Gazdiná radí, ako pripraviť dokonalú hokkaido polievku. Na tento krok nemôžeš zabudnúť!
Tento jednoduchý trik premení hokkaido polievku na chuťovo bohatý pokrm.
S príchodom druhej polovice leta prichádzajú do našich kuchýň rôzne tekvicové dobroty. Medzi najobľúbenejšie z nich určite patrí hokkaido polievka. Jej sýta oranžová farba, jemná sladká chuť a krémová konzistencia z nej robia obľúbené jedlo nielen pre milovníkov tekvíc. Hoci sa recept na prvý pohľad zdá jednoduchý, existuje niekoľko detailov, ktoré rozhodujú o tom, či bude výsledok len dobrý alebo naozaj dokonalý.
Ako pripraviť dokonalú hokkaido polievku?
Šupka, áno alebo nie?
Pri príprave tekvice je veľmi dôležité, aby si ju poriadne umyl. Hokkaido má tenkú jemnú šupku, ktorá je po uvarení mäkká a dobre sa rozmixuje, takže ju nemusíš za každú cenu odstraňovať. Navyše práve šupka hokkaida obsahuje cenné živiny a prispieva k intenzívnejšej farbe polievky. Nachádza sa v nej množstvo vitamínov, najmä A, C, E, ale aj vláknina a rôzne minerály.
Ak je však veľmi znečistená alebo poškodená, je lepšie ju odstrániť. Po rozkrojení nezabudni na vydlabanie vnútornej časti. V tejto časti sa nachádzajú jadierka a vláknitá dužina, ktoré by v polievke určite nemali byť. Semienka však nemusíš vyhodiť. Môžeš ich opláchnuť, usušiť a opiecť v rúre s trochou soli alebo korenia. Budeš mať zdravý chrumkavý snack alebo ozdobu priamo k polievke.
Opekanie pred varením
Dôležitým krokom, ktorý mnoho ľudí vynecháva, je opekanie. Na začiatku popraž cibuľku spolu s nakrájaným cesnakom. Po dopražení k nim pridaj tekvicu, ale aj mrkvu a zemiak, všetko nakrájané na rovnako veľké kocky, a nechaj všetko spolu opiecť. Práve toto pečenie zabezpečí, že celé jedlo získa oveľa bohatšiu chuť.
Tekvica sa stáva sladšou, jemne orieškovou a má zemitejšiu chuť. Cibuľa získava jemnú sladkosť, stráca ostrú štipľavosť a pridáva do polievky hĺbku. Cesnak sa pri krátkom opekaní zjemní, stratí svoju pikantnosť a premení sa na aromatickú, mierne sladkastú zložku.
Tento krok môžeš urobiť priamo v hrnci, v ktorom budeš polievku variť. Počas opekania sa karamelizujú prírodné cukry, takže výsledná polievka bude mať hlbšiu orieškovo-sladkastú chuť.
Použi vývar namiesto vody
Mnoho ľudí opečenú zeleninu v hokkaido polievke zalieva čistou vodou. Ak to chceš vyšperkovať, skús ju podliať vývarom a už nikdy to nebudeš robiť inak. Použitie vývaru namiesto vody je jeden z najjednoduchších spôsobov, ako z obyčajnej hokkaido polievky urobiť chuťovo bohaté a vyvážené jedlo. Deje sa to preto, že vývar obsahuje látky, ktoré prirodzene zvýrazňujú chuť jedla. Tieto látky vznikajú jedine naozaj dlhým varením zeleniny, mäsa a kostí.
Vývar vyváži chuť celého jedla a ty už nemusíš pridávať veľa korenia či soli, aby si polievku dobre dochutil. Ak práve nemáš urobený vývar a nemáš čas na jeho prípravu, siahni po bujóne. Ten dokáže podobne dochutiť hokkaido polievku ako skutočný vývar.
Komentáre