Piješ pravidelne kávu? Neprestávaj s tým! Vedci práve odhalili ďalší úžasný účinok na naše telo
Vedci odhalili, že pravidelná konzumácia kávy môže predĺžiť zdravý život a znížiť riziko úmrtia na chronické ochorenia.
Nie je žiadnym tajomstvom, že niektoré potraviny sú pre nás zdraviu prospešné a iné nám, naopak, škodia. Nedávno vedci napríklad odhalili, že kombinácia horkej čokolády a čaju ti môže pomôcť bojovať s vysokým tlakom. Jednou z ďalších potravín, ktorá má pozitívny vplyv na naše telo, ak to s ňou nepreháňame, je káva. Zdá sa však, že vedci objavili ďalší účinok kávy na naše telá, a to konkrétne na proces starnutia.
Vedci sa rozhodli podrobne preskúmať vplyv pravidelnej konzumácie kávy na proces starnutia a zdravie človeka. Štúdia konkrétne skúmala, ako pravidelný príjem kávy súvisí so znížením celkovej úmrtnosti a predĺžením zdravého života. Analýza sa zamerala na biologické mechanizmy starnutia, najmä na vplyv kávy a jej hlavných zložiek, ako sú kofeín a chlorogénové kyseliny, na procesy ako genómová stabilita, ochrana pred makromolekulárnym poškodením, metabolické procesy, proteostáza, regulácia zápalu a adaptačné reakcie na stres. Práca výskumníkov Impact of coffee intake on human aging: Epidemiology and cellular mechanisms bola publikovaná v prestížnom časopise Ageing Research Reviews.
Výskumná otázka práce vedcov znela, či pravidelná konzumácia kávy prispieva k predĺženiu zdravého života a znižovaniu rizika úmrtia na chronické ochorenia prostredníctvom vplyvu na biologické mechanizmy starnutia.
Aby vedci našli odpoveď na otázku vyššie, analyzovali výsledky viac ako 50 štúdií z rôznych krajín, ktoré sledovali zdravotný stav veľkých skupín ľudí počas niekoľkých rokov. Dôležité je tiež povedať, že výskumníci podrobne analyzovali len práce, ktoré boli realizované na ľuďoch. Hodnotili, ako pravidelný príjem kávy ovplyvňuje riziko úmrtia na choroby ako srdcové choroby, rakovina alebo problémy s dýchaním. Okrem toho skúmali, ako káva pôsobí na bunkovej úrovni, napríklad na ochranu DNA a znižovanie zápalu. Cieľom bolo zistiť, či káva môže prispieť k zdravšiemu a dlhšiemu životu.
Pravidelné pitie kávy má potenciál predĺžiť ti život
Vedcom sa podarilo odhaliť, že pravidelná konzumácia kávy prispieva k predĺženiu zdravého života v priemere o 1,8 roka. Zistili, že káva môže znížiť riziko úmrtia na rôzne choroby, ako sú srdcové choroby, rakovina, problémy s dýchaním alebo zníženie pamäti.
„Pravidelná konzumácia kávy pridáva človeku takmer dva roky zdravého starnutia,“ konštatujú vedci.
Tento pozitívny účinok sa prejavil u mužov aj žien a naprieč rôznymi etnickými skupinami. Ukázalo sa tiež, že nielen kofeín, ale aj iné zložky kávy, ako sú chlorogénové kyseliny, prispievajú k ochrane buniek a znižovaniu zápalu. Napríklad odhalili, že kofeín pôsobí na adenosinové receptory v tele, čím pomáha regulovať reakcie na stres a zápaly, a chlorogénové kyseliny chránia bunky pred poškodením a zlepšujú metabolizmus.
Taktiež treba uviesť, že hoci je káva najčastejšie spájaná s obsahom kofeínu, obsahuje aj viac ako 2 000 potenciálne bioaktívnych zlúčenín. Polyfenolové zložky môžu poskytovať antioxidačné a protizápalové vlastnosti, vrátane znižovania neurozápalu alebo regulácie citlivosti na inzulín.
Pre kontext je dôležité spomenúť, že Európsky úrad pre bezpečnosť potravín považuje konzumáciu do 400 mg kofeínu denne (čo zodpovedá 3–5 šálkam kávy) za miernu a bezpečnú pre väčšinu dospelých. Pre tehotné a dojčiace ženy by sa príjem kofeínu mal znížiť na 200 mg denne.
Komentáre