Môže teplota ovzdušia ovplyvniť našu chuť do jedla? Toto sa deje s tvojím jazykom, keď vonku stúpa teplota!
V lete máme často menšiu chuť do jedla a dávame prednosť ľahším a sviežim jedlám. Pozri sa, ako teplota ovzdušia ovplyvňuje naše chuťové receptory a prečo v horúčavách siahame častejšie po ovocí či šalátoch namiesto mastných jedál.
Leto je obdobím, kedy sa výrazne mení viacero vecí. To, že je vonku horúco, niekedy až neznesiteľne teplo, výrazne ovplyvňuje aj našu chuť do jedla. Zatiaľ čo v zimných mesiacoch často túžime po teplých, sýtych jedlách, v lete si radšej dáme len niečo ľahšie, osviežujúce, čo nezaťaží náš tráviaci systém. Prečo v lete preferujeme ľahšie jedlá pred tými ťažšími?
Ako teplota ovzdušia ovplyvňuje našu chuť do jedla?
Teplota ovzdušia má na naše stravovacie návyky a vnímanie chutí veľmi významný vplyv. Tieto zmeny si uvedomujeme najmä v letných mesiacoch, kedy často siahame len po menších, ľahších porciách jedla. Ale ako je možné, že teplota ovzdušia dokáže ovplyvniť to, na čo máme chuť?
Naše telo obsahuje chuťové receptory pre päť základných chutí. Ide o sladkú, slanú, horkú, kyslú chuť a chuť umami. Možno niektorí z nás ešte nepoznajú nedávno objavenú chuť umami. Táto chuť sa popisuje ako pikantná alebo mäsová chuť. Táto chuť sa zvyčajne nachádza v jedlách s vysokým podielom bielkovín.
Portál sonndacatto.co.uk približuje, že z týchto piatich chutí sú tri vysoko citlivé na teplo. Práve spomínaná chuť umami, ale aj sladká a horká chuť fungujú najlepšie v rozsahu teplôt od 15 do 35 °C. Aj keď naše chuťové poháriky každej chuti majú iné zloženie, práve tri spomínané majú spoločný prvok. Ak by sme sa na ne pozreli pod mikroskopom, videli by sme rovnaké mikroskopické vodivé kanáliky.
Keď jedna z troch chutí, citlivých na teplotu, dopadne na jazyk, mikroskopické kanáliky sa otvoria. Ich otvorenie slúži na to, aby poslali elektrický signál prostredníctvom nervov do mozgu. Po tomto prevode do mozgu nastáva pocit chuti. Teplota ovzdušia ovplyvňuje to, ako veľmi sú tieto kanáliky v chuťových receptoroch otvorené. Pri teplote do 15 °C sú len jemne otvorené. Naopak, pri teplote od 15 do 35 °C sú dokorán otvorené.
V momente, keď sú kanáliky plne otvorené, dokážu vysielať signály 100-krát silnejšie. Keď už však teplota ovzdušia prekročí 35 °C, receptory sa začínajú opäť zatvárať, čím je aj chuť menej intenzívna.
Naopak, naše receptory slanej a kyslej chuti nemajú spomínané mikroskopické kanáliky a používajú iné mechanizmy na prevod chuti. Vďaka inému typu mechanizmu prevodu ich teplota ovzdušia neovplyvňuje takým spôsobom ako pri sladkej, horkej či umami chuti.
Čo to znamená v praxi?
Spomínané poznatky o receptoroch chuti nám pomáhajú vysvetliť, prečo nám v lete viac chutia studené, ľahké a svieže jedlá. Možno aj tie, po ktorých bežne cez rok nesiahneme. Práve ovocné šaláty, zelenina či jedlá s výraznou chuťou umami, ako je grilované mäso, sú pre nás viac atraktívne.
Naopak, po ťažkých, mastných jedlách v lete menej siahame. Táto preferencia nie je ovplyvnená len tým, čo máme radi, ale aj tým, aké teplo je v prostredí, kde sa nachádzaš.
Komentáre