Takto ti pripáleniny z panvice zmiznú bez drhnutia. Stačí poznať tento jednoduchý trik!

Pozri sa na overený domáci spôsob, ako bez námahy odstrániť pripáleniny z panvice.

čistenie panvice
Zdroj: Vedelisteze.sk

Každý, kto sa snaží obracať v kuchyni a pripravovať rôzne jedlá, sa občas stretne aj s rôznymi problémami. Jedným z takýchto problémov je pripálenina na spodnej časti panvice. Aj keď tento problém nemá priamy vplyv na pripravované jedlo, zápach, nečistoty či usadenina môžu spôsobiť zmenu chuti alebo vône jedla.

Navyše hrubú vrstvu tmavého povlaku z oleja, stopy po ohni alebo pripálené zvyšky jedla, najmä na spodnej časti panvice, je niekedy až nemožné odstrániť. Našťastie existuje jeden skvelý tip, ako efektívne a ekologicky vyčistiť tieto nečistoty pomocou bežne doma dostupných surovín.

Ako vyčistiť pripáleniny zo spodnej časti panvice?

Väčšina ľudí pri čistení venuje najviac pozornosti vnútornej časti panvice. Je to logické, pretože práve vo vnútornej časti sa pripravuje jedlo. Avšak mnoho ľudí zabúda, že aj vonkajšia časť panvice je rovnako dôležitá ako tá vnútorná. Ak na vonkajšej strane panvice necháš dlho pripálené zvyšky jedla, oleja či iné nečistoty, môžeš si privodiť poriadny problém. Od zápachu a zhoršenia vzhľadu riadu až po ovplyvnenie jeho funkcie, ako je napríklad nesprávny rozvod tepla po panvici.

Bežné drhnutie drôtenou hubkou či kefou je namáhavé, poškodzuje povrch a často nevyčistí panvicu dostatočne dobre. Mnohí ľudia tiež siahajú po agresívnych čistiacich prostriedkoch, ktoré síce vyčistia povrch panvice, avšak často zanechávajú nepríjemný zápach, ktorý môže ovplyvniť aj chuť a vôňu jedla. Existuje však jeden skvelý trik, ktorý na svojom profile na Pintereste zdieľal portál DovaNova. Pomocou tohto triku vyčistíš panvicu bez agresívnych chemikálií a bez námahy.

Domáci trik na vyčistenie panvice

Na odstránenie pripáleniny, nielen zo spodnej časti panvice, budeš potrebovať soľ, sódu bikarbónu, saponát na riad, papierové utierky a ocot. Opláchni spodok panvice teplou vodou, aby si odstránil všetky voľné nečistoty. Na pripálenú časť panvice nasyp dve polievkové lyžice hrubozrnnej soli. Soľ pôsobí ako jemné brúsivo a pomáha mechanicky narušiť pripálenú vrstvu bez toho, aby poškriabala povrch panvice. Následne k nej pridaj aj dve polievkové lyžice sódy bikarbóny. Tá tiež pôsobí ako brúsivo, avšak okrem toho neutralizuje zápachy a uvoľňuje nečistoty.

Priamo na soľ a sódu nakvapkaj niekoľko kvapiek saponátu na riad. Postačia ti dve až štyri kvapky. Túto zmes následne zakry papierovými utierkami tak, aby celá spodná strana panvice bola zakrytá. Utierky zabezpečia, že čistiaca zmes zostane na povrchu a nevyschne príliš rýchlo. V mikrovlnnej rúre si zohrej pol pohára octu a nalej ho na papierové utierky. Pri kontakte octu so zmesou pod utierkami začne zmes peniť.

čistenie panvice
Zdroj: Vedelisteze.sk

Ak doma nemáš ocot alebo ti jeho vôňa prekáža, môžeš použiť aj čerstvo vytlačenú citrónovú šťavu. Tá má podobné kyslé vlastnosti, takže dokáže uvoľniť pripáleniny a zároveň zanechá panvicu s príjemnou citrusovou arómou. Postup je rovnaký, len namiesto octu zohrej v mikrovlnke pol pohára citrónovej šťavy.

Deje sa to preto, že kyselina obsiahnutá v octe alebo citróne rozpúšťa minerálne usadeniny a reaguje so sódou bikarbónou za vzniku jemného šumenia. Tento proces pomáha odlepiť pripáleniny z povrchu. Ak je kyslá tekutina teplá, reakcia prebehne rýchlejšie a intenzívnejšie. Panvicu nechaj takto odstáť aspoň 30 minút. Po uplynutí času odstráň utierky a uvoľnené nečistoty zotri pod tečúcou vodou. Panvicu nakoniec ešte dôkladne opláchni, aby si zmyl zvyšky po domácej čistiacej zmesi.

Komentáre