Takto jednoducho môžeš urýchliť dozrievanie ovocia a zeleniny! Tento trik pozná len málokto a ešte menej ľudí ho aj naozaj používa

Nezrelé avokádo, mango či kivi? Zavri ich na 24 hodín do papierovej tašky a sleduj, čo sa stane.

papierová taška
Zdroj: Vedelisteze.sk

Určite sa už aj tebe stalo, že si si kúpil nejaké ovocie či jablko, ale doma si zistil, že je ešte tvrdé, bez chuti a vône. No proste nedozreté. Najmä pri ovocí ako avokádo, mango, jablko, paradajky, banány, broskyne či kivi býva problém, že v obchode vyzerajú pekne, no ešte nie sú vhodné na konzumáciu. Aj keď sa to môže zdať ako problém, ktorý nevieme nijako urýchliť, opak je pravdou. Aj tento proces dozrievania vieme jednoducho urýchliť osvedčeným trikom.

Ako urýchliť dozrievanie ovocia či zeleniny?

Na urýchlenie dozrievania ovocia či zeleniny budeš potrebovať iba papierovú tašku či vrecko. Táto jednoduchá, osvedčená technika využíva to, že ovocie produkuje etylén. Etylén je prirodzený rastlinný hormón, plyn, ktorý ovocie prirodzene uvoľňuje. Je to plyn, ktorý nie je škodlivý a produkuje sa práve pri dozrievaní ovocia po jeho odtrhnutí zo stromu či rastliny. Etylén spúšťa dozrievanie tým, že zvyšuje premenu škrobu na cukor, čím dáva ovociu sladkosť, spôsobuje zmäknutie dužiny, mení farbu šupky a taktiež znižuje trpkosť a kyslosť ovocia.

Použi papierovú tašku!

Keď ovocie vložíš do papierovej tašky, etylén sa hromadí v uzavretom prostredí a nemá kam unikať. V takomto prostredí pôsobí intenzívnejšie a dozrievanie ovocia sa urýchli. Na tento účel je potrebné použiť práve papierovú tašku, pretože v nej dokáže vzduch dobre prúdiť. Vďaka tomu sa zabraňuje nadmernej vlhkosti a tým aj vzniku plesní. Ak by si použil plastové vrecko, ovocie by mohlo splesnivieť.

Ešte lepší účinok dosiahneš, ak k nedozretému ovociu pridáš do tašky iný plod, ktorý produkuje veľké množstvo etylénu. Ide napríklad o jablko alebo banán. Tieto plody prirodzene podporia a zrýchlia dozrievanie iných druhov, napríklad kivi alebo avokáda. Ide o jednoduchý trik, ktorý skvele funguje.

jablka, papierova taška
Zdroj: Vedelisteze.sk

Taktiež, aby si zabránil plesniveniu ovocia či zeleniny, neumývaj ich predtým, ako budú dozreté. Ovocie nechaj dozrieť a až po dozretí, tesne pred jedením, ich umy. Ovocie ti v papierovej taške môže dozrieť už za 24 hodín, zatiaľ čo mimo nej by to trvalo 4 až 5 dní.

Nezabudni ovocie každý deň skontrolovať. V papierovej taške dozrieva rýchlejšie a ľahko sa môže stať, že prejde zo zrelosti do prezretosti. Obzvlášť avokádo alebo mango vedia zmäknúť zo dňa na deň a ak ich necháš príliš dlho, môžu sa pokaziť.

Nie každé ovocie dozrieva aj po zbere!

Aj keď táto technika naozaj pomáha pri dozrievaní ovocia a zeleniny, je potrebné si uvedomiť, že nie každé ovocie je vhodné na ďalšie dozrievanie. Existujú druhy ovocia ako avokádo, banány, kivi, hrušky, jablká, paradajky či broskyne, ktoré dozrievajú aj po zbere. Na tieto plody je dozrievanie pomocou papierovej tašky možné. Po zbere ešte pracujú, menia svoju chuť, vôňu, mäknú a mení sa aj ich šupka.

Avšak existuje aj ovocie, ktoré po zbere už nedozrieva. Medzi takéto ovocie patria jahody, hrozno, citrusy, melóny či ananás. Pri kúpe týchto druhov ovocia si treba dať poriadne pozor, aby sme si vybrali zrelé kusy. Ak ich kúpiš tvrdé či nezrelé, také aj ostanú. Tieto plody je dobré kupovať už zrelé, pretože papierová taška ani iné tipy im nepomôžu.

Komentáre