Vieš, ako dlho ti vydrží mlieko po otvorení? Väčšina ľudí ho často pije už skazené

Otvoril si mlieko a nevieš, či ho môžeš ešte piť pár dni na to? Pozri sa, ako dlho vydrží po otvorení, prečo ho neskladovať vo dverách chladničky, ako sa vyhnúť kontaminácii a prečo bezlaktózové mlieko vydrží dlhšie.

mlieko
Zdroj: Vedelisteze.sk

Určite sa už aj tebe niekedy stalo, že si si otvoril mlieko napríklad do kávy, ďalší deň či dva si ho nepoužil a potom si rozmýšľal, či je vôbec ešte vhodné na konzumáciu. Táto situácia je pomerne bežná, najmä preto, že mlieko je potravina, ktorá sa pomerne rýchlo kazí. Málo ľudí však vie, že jeho bezpečnosť a dĺžka trvanlivosti závisia od viacerých faktorov, a to hlavne od spôsobu spracovania až po to, kde v chladničke ho máš položené.

Ako dlho môžeme piť mlieko po jeho otvorení?

Aj keď je táto otázka častá, nie vždy je úplne jasné, ako na ňu odpovedať. Je zrejmé, že príliš dlhé skladovanie môže podporiť rast baktérií a predstavovať zdravotné riziko. Ale kde je tá správna hranica?

Druh mlieka

Čerstvé mlieko

Nie všetky mlieka sú rovnaké a to je jeden z prvých faktorov, ktorý ovplyvňuje ich trvanlivosť. Ako uvádza portál klix.ba, hlavným rozdielom je to, ako bolo mlieko tepelne spracované. Čerstvé a pasterizované mlieko prešli len miernym tepelným procesom, aby si zachovali svoje kvalitatívne vlastnosti, ako sú farba, chuť či vôňa. Avšak kvôli tomu sú náchylnejšie na rast baktérií. Takéto mlieko môžeme po otvorení skladovať iba v chladničke pri teplote 4 °C alebo nižšej. Takto uskladnené vydrží približne 2 až 3 dni.

Trvanlivé mlieko

Naopak, trvanlivé mlieko bolo pripravené pri vysokej teplote po dobu niekoľkých sekúnd. Tento proces zabezpečil sterilizáciu bez toho, aby sa do mlieka museli pridávať konzervačné látky. Trvanlivé mlieko vďaka tomu vydrží dlhšie ako čerstvé, pokiaľ zostane neotvorené. Zavreté ho môžeš skladovať pri izbovej teplote aj niekoľko mesiacov. Po otvorení ho však musíš uchovávať rovnako ako čerstvé mlieko, v chladničke, kde vydrží približne 3 až 5 dní.

mlieko v plastovej flasi_2.jpg
Zdroj: Vedelisteze.sk

Bezlaktózové mlieko

Osobitnou kategóriou je bezlaktózové mlieko, ktoré má často dlhšiu trvanlivosť aj po otvorení. Predáva sa väčšinou v UHT verzii (teda ako trvanlivé), no aj pasterizované bezlaktózové mlieko môže vydržať dlhšie než klasické. Dôvodom je často vyšší stupeň tepelného ošetrenia. Na obale býva zvyčajne uvedené, že po otvorení ho môžeš spotrebovať do 7 až 10 dní, čo je viac než pri bežnom mlieku.

Nepasterizované mlieko

Nepasterizované alebo „raw“ mlieko sa kazí veľmi rýchlo, pretože neprechádza žiadnym tepelným procesom. Takéto mlieko je potrebné spotrebovať do 24 až najviac 48 hodín po otvorení. Taktiež sa musí skladovať výlučne v chladničke.

Dôležitosť umiestnenia v chladničke

Aj keď články často spomínajú ideálnu teplotu 4 °C, málokto si uvedomuje, že chladnička nemá všade rovnakú teplotu. Najteplejším a teplotne najnestabilnejším miestom sú dvere, ktoré sa neustále otvárajú. A práve tam mnohí ukladajú mlieko. Ak chceš, aby ti vydržalo čo najdlhšie, uchovávaj ho radšej na hlavnej polici chladničky, kde je teplota najnižšia a najstabilnejšia.

Typ balenia

Možno to neznie dôležito, ale opak je pravdou. Aj to, v čom je mlieko zabalené, má vplyv na to, ako dlho vydrží. Ak je v kartónovej krabici, je lepšie chránené pred svetlom a kyslíkom, ktoré môžu urýchliť jeho kazenie. Naopak, mlieko v priehľadných plastových alebo sklenených fľašiach je náchylnejšie na pôsobenie svetla, čo môže skrátiť jeho trvanlivosť a ovplyvniť chuť. Dôležité je tiež, aby bol obal pevne uzavretý, aby sa do mlieka nedostal vzduch alebo pachy z chladničky, ktoré by ho mohli kontaminovať.

mlieko v sklennej flasi
Zdroj: Vedelisteze.sk

Kontaminácia a manipulácia

Aj pri správnej teplote a obale môžeme mlieku skrátiť životnosť nesprávnym používaním. Vyhýbaj sa pitiu priamo z obalu, tým do mlieka prenášaš baktérie z úst, ktoré ho môžu rýchlo pokaziť. Rovnako nikdy neprelievaj zvyšné mlieko, ktoré už bolo v hrnčeku či miske, späť do pôvodného obalu. Každý takýto kontakt zvyšuje riziko kontaminácie.

Ako zistiť, či je mlieko ešte dobré?

Na to, aby sme zistili, či je mlieko ešte vhodné na konzumáciu, potrebujeme len naše zmysly. Mlieko otvor a privoňaj si k nemu. Čerstvé mlieko má jemnú, sladkastú vôňu. Ak cítiš kyslú alebo nepríjemnú arómu, mlieko už nie je bezpečné. Následne sa pozri, akú má konzistenciu. Ak je zrazené alebo hrudkovité, určite ho nepoužívaj. Zmenu môžeš vidieť aj vo farbe, čerstvé mlieko je biele, no žltkastý alebo sivastý odtieň svedčí o skazení. Nakoniec, ak sa ti všetko pozdáva, môžeš mlieko ochutnať. Ak zacítiš kyslú alebo horkú chuť, mlieko je pokazené.

Komentáre