Je dobrý nápad dať si kávu po obede? Kávičkári, o tomto by ste mali vedieť!
Je káva po obede pomocník alebo škodca? Pozri sa, ako ovplyvňuje trávenie, únavu či spánok a kedy si ju radšej odpustiť.
Káva je pre mnohých nápojom, bez ktorého si nevedia predstaviť začiatok dňa. Vedel si však, že prvú šálku kávy by si si mal dopriať najskôr asi hodinu po tom, čo vstaneš z postele? Dôvod je jednoduchý. Ráno máš v tele prirodzene zvýšenú hladinu kortizolu, ktorý ťa udržiava v bdelom stave. Po približne 60 až 90 minútach začne táto hladina klesať a ty začínaš pociťovať prvý úbytok energie. Práve vtedy prichádza ideálny čas na kávu, pomôže ti túto energiu udržať a vyťažiť z kofeínu maximum. Ak si ju dáš hneď ku raňajkám, účinok nebude taký výrazný, pretože tvoje telo ešte stále funguje na „kortizolovom pohone“.
Prejdime ale k ďalšej téme, ktorou je káva po obede. Je dobrý nápad si ju dať alebo nie?
Panujú dva názorové tábory. Jedna strana tvrdí, že káva poobede nie je prospešná, druhá, ako už asi tušíš, hovorí presný opak. Poďme sa na túto problematiku pozrieť zblízka.
Prečo si dať kávu poobede
Káva je známa svojou schopnosťou prebrať človeka a „nakopnúť ho“. Možno sa pýtaš, prečo si poobede často unavený a rozmýšľaš nad šlofíkom. Veď jedlo by ti malo dodať „palivo“! Odpoveď je jednoduchá. Po výdatnom obede sa krv presúva z mozgu smerom k tráviacemu traktu. Telo dáva prednosť tráveniu, a preto sa cítiš ospalo.
Keď si dáš kávu, kofeín začne pôsobiť ako stimulant. V žalúdku sa vstrebáva pomerne rýchlo. Prvé účinky sa objavujú už do 20 minút. Maximálnu hladinu kofeínu v krvi však telo dosiahne približne po 45 minútach od vypitia.
Kofeín je rozpustný vo vode, takže sa ľahko šíri celým telom vrátane mozgu. Tam zablokuje účinok adenozínu, chemickej látky, ktorá signalizuje únavu. Výsledkom je znížený pocit ospalosti a zvýšená bdelosť.
Podporuje káva trávenie?
Krátka odpoveď znie, že áno. A to je jeden z hlavných dôvodov, prečo ju mnohí vyhľadávajú práve po obede. Káva stimuluje vylučovanie gastrínu, hormónu, ktorý podporuje tvorbu žalúdočnej kyseliny. Tá je nevyhnutná na rozklad potravy, najmä bielkovín.
Zároveň káva podporuje sekréciu cholecystokinínu (CCK), ktorý spúšťa kontrakcie žlčníka a uvoľňovanie tráviacich enzýmov do tenkého čreva. Tým napomáha lepšiemu tráveniu, najmä mastnejších a ťažkých jedál.
Navyše, káva stimuluje motilitu čriev. Niektoré štúdie uvádzajú, že dokáže zvýšiť črevnú aktivitu až o 60 % v porovnaní s vodou. Preto nie je výnimočné, že po káve dostaneš potrebu ísť na toaletu, je to prirodzená reakcia tela.
Čerešničkou na torte je, že káva môže zlepšiť aj tvoju náladu a výkonnosť. Kofeín stimuluje centrálny nervový systém a zvyšuje hladinu dopamínu, čo vedie k lepšej nálade, zvýšenej pozornosti a dokonca aj motivácii.
Mimochodom, niektoré výskumy dokonca ukazujú, že kombinácia kávy a krátkeho zdriemnutia (tzv. coffee nap) vedie k vyššej produktivite než samotná káva alebo spánok.
V týchto situáciách si kávu odpusť
Na druhej strane, kávu by si si mal odpustiť, ak máš neskorý obed. Dôvod je jednoduchý, môže narušiť kvalitu tvojho nočného spánku. Kofeín má polčas rozpadu 4 až 6 hodín, takže ak si dáš kávu napríklad o tretej, môže ti ovplyvniť zaspávanie ešte o deviatej večer.
Druhým rizikom je reflux a pálenie záhy. Káva môže uvoľniť dolný pažerákový zvierač, čím sa uľahčí návrat kyselín zo žalúdka do pažeráka. To spôsobuje nepríjemné pálenie, najmä ak máš sklony ku gastroezofageálnemu refluxu.
V každom prípade, ak nemáš problémy so spánkom, trávením a káva ti nerobí ťažkosti, pokojne si po obede jednu dopraj.
Komentáre