Vieš, prečo skúsení kuchári pridávajú sódu bikarbónu do fazule? Keď zistíš dôvod, budeš to robiť aj ty
Fazuľa je zdravá a plná bielkovín, no často spôsobuje nadúvanie a plynatosť. Pozri sa na jednoduchý trik, ako sa s týmto problémom vysporiadať.
Fazuľa je jedna z najpoužívanejších strukovín kdekoľvek na svete. Či si predstavíš tradičné anglické raňajky alebo slovenskú fazuľovú polievku, všade nájdeš túto malú hnedú zeleninu. Táto strukovina je výživná, lacná a navyše plná bielkovín, minerálov, vitamínov a vlákniny. Má však jednu nevýhodu, ktorú po jej zjedení pocíti nejeden z nás. Plynatosť a nadúvanie sú bežnými prejavmi toho, že sme si dali niečo s fazuľou. My ti prinášame trik, ktorý ťa zbaví nadúvania či plynatosti. A čo je najlepšie, vďaka tomuto triku bude fazuľa aj chutnejšia a rýchlejšie pripravená.
Prečo fazuľa spôsobuje nadúvanie?
Najprv si ale povedzme, čo vlastne spôsobuje nadúvanie. Fazuľa, ktorú bežne konzumujeme, obsahuje komplexné cukry nazývané oligosacharidy. Problém však je, že v našom tele nie je enzým, ktorý by dokázal tieto cukry spracovať. Preto sa tieto cukry dostávajú až do nášho hrubého čreva, kde ich rozkladajú baktérie. Avšak pri tomto rozklade sa tvoria plyny, ako je vodík, metán či oxid uhličitý. A práve tieto plyny nám v tele spôsobujú šarapatu vo forme nadúvania, kŕčov či plynatosti.
Ako pomáha sóda bikarbóna?
Portál eatingwell.com uvádza, že pridanie jednej čajovej lyžičky sódy bikarbóny do fazule môže pomôcť s tráviacimi problémami. Pridaním sódy bikarbóny do vody, v ktorej sa fazuľa varí alebo namáča, dochádza k chemickej reakcii, ktorá premieňa oligosacharidy a robí ich ľahšie stráviteľné. Pre naše telo to znamená, že sa do neho dostáva menej komplexných cukrov, ktoré nevie stráviť.
Okrem toho je sóda bikarbóna zásaditá látka, ktorá vďaka svojim vlastnostiam pomôže uvariť fazuľu oveľa rýchlejšie. Deje sa to preto, lebo sóda bikarbóna oslabuje pektín v šupke fazule, ktorá sa tak rýchlejšie zmäkne.
Ako pridať sódu bikarbónu do fazule?
Sódu môžeš pridať už pri namáčaní fazule cez noc alebo priamo do varenia. V oboch prípadoch nastane rovnaký účinok. Daj si však pozor na pomer, v akom sódu bikarbónu do fazule pridávaš. Aby si dosiahol dobrý účinok a zachoval chuť fazule, pridaj jednu čajovú lyžičku sódy bikarbóny na jednu šálku sušenej fazule.
Ak by si nedodržal správny pomer a pridal do fazule príliš veľa sódy bikarbóny, fazuľa môže mať nepríjemnú mydlovú chuť. Nadbytok sódy bikarbóny tiež ničí niektoré vitamíny, ako je napríklad vitamín B1.
Alternatíva: namáčanie fazule
Ak nechceš používať sódu bikarbónu, existuje aj prirodzenejší spôsob, ako znížiť nadúvanie po fazuli. Stačí fazuľu namočiť cez noc do studenej vody. Oligosacharidy, ktoré spôsobujú plynatosť, sa počas namáčania čiastočne uvoľnia do vody, ktorú potom jednoducho vyleješ. Najlepšie je fazuľu namáčať aspoň 8 až 12 hodín a vodu následne úplne vymeniť za čerstvú. Tento postup nielenže zníži riziko nadúvania, ale tiež skráti čas samotného varenia. Ak chceš ešte lepší výsledok, môžeš vodu počas varenia po prvých 10 minútach zliať a nahradiť ju novou, fazuľa tak bude jemnejšia a šetrnejšia k tráveniu.
Komentáre