Tieto potraviny s kávou nikdy nekombinuj! Môže ti to totálne rozhodiť žalúdok a spôsobiť nepríjemné ťažkosti

Niektoré kombinácie s kávou môžu spôsobiť nevoľnosť, reflux alebo únavu. Pozri sa, ktorým potravinám by si sa mal pri káve radšej vyhnúť, najmä ak máš citlivý žalúdok.

kava salka kavy_2
Zdroj: Vedelisteze.sk

Pre mnohých z nás je káva neoddeliteľnou súčasťou dňa. Často je prvou vecou, po ktorej ráno siahneme, ale aj príjemným spestrením dňa a povzbudením tela. Káva je silný stimulant, ktorý ovplyvňuje celé naše telo vrátane trávenia, vylučovania žalúdočnej kyseliny a vstrebávania niektorých živín.

Avšak problém môže nastať, ak si dáme kávu v kombinácii s niektorými potravinami, ktoré sa na prvý pohľad môžu zdať neškodné. Následne však môžeme pociťovať žalúdočné ťažkosti, pálenie záhy, nadúvanie alebo dokonca nevoľnosť. Niektoré kombinácie skrátka nášmu žalúdku nemusia vyhovovať.

Nemiešaj tieto potraviny s kávou

Aj keď je káva skvelým stimulantom tela, jej účinky môžu byť ovplyvnené tým, s čím ju konzumujeme. Okrem toho, že by sme ju nemali piť neskoro večer, aby sme nenarušili kvalitu spánku, je dôležité všímať si aj kombinácie s inými potravinami. Najmä ak máš citlivý žalúdok, mal by si sa vyhýbať týmto spojeniam.

Rady nižšie, akým kombináciám sa je lepšie vyhnúť, poskytla gastroenterologička a nutričná poradkyňa Nuria Diyanova pre server krstarica.com.

Káva a citrusy

Možno aj ty ráno siahneš po citrónovej vode, pomaranči či grepe. Ovocie je síce plné vitamínov a vie osviežiť telo, no v kombinácii s kávou nemusí byť vždy ideálne. Káva má sama o sebe kyslý charakter a citrusové ovocie obsahuje kyselinu citrónovú a askorbovú, ktoré zvyšujú kyslosť žalúdka. Ak máš citlivejší tráviaci systém, táto kombinácia môže viesť k nevoľnosti, refluxu alebo páleniu záhy. Nie je ničím výnimočným, ak ťa aj preženie z tejto kombinácie. Odporúča sa preto dať si medzi konzumáciou citrusov a kávy aspoň polhodinový až hodinový odstup.

vylupnutie pomaranca zo supky cez albedo_7
Zdroj: Vedelisteze.sk

Káva a čokoláda

Jednou z najčastejších kombinácií je káva s niečím sladkým, častokrát s čokoládou. Hoci ide o obľúbené spojenie chutí, odborníci upozorňujú, že nemusí byť ideálne pre žalúdok. Niektoré štúdie naznačujú, že kofeín obsiahnutý v káve a menšie množstvo kofeínu v čokoláde môžu podporiť uvoľnenie dolného pažerákového zvierača, čo zvyšuje riziko návratu žalúdočných kyselín do pažeráka. To môže viesť k refluxu, páleniu záhy alebo nepríjemnému tlaku na hrudi. Navyše u citlivejších osôb môže vyšší príjem kofeínu spôsobiť aj nepokoj, búšenie srdca alebo nervozitu.

cokolada_2
Zdroj: Vedelisteze.sk

Káva a sladké pečivo

Obľúbenou najmä raňajkovou kombináciou je káva so sladkým pečivom ako sú croissanty, koláče či šišky. Tieto potraviny rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi, čo síce spočiatku dodá energiu, ale káva zároveň zvyšuje hladinu stresových hormónov ako adrenalín a kortizol, ktoré môžu následne hladinu cukru opäť znížiť. Výsledkom môže byť pocit únavy, podráždenosť alebo zvýšený hlad už krátko po raňajkách. Táto kombinácia teda nie je vhodná, ak očakávaš stabilnú energiu počas dopoludnia.

Káva a alkohol

Aj keď sa to nezdá ako bežná kombinácia, niektorí ľudia siahajú po káve aj po konzumácii alkoholu. Je však dôležité vedieť, že hoci kofeín môže dočasne potlačiť účinky alkoholu na vnímanie únavy, nijako neznižuje množstvo alkoholu v krvi. To môže viesť k mylnému pocitu, že nie sme opití, čo zvyšuje riziko nadmernej konzumácie alkoholu. Navyše táto kombinácia môže podráždiť žalúdok, keďže alkohol aj káva pôsobia dráždivo na sliznicu tráviaceho traktu.

 

Komentáre