Mrkva dokáže viac, než si myslíš. Pozri sa, čo sa začne diať s tvojím telom, keď ju budeš jesť každý deň
Mrkva nie je len chutná koreňová zelenina, ale aj výživová bomba. Podporuje zrak, mozog, trávenie aj imunitu.
Mrkva patrí medzi potraviny, ktoré prirodzene vnímame ako zdravé. Používame ju do polievok, omáčok, ako prílohu, ale konzumujeme ju aj samostatne a to vo forme hranoliek či mrkvových ostružlín. Prečo je však mrkva vnímaná ako zdravá a aké benefity prináša nášmu telu? Poďme sa na túto tému pozrieť spolu nižšie.
Benefity mrkvy pre naše telo
Zdroj vitamínu A
Už jedna veľká mrkva denne ti poskytne odporúčanú dennú dávku vitamínu A. Tento vitamín je silným antioxidantom, ktorý chráni naše bunky pred oxidačným stresom. Dostatočný a pravidelný príjem vitamínu A pomáha telu brániť sa pred niektorými druhmi rakoviny, osýpkami a vekom podmienenými ochoreniami očí, napríklad makulárnou degeneráciou.
Nedostatok vitamínu A môže viesť k suchosti očí, zhoršenému nočnému videniu a oslabenej funkcii imunitného systému. Mrkva je obzvlášť bohatá na beta-karotén, ktorý si telo premieňa na vitamín A podľa potreby. Okrem beta-karoténu obsahuje aj ďalšie karotenoidy, ako sú alfa-karotén, luteín a zeaxantín. Tie chránia šošovku a sietnicu oka pred poškodením svetlom a starnutím.
Vyvažuje hladinu cukru v krvi
Aj keď má mrkva v porovnaní s niektorými inými druhmi zeleniny vyšší obsah prírodných cukrov, neznamená to, že je pre diabetikov nevhodná. Práve naopak. Ako uvádza portál health.com, mrkva má antidiabetické vlastnosti a to najmä vďaka vysokému obsahu rozpustnej vlákniny.
Táto vláknina pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi tým, že spomaľuje vstrebávanie glukózy po jedle. Navyše, surová aj mierne tepelne upravená mrkva má nízky glykemický index, čo znamená, že nezvyšuje hladinu cukru v krvi prudko, ale pomaly a postupne a tým zabezpečuje stály prísun energie.
Pomáha regulovať hmotnosť
Mrkva pozostáva z približne 88 % vody a má nízky obsah kalórií, čo z nej robí ideálnu potravinu pri chudnutí. Keď nahradíš kalorickejšie prílohy (napríklad hranolky či ryžu) mrkvou, znížiš celkový energetický príjem. To ti pomôže pri chudnutí.
Okrem toho vysoký obsah vlákniny a vody v mrkve podporuje pocit sýtosti po jedle. Nerozpustná vláknina v nej podporuje črevnú peristaltiku, zdravie črevnej mikroflóry a pravidelné vyprázdňovanie. Pravidelná konzumácia vlákniny taktiež pomáha predchádzať zápche, hemoroidom a znižovať riziko rakoviny hrubého čreva.
Regulácia krvného tlaku
Draslík, ktorého má mrkva hojne, hrá dôležitú úlohu pri regulácii krvného tlaku. Tento minerál pomáha vyrovnávať nadmerné množstvo sodíka v tele a podporuje jeho vylučovanie močom. Vďaka tomu znižuje záťaž na srdce a pomáha predchádzať hypertenzii.
Konzumácia potravín bohatých na draslík, ako je mrkva, môže pomôcť zmierniť nadúvanie po slanom jedle, zlepšiť srdcovú činnosť a podporiť zdravie ciev.
Zlepšuje zdravie mozgu
Ako sme už spomenuli, mrkva obsahuje viaceré antioxidanty, vrátane luteínu, ktorý má aj protizápalové účinky. Výskum zverejnený v odborných žurnáloch ukázal, že luteín má pozitívny vplyv na kognitívne funkcie a môže pomáhať chrániť mozgové bunky pred poškodením v dôsledku starnutia.
Okrem luteínu mrkva obsahuje aj beta-karotén, vitamín C, polyfenoly a ďalšie živiny, ktoré neutralizujú voľné radikály poškodzujúce nervové bunky. Zlepšený krvný obeh vďaka týmto látkam podporuje koncentráciu, schopnosť učenia sa a celkovú duševnú výkonnosť.
Mimochodom, vedel si, nadmerná konzumácia mrkvy môže spôsobiť karotémiu, stav, pri ktorom pokožka získa oranžový odtieň? Tento jav je neškodný a zmizne po znížení príjmu potravín s vysokým obsahom beta-karoténu.
Komentáre