne mastnotu.

Ako zistiť či je teplota oleja vhodná na vyprážanie ?

Ideálna teplota na vyprážanie jedál je medzi 170 – 190 °C. No nie každý má doma kuchynský teplomer na to, aby si odmeral, či olej dosahuje túto teplotu. Avšak portál .simplelifehacks na svojich sociálnych sieťach ukazuje skvelý trik, ako zistiť, či je teplota oleja vhodná na vyprážanie, alebo ešte nie. Na tento trik budeš potrebovať iba klasickú drevenú varešku, ktorú máš určite v kuchyni.

Nalej do panvice alebo hrnca olej a začni ho zohrievať na strednom plameni. Nechaj olej chvíľu zohrievať a následne do neho namoč koniec drevenej varešky. Ak nemáš po ruke drevenú varešku môžeš použiť aj špajľu alebo špáradlo. Ponor varešku do stredu oleja, stačí ak namočíš aj malý podiel asi 1 až 2 centimetre.

zistenie teploty oleja
Zdroj: Vedelisteze.sk

Ak sa v oblasti okolo varešky začnú robiť jemné a pravidelné bublinky, olej má správnu teplotu. Bublinky vznikajú pretože v dreve sa nachádzajú mikroskopické póry, v ktorých sa udržiava vlhkosť. Keď drevo ponoríš do horúceho oleja vlhkosť z varešky sa vyparuje a para uniká von cez póry vo forme drobných bubliniek.

Aj sa neobjavia žiadne bublinky, olej ešte nie je dostatočne zohriaty. Aj sa však tvorí veľmi veľa bubliniek, ktoré prskajú až dymia olej je príliš horúci. V tomto prípade by si mal znížiť plameň a počkať niekoľko sekúnd, aby olej schladol.

Komentáre