Ghí maslo nie je obyčajný tuk. Toto sa začne diať, keď ho zaradíš do jedálnička

Ghí maslo je chutná a zdravá alternatíva klasického masla. Ajurvéda ho odporúča pre podporu trávenia, imunity a zdravú pokožku.

ghi maslo_2
Zdroj: Vedelisteze.sk

Maslo používame každodenne v našej kuchyni. Do rôznych jedál, pri príprave príloh, ale aj ako nátierku na chlieb či iné pečivo. Ale počul si už o Ghí masle? Práve v dobe keď mnoho ľudí siaha po rôznych zdravších a tradičnejších alternatívach, je toto maslo skvelou náhradou klasického masla.

Toto maslo pochádza z Indie, kde po ňom ľudia siahajú každodenne. V poslednej dobe ale získava na popularite aj v našich končinách, a ak si ho ešte nevyskúšal, mal by si tak urobiť. Okrem jeho lahodnej orieškovej chute so sebou prináša aj množstvo zdravotných benefitov. 

Ghí maslo

Aj keď sa ghí nazýva maslom, nejde o maslo v pravom slova zmysle. Ghí je totiž tuk získaný z masla. Tento tuk sa získava pomalým zohrievaním masla. Zohrieva sa až dovtedy, kým sa z neho neodstráni voda, mliečne bielkoviny a cukry. Po takomto varení ghí získa bohatú orieškovú chuť, ktorou dokážeš doladiť do dokonalosti mnoho jedál.

Možno sa práve zamýšľaš prečo je ghí maslo zdravšie, keď sa vyrába z klasického masla. Ide o to, že v procese zohrievania a odstraňovania látok sa z neho stáva koncentrovanejšia potravina. To znamená, že sa v ňom koncentruje vyššia hladina živín, ako v klasickom mlieku. Ďalším pozitívom je, že ho môžu užívať aj ľudia alergický na laktózu, pretože pri tomto procese sa z masla odstraňujú cukry, takže aj laktóza.

ghi maslo_4
Zdroj: Vedelisteze.sk

Zdravotné benefity ghí masla

Ako sme už spomínali, vďaka tepelnej úprave toto maslo získava množstvo vyšší podiel živín, ktoré sú potrebné pre naše telo. Vďaka týmto živinám má mnoho zdravotných benefitov pre naše telo.

Podpora trávenia

Možno si už počul o ájurvéde, tradičnej indickej medicíny založenej na  prírodných liečivách. Práve tam sa ghí považuje za jednu z najcennejších potravín na podporu tráviaceho systému. Toto maslo je latkou, ktorá nezaťažuje naše trávenie, práve naopak. Ghí má na naše trávenie pozitívne účinky.

Pravidelné užívanie ghí v malom množstve, napríklad ako nátierku na chlebík, ale olej na pečenie,  pomáha telu lepšie tráviť a vstrebávať živiny. Hovoríme najmä o vitamínoch rozpustný v tukoch ako sú vitamín A, D, E či K.

Ghí tiež obsahuje maslovú kyselinu, ktorá je veľmi dôležitá pre správne fungovanie hrubého čreva. Táto kyselina pomáha znižovať zápal v črevnej sliznici, tým že pôsobí na imunitné bunky v čreve a tlmí ich prehnanú aktivitu.

Podpora imunity

Podpora imunity súvisí práve s maslovými kyselina v ghí masle. Podľa jedného výskumu táto kyselina posilňuje imunitný systém tvojho čreva. Imunita rastie pretože táto maslová kyselina je hlavným zdrojom energie pre bunky výstelky hrubého čreva. Tieto bunky sú pre nás veľmi dôležité pretože bránia preniknutiu toxínov do krvi.

Okrem podpory črevných buniek pomáha aj pri tvorbe a podpore črevných baktérií, čím podporuje zdravú črevnú mikroflóru. Zdravý mikrobiom nášho trávenia je kľúčový pre silnú imunitu nášho tela, dobré trávenie a s tým spojenú celkovú pohodu.

Zdravie pokožky

Aj keď to možno znie divne, maslo ghí sa používa aj na vonkajšie použitie. Toto maslo totiž obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré neutralizujú voľné radikály. Touto neutralizáciou spomaľujú proces starnutia, hydratujú pokožku. Vďaka týmto vlastnostiam tiež podporujú hojenie rán a podráždení kože.

V Indii dokonca používajú toto maslo aj ako masážny olej alebo balzam na popraskané pery. Ghí obsahuje aj vitamíny A a E, ktoré

Komentáre