Môžu sa obilniny pokaziť? Toto by si už určite nemal jesť!
Obilniny by si nemal konzumovať, ak zmenia farbu, začnú zapáchať, alebo ich chuť zhorkne. Správnym skladovaním predlžíš ich životnosť.
Obilniny sú neoddeliteľnou súčasťou našich jedál, od raňajok cez hlavné jedlá až po večeru. Ich obľúbenosť súvisí aj s ich dlhou trvácnosťou. Ak sú správne uskladnené, môžu vydržať naozaj veľmi dlho. Napriek dlhej trvácnosti sa však môžu rýchlo pokaziť, ak ich neuskladníme správne. Čo spôsobuje, že sa obilniny kazia, a ako tomu predísť?
Obilniny
Okrem toho, že majú obilniny naozaj široké využitie, sú aj základnou zložkou pečiva, ktoré má určite každý z nás veľmi rád. Okrem lahodnej chuti sú obilniny významným zdrojom vlákniny a uhľohydrátov. Tieto látky nám poskytujú energiu, podporujú trávenie a znižujú riziko niektorých chorôb, ako sú cukrovka či srdcovo-cievne ochorenia.
Okrem pozitívneho vplyvu na naše zdravie sú tieto potraviny aj cenovo dostupné, a preto ich často kupujeme vo väčších množstvách. Pri správnom skladovaní majú naozaj dlhú trvanlivosť, dokážeš ich uchovať aj niekoľko rokov. Avšak niektoré faktory ich trvanlivosť znižujú.
Faktory ovplyvňujúce kvalitu obilnín
Znižovanie trvanlivosti obilnín začína už pri ich rozbalení z originálneho obalu. Po otvorení je dôležité, aby si obilniny presypal napríklad do sklenenej fľaše, čím sa predíde prístupu vlhkosti, hmyzu, ale aj procesu oxidácie či zmene teplôt.
Vlhkosť
Ak sa do obilnín dostane vlhkosť, veľmi rýchlo sa na nich môže vytvoriť pleseň alebo vzniknúť baktérie. Takto kontaminované potraviny už nie sú vhodné na konzumáciu, pretože by mohli poškodiť naše zdravie.
Oxidácia
Ak vidíš žltú farbu na obilninách, pravdepodobne boli skladované pri vysokej teplote. Obilniny by sa mali uchovávať pri teplote 15–20 °C, aby si zachovali chuť, čerstvosť a farbu.
Teplo urýchľuje oxidáciu, teda proces rozkladu. Ten sa začína v momente, keď sa potraviny dostanú do kontaktu so vzduchom. To, že obilniny zoxidovali, spoznáš podľa toho, že budú zapáchať a skysnú. Preto by si ich mal skladovať vo vzduchotesných vreckách alebo v uzatvárateľných nádobách.
Hmyz
Dobre uzavreté nádoby chránia skladované potraviny aj pred škodcami, ktoré by ich mohli napadnúť a znehodnotiť. Ak sa do nádoby s obilninami dostane hmyz, ako sú molice, mravce či zrnožravce, môže ich kontaminovať rôznymi baktériami.
Ako spoznať pokazené obilniny?
Ak si nie si istý, kedy si obilniny kúpil a nevieš, či nie sú znehodnotené, skontroluj ich. Pri kontrole sleduj tri znaky – vôňu, farbu a napokon aj chuť. Ak vidíš na obilninách fľaky zelenej alebo čiernej farby, nemal by si ich konzumovať. Ide totiž o vznikajúcu pleseň. Taktiež zmena farby na žltú či hnedú naznačuje proces oxidácie.
Keď sa potraviny rozkladajú, začnú zapáchať. To isté platí aj pre obilniny. Ak si k nim privoniaš a cítiš ťažkú plesnivú alebo kyslastú vôňu, už ich nekonzumuj. Ak obilniny ochutnáš a zaznamenáš nepríjemnú, horkú chuť, nemal by si ich jesť.
Komentáre