Čerstvý zázvor je malý zázrak, väčšina ľudí netuší, kde všade ho môžu použiť okrem čaju

Zázvor využiješ oveľa širšie než len v čaji. Dodá jedlám výraznú chuť, podporí trávenie, imunitu a hodí sa do nápojov, smoothie, polievok, mäsa aj dezertov.

Zdroj: Vedelisteze.sk

Keď sa povie zázvor, väčšina ľudí si predstaví horúci čaj s medom a citrónom, ktorý nás zahrieva v zime a pomáha pri nachladnutí. Pravdou však je, že zázvor má v našich kuchyniach oveľa širšie využitie než len ako základ horúceho, trochu pikantného nápoja. Tento koreň sa v mnohých krajinách používa v rôznych jedlách aj v tradičnej medicíne. Obsahuje množstvo prospešných látok, ktoré pôsobia protizápalovo a antioxidačne a môžu podporiť celkové zdravie.

Zázvor vďaka svojim vlastnostiam podporuje trávenie, zmierňuje nevoľnosť, stimuluje krvný obeh a posilňuje imunitu organizmu. Navyše dodáva jedlám aj nápojom výraznú chuť, ktorá je pikantná, svieža a jemne exotická. Preto je dobre vedieť, kde všade sa dá tento malý zázrak použiť.

Ako použiť zázvor?

Nápoje z čerstvého zázvoru

Asi každý z nás pozná zázvorový čaj. Ten však nemusí byť pripravený len z čajového vrecka. Dokážeš si ho urobiť aj z čerstvého koreňa zázvoru. Stačí ho nakrájať, vložiť do šálky a zaliať horúcou vodou. Po chvíli lúhovania máš silný, príjemne pikantný zázvorový nápoj, ktorý ťa zahreje a dodá energiu.

Zázvor však nie je len o čaji. Vieš ho využiť aj v domácej limonáde, koktejloch či dokonca v horúcej čokoláde, ktorá vďaka zázvoru získa nečakanú, exotickú chuť.

zazvor čaj
Zdroj: Vedelisteze.sk

Veľmi praktický je aj domáci zázvorový sirup. Potrebuješ 100 gramov zázvoru, 100 gramov cukru a 100 mililitrov vody. Všetko spolu prevaríš, necháš odstáť a získaš hustý aromatický sirup, ktorý môžeš pridávať do čajov, limonád alebo použiť ako základ domácej zázvorovice. Pri správnom skladovaní vydrží niekoľko týždňov.

Čerstvý zázvor do jedál

Čerstvý koreň je najuniverzálnejšou formou zázvoru. Po olúpaní ho môžeš nastrúhať alebo nakrájať na drobné kúsky a jednoducho pridať do polievok, omáčok, zeleninových jedál aj do mäsa. Jedlo tak získa sviežu a jemne pikantnú chuť. Skvelou kombináciou je zázvor s mrkvou, batátmi, brokolicou alebo s mäsom pripraveným na spôsob wok či v rúre.

Okrem toho čerstvý zázvor výrazne podporuje trávenie. Môže znížiť pocit ťažoby po jedle, podporiť pohyb čriev a zmierniť plynatosť či nevoľnosť. Aj preto sa často odporúča pri ťažších jedlách, ktoré môžu žalúdok zaťažiť.

Zázvor do smoothie

Chceš svoje telo naštartovať už ráno? Stačí pridať maličký kúsok zázvoru do smoothie. Pre ovocné smoothie je ideálna kombinácia banánu, pomaranča, jablka a zázvoru. Pre zeleninové smoothie skús mrkvu, jablko, citrón a zázvor. Chuť je svieža a výsledný nápoj obsahuje množstvo vitamínov.

Zázvor má navyše protizápalové účinky a pomáha podporovať imunitu, takže smoothie obohatené o zázvor je nielen chutné, ale aj prospešné pre zdravie.

zazvor
Zdroj: Vedelisteze.sk

Zázvor do dezertov

Ak častejšie pečieš, zázvor by ti doma určite nemal chýbať. Nastrúhaný čerstvý zázvor dodá koláčom jemnú pikantnú a aromatickú chuť. Hodí sa do muffinov, perníkov, sušienok, koláčov, ale aj do domácich tyčiniek. Zázvor dokáže skvelo vyvážiť sladkú chuť a dodať dezertom príjemnú štipľavosť.

Koreniny

Ak máš doma viac zázvoru a nechceš ho nechať pokaziť, jednoducho si z neho môžeš pripraviť sušené korenie. Nastrúhaj ho na jemné plátky a vložiť ich na plech do rúry na 2–3 hodiny. Počas sušenia maj rúru nastavenú na 50–60 °C. Po uplynutí času by mali byť plátky úplne suché a chrumkavé.

Suchý zázvor si následne môžeš ponechať celý alebo ho rozomlieť na jemný prášok v mlynčeku na korenie či v mixéri. Hotový prášok alebo plátky uchovávaj v uzavretej sklenenej nádobe na tmavom a suchom mieste, kde vydržia mesiace bez straty chuti.

Komentáre