Je hnedý cukor zdravší ako biely? Celý život si žil asi v omyle

Hnedý cukor sa vo všeobecnosti pokladá za zdravší. Je ale tomu skutočne tak?

hnedy cukor_2
Zdroj: Vedelisteze.sk

Mnohí ľudia si šálku kávy alebo čaju dochucujú cukrom. Vo všeobecnosti rozlišujeme medzi hnedým a bielym cukrom. Rozmýšľal si však niekedy nad tým, ktorý z nich je zdravší? Väčšina ľudí by povedala, že hnedý, ale je to skutočne tak? Poďme sa na túto tému pozrieť bližšie.

Aký je rozdiel medzi hnedým a bielym cukrom?

Obe formy cukru pochádzajú z rovnakých zdrojov (cukrová trstina alebo cukrová repa).

Biely cukor prechádza dôkladnejšou rafináciou, ktorá odstraňuje melasu, zatiaľ čo hnedý cukor melasu obsahuje, čo mu dodáva farbu a karamelovú chuť. Hnedý cukor sa často vníma ako zdravší v porovnaní s bielym cukrom. Toto vnímanie však nie je celkom presné. Ak sa pozrieme na jeho nutričné hodnoty, veľa rozdielov tam nie je.

Ako sme už vyššie uviedli, hnedý cukor si zachováva melasu. Ide o hustú, tmavú sirupovitú tekutinu, ktorá vzniká ako vedľajší produkt pri spracovaní cukrovej trstiny alebo cukrovej repy na cukor. Obsahuje zvyšky cukru, minerálne látky a ďalšie živiny, ktoré sa neoddelili počas rafinácie. Inými slovami, hnedý cukor je zmes bieleho cukru a melasy, ktorá mu dodáva tmavšiu farbu a mierne mení chuť.

hnedy cukor_1 (2)
Zdroj: Vedelisteze.sk

Obsah melasy v hnedom cukre ovplyvňuje jeho chuť a prispieva k jeho mierne vyššej vlhkosti v porovnaní s bielym cukrom. Biely cukor prechádza rozsiahlejším spracovaním, aby sa odstránila všetka melasa. Výsledkom je, že biely cukor má neutrálnejšiu chuť a suchú, hrubšiu štruktúru. Len pre zaujímavosť, v niektorých krajinách (najmä v USA) sa biely cukor filtruje cez kostnú dreň zvierat, aby získal čistú bielu farbu. Na Slovensku a v Európe sa však pri výrobe cukru používajú iné metódy, ako je filtrácia cez ionomeničové živice alebo uhlíkové filtre, takže cukor neprechádza kontaktom so živočíšnymi produktmi.

Ak by sme sa pozreli na ich zloženie, hnedý cukor má mierne vyšší obsah minerálov (vápnik, draslík, železo, horčík). Mohlo by si teda zdať, že je zdravší. Ale ich množstvo je zanedbateľné a nemá významný vplyv na zdravie. Čo to znamená? Výživové rozdiely medzi nimi sú minimálne a nemajú žiadny vplyv na zdravie.

„Aj keď hnedý cukor obsahuje viac minerálov, ich množstvo je príliš malé na to, aby malo zdravotné benefity.“

Ako je to však s kalóriami? Ani tú zásadný rozdiel nečakaj. Oba druhy majú takmer rovnaký kalorický obsah. Hnedý cukor má 15 kcal na čajovú lyžičku, biely cukor 16,3 kcal. Čo sa týka glykemického indexu, sú takmer identické. Hnedý cukor má GI 64 a biely GI 65, čo znamená, že oba spôsobujú rýchle zvýšenie hladiny cukru v krvi.

Ktorý cukor si teda vybrať?

Krátka odpoveď je, že to závisí od tvojej preferencie. Z hľadiska zdravia sú takmer identické.

Kde však pocítiš rozdiel v cukre?

Ak chceš vyťažiť čo najviac pozitív z jedného či druhého typu cukru, môžeš využiť ich vlastnosti pri varení a pečení. Hnedý cukor vďaka melase zadržiava viac vlhkosti, výsledkom sú mäkšie a hustejšie pečivá (napr. sušienky, banánový chlieb). Naopak, biely cukor umožňuje lepšie kysnutie a vzdušnú štruktúru, čo je vhodné pre ľahké dezerty (napr. pusinky, piškótové koláče). Okrem iného sa hnedý cukor hodí na bohaté omáčky a glazúry (napr. BBQ omáčka).

Komentáre