Čaj si celý čas zalieval nesprávne. Väčšina z nás robí túto banálnu chybu, ktorá kazí jeho chuť!

Vieš, akou teplotou by si mal zalievať čaj? Správna teplota ovplyvňuje chuť aj účinné látky. Robíš to správne?

med a čaj
Zdroj: Vedelisteze.sk

Vedel si, že čaj podľa legendy objavil čínsky cisár Šen-nung, a to okolo roku 2737 pred naším letopočtom? Príbeh hovorí, že cisár, ktorý bol známy svojím záujmom o liečivé rastliny a hygienu, pil iba prevarenú vodu. Raz, keď odpočíval pod stromom, vietor do jeho horúcej vody zavial niekoľko lístkov z čajovníka. Voda zmenila farbu, a keď sa z nej napil, zistil, že má príjemnú chuť a povzbudzujúce účinky. Tak sa podľa legendy zrodil čaj. Dnes je tento nápoj podľa štatistík druhým najpopulárnejším na svete, hneď po vode.

Príprava čaju sa zdá byť až šialene jednoduchá. Stačí, keď sáčok s bylinnou zmesou zalejeme vriacou vodou a po pár minútach si môžeme vychutnať dúšok vytúženej šálky. Pripravuješ takto svoj pohár čaju aj ty? Ak áno, tak vedz, že si to robil zle.

Pri príprave čaju je dôležitá teplota vody

Nie je totiž jedno, akou teplou vodou zaleješ čaj. Každý druh, či už zelený, čierny, bylinkový a podobne, vyžaduje inú teplotu vody, aby si z neho vyťažil maximum. Nejde pritom len o chuť, ale aj o látky, ktoré extrakciou vytiahneš z bylín. Nehovoriac o tom, že ak do neho pridávaš ešte citrón či med, o to viac by si mal pozerať na teplotu vody. K tomu si ale dačo povieme neskôr.

med v čaji
Zdroj: Vedelisteze.sk

„Čaj je treba zalievať vriacou vodou“ je mýtus

Ak zalievaš čaj vriacou vodou, môžeš pokaziť jeho chuť. Vriaca voda môže zanechať príliš veľa trieslovín, čo spôsobuje, že čaj je horký a suchý. Namiesto toho existuje všeobecné pravidlo, ktorým, keď sa budeš riadiť, nič nepokazíš. Čaj sa vo všeobecnosti odporúča zalievať vodou o teplote 80 stupňov Celzia.

Pri tejto teplote môžu totiž čajové lístky uvoľniť všetky svoje arómy bez toho, aby stratili svoju jemnú chuť. Ak by si to ale chcel vyšperkovať, tak nižšie ti prinášame prehľad ideálnych teplôt pre konkrétne druhy čajov.

Aká teplota vody je ideálne pre konkrétny druh čaju?

Zelený čaj by si mal zalievať pri teplote 60–80 °C. Vyššia teplota môže totiž spôsobiť, že čaj zhorkne. Jemnejšie zelené čaje (napr. japonský Gyokuro) sa zalievajú ešte chladnejšou vodou, a to okolo 50–60 °C.

Potom je tu biely čaj, ktorý sa štandardne zalieva vodou teplou okolo 70–85 °C.

Naopak, čierny čaj sa zalieva pri teplote 90–100 °C. Čierny čaj zväčša zvládne vriacu vodu, avšak niektoré druhy sa odporúča zalievať mierne chladnejšou vodou (okolo 90 °C), aby sa zabránilo nadmernému uvoľneniu trieslovín, ktoré môžu spôsobiť horkosť.

Potom sú tu ešte bylinkové čaje, ktoré sa zalievajú rovnako teplou vodou, a to teda v rozpätí 90–100 °C. Väčšina bylinkových čajov (napr. mäta, harmanček) sa zalieva vriacou vodou, aby sa uvoľnili ich účinné látky.

Mimochodom, ak si do čaju pridávaš med, najideálnejšie je počkať, kým teplota čaju klesne pod 50 stupňov Celzia, aby nestrácal živiny. V prípade, že ho pridáš do teplejšieho čaju, môžeš prísť o časť enzýmov, vitamínov a bioaktívnych látok.

Mimochodom, ak by ťa zaujímalo, pri akej teplote je potrebné zalievať kávu, dovoľ nám, dať ti do pozornosti tento článok, v ktorom sme sa tejto téme venoval podrobne.

Komentáre