Toto pridaj do mikrovlnky, keď zohrievaš pizzu. Bude rovnako lahodná ako čerstvá!
Ohriata pizza býva často gumená a bez chuti. Pomôže ti jednoduchý trik.
Pizza je jedno z najobľúbenejších jedál na svete. Nepoznám nikoho, kto by nemiloval chrumkavé cesto, roztopený syr, výraznú omáčku a rozmanité prílohy, ktoré si na pizzu dávame. Častokrát sa však stane, že pizzu nezjeme celú a necháme si ju na neskôr alebo na ďalší deň. Avšak pizza sa po čase stáva gumenou, so rozmočeným spodkom a často stratí aj svoju chuť. Inými slovami, má veľmi ďaleko od toho, ako chutila deň predtým. Existuje však jednoduchý trik, ako tomu predísť.
Ako obnoviť chuť pizze?
Častokrát sa stáva, že ak si pizzu necháme na neskôr, stratí svoju príjemnú chuť, rozmočí sa jej základ alebo obschne. Ak ju dáme len klasicky do mikrovlnnej rúry, ešte viac ju vysušíme. Deje sa to preto, lebo mikrovlnná rúra funguje inak ako klasická rúra. Ohrieva jedlo pomocou mikrovĺn, ktoré spôsobujú rýchle kmitanie molekúl vody v jedle. Tento pohyb vytvára teplo zvnútra, čím sa jedlo ohrieva veľmi rýchlo. Hoci je to praktické, pri určitých typoch jedla to má nežiaduce následky.
V prípade pizze sa deje to, že cesto rýchlo zmäkne a stane sa gumovým. Je to preto, že spodok pizze nie je v priamom kontakte s horúcim povrchom, a tak sa nevytvorí chrumkavá textúra. Okrem toho sa voda z povrchu pizze vyparí. To zapríčiňuje, že sa kôrka a okraje pizze vysušia, pretože v pizzi neostáva dostatok vody.
Použi pohár s vodou
Aj keď sa často stáva, že pizza sa v mikrovlnnej rúre vysuší a stane sa gumovou, existuje jednoduchý trik, ako tomu predísť. Túto nepríjemnú situáciu vieš jednoducho vyriešiť pomocou pohára vody.
Zvyšné kúsky pizze, ktoré ti ostali, polož na tanier, ktorý môže ísť do mikrovlnnej rúry. Kúsky pizze na tanier rozlož tak, aby sa neprikrývali. Následne siahni po pohári, ktorý naplníš čistou vodou. Uisti sa, že tento pohár je vhodný do mikrovlnnej rúry, a vlož ho k tanieru.
Šálka s vodou pomáha odvádzať vlhkosť od pizze, čo vedie k rovnomernejšiemu ohrevu. Počas ohrievania sa zmení mikroklíma vo vnútri mikrovlnnej rúry. Voda sa vyparuje, čím sa zvyšuje vlhkosť v mikrovlnnej rúre. Táto para následne pomáha regulovať teplotu v mikrovlnnej rúre, čím zabezpečuje rovnomernejšie ohrievanie.
Pohár s vodou zabraňuje tomu, aby sa molekuly vody z pizze úplne vytiahli. Keďže sa vyparuje voda z pohára, ostane viac vody v pizzi. Zachovaním vody v pizzi sa udržiava jej textúra a chuť.
Pizzu takto ohrievaj v 30-sekundových intervaloch. Priebežne pizzu kontroluj, kým nie je úplne zohriata. Takto si vychutnáš svoje obľúbené jedlo v plnej chuti, aj keď je už ohriate.
Komentáre