Môžeme jesť šupku z vodného melónu? O tomto si pravdepodobne nevedel, pozri sa, čo všetko obsahuje a ako sa dá pripraviť
Šupka z melónu nie je len odpad. Obsahuje draslík, horčík, vitamíny A a C aj vlákninu, a dá sa využiť v kuchyni na viac spôsobov, než by si čakal.
Vodný melón je neodmysliteľnou súčasťou leta. Jeho šťavnatá, sladká chuť je dokonalým osviežením každého dňa. Mnohí z nás milujeme jeho ružovú dužinu. Avšak po nakrájaní melónu ostáva množstvo odpadu v podobe šupky. Tento odpad však nemusíš nutne vyhodiť. Počul si už o tom, že tento „odpad“ môžeš pokojne zjesť?
Môžem zjesť šupku z melónu?
Väčšina ľudí vyhadzuje šupku z melóna. Robíme to najmä preto, že ak si sa niekedy zahryzol do plátku melónu a dostal sa až k bielej časti pri šupke, pocítil si nie práve príjemnú chuť, ale mierne horkastú, ktorá len málokomu chutí.
V poslednom čase sa však čoraz viac hovorí práve o výživových benefitoch tejto často prehliadanej časti melóna. Presne tak, melónovú kôru môžeš bez obáv konzumovať. A čo je najlepšie, do tela tak dostaneš aj niekoľko cenných živín. Dietologička pre portál southernloving.com uvádza, že hoci túto časť väčšina z nás vyhadzuje, obsahuje vitamín A, vitamín C, vlákninu, draslík či horčík. To sú pre naše telo cenné látky.
Tieto živiny sa nachádzajú najmä v bielej časti melóna, ktorá leží medzi červenou dužinou a zelenou šupkou. V tejto bielej dužine sa nachádza aj zaujímavá aminokyselina citrulín. Tá môže pomáhať pri zlepšení krvného obehu, znižovaní krvného tlaku a podporovať regeneráciu svalov po fyzickej námahe.
Ako jesť kôru z melóna?
Ako už bolo spomenuté, melónová šupka nemá práve najlepšiu chuť, no existujú spôsoby, ako si ju pripraviť tak, aby si si ju aj vychutnal. V prvom rade je veľmi dôležité melón dôkladne umyť. Nepoužívaj však žiadne agresívne chemikálie! Najlepšie je použiť čistú vodu a trochu octu, ktorými odstrániš z povrchu nečistoty či baktérie.
Šupku z melóna môžeš oškrabať, alebo ak si ho už nakrájal, tak šupku jednoducho pokrájaj na menšie kúsky. Zelená vrstva je tvrdšia a výraznejšia chuťou, preto je dobré začať s jej konzumáciou postupne, najmä ak máš citlivejšie trávenie.
Možno ťa to prekvapí, ale na spracovanie šupky existuje viacero chutných receptov. Jedným z nich je nakladaná melónová kôra, ktorá sa pripravuje podobne ako uhorky. Melónová kôra sa varí s octom, cukrom a korením ako klinčeky či škorica. Následne sa zavára do pohárov. Výsledkom je chuť podobná kyslým uhorkám, ktorá sa výborne hodí k mäsu alebo sendvičom.
Z ázijskej kuchyne pochádza recept na smaženú šupku z melóna. Kôru nakrájaš na malé kúsky a spolu s cesnakom, zázvorom, zeleninou a sójovou omáčkou ju opražíš na panvici. Získaš tak netradičnú, no zdravú a chutnú prílohu.
Ak nechceš šupku tepelne upravovať, môžeš odstrániť vonkajšiu zelenú časť a bielu dužinu pridať do zeleninového šalátu. Skvelo funguje aj v ovocnom smoothie, spolu s klasickou červenou dužinou, mätou či limetkou. Takto zvýšiš podiel vlákniny a získaš osviežujúcu chuť bez potreby pridávať cukor.
Komentáre