Mrkva dokáže viac, než si myslíš. Pozri sa, čo sa začne diať s tvojím telom, keď ju budeš jesť každý deň

Mrkva nie je len chutná koreňová zelenina, ale aj výživová bomba. Podporuje zrak, mozog, trávenie aj imunitu.

mrkva
Zdroj: Vedelisteze.sk

Mrkva patrí medzi potraviny, ktoré prirodzene vnímame ako zdravé. Používame ju do polievok, omáčok, ako prílohu, ale konzumujeme ju aj samostatne a to vo forme hranoliek či mrkvových ostružlín. Prečo je však mrkva vnímaná ako zdravá a aké benefity prináša nášmu telu? Poďme sa na túto tému pozrieť spolu nižšie.

Benefity mrkvy pre naše telo

Zdroj vitamínu A

Už jedna veľká mrkva denne ti poskytne odporúčanú dennú dávku vitamínu A. Tento vitamín je silným antioxidantom, ktorý chráni naše bunky pred oxidačným stresom. Dostatočný a pravidelný príjem vitamínu A pomáha telu brániť sa pred niektorými druhmi rakoviny, osýpkami a vekom podmienenými ochoreniami očí, napríklad makulárnou degeneráciou.

Nedostatok vitamínu A môže viesť k suchosti očí, zhoršenému nočnému videniu a oslabenej funkcii imunitného systému. Mrkva je obzvlášť bohatá na beta-karotén, ktorý si telo premieňa na vitamín A podľa potreby. Okrem beta-karoténu obsahuje aj ďalšie karotenoidy, ako sú alfa-karotén, luteín a zeaxantín. Tie chránia šošovku a sietnicu oka pred poškodením svetlom a starnutím.

Vyvažuje hladinu cukru v krvi

Aj keď má mrkva v porovnaní s niektorými inými druhmi zeleniny vyšší obsah prírodných cukrov, neznamená to, že je pre diabetikov nevhodná. Práve naopak. Ako uvádza portál health.com, mrkva má antidiabetické vlastnosti a to najmä vďaka vysokému obsahu rozpustnej vlákniny.

Táto vláknina pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi tým, že spomaľuje vstrebávanie glukózy po jedle. Navyše, surová aj mierne tepelne upravená mrkva má nízky glykemický index, čo znamená, že nezvyšuje hladinu cukru v krvi prudko, ale pomaly a postupne a tým zabezpečuje stály prísun energie.

Pomáha regulovať hmotnosť

Mrkva pozostáva z približne 88 % vody a má nízky obsah kalórií, čo z nej robí ideálnu potravinu pri chudnutí. Keď nahradíš kalorickejšie prílohy (napríklad hranolky či ryžu) mrkvou, znížiš celkový energetický príjem. To ti pomôže pri chudnutí.

Okrem toho vysoký obsah vlákniny a vody v mrkve podporuje pocit sýtosti po jedle. Nerozpustná vláknina v nej podporuje črevnú peristaltiku, zdravie črevnej mikroflóry a pravidelné vyprázdňovanie. Pravidelná konzumácia vlákniny taktiež pomáha predchádzať zápche, hemoroidom a znižovať riziko rakoviny hrubého čreva.

mrkva a pomaranč
Zdroj: Vedelisteze.sk

Regulácia krvného tlaku

Draslík, ktorého má mrkva hojne, hrá dôležitú úlohu pri regulácii krvného tlaku. Tento minerál pomáha vyrovnávať nadmerné množstvo sodíka v tele a podporuje jeho vylučovanie močom. Vďaka tomu znižuje záťaž na srdce a pomáha predchádzať hypertenzii.

Konzumácia potravín bohatých na draslík, ako je mrkva, môže pomôcť zmierniť nadúvanie po slanom jedle, zlepšiť srdcovú činnosť a podporiť zdravie ciev.

Zlepšuje zdravie mozgu

Ako sme už spomenuli, mrkva obsahuje viaceré antioxidanty, vrátane luteínu, ktorý má aj protizápalové účinky. Výskum zverejnený v odborných žurnáloch ukázal, že luteín má pozitívny vplyv na kognitívne funkcie a môže pomáhať chrániť mozgové bunky pred poškodením v dôsledku starnutia.

Okrem luteínu mrkva obsahuje aj beta-karotén, vitamín C, polyfenoly a ďalšie živiny, ktoré neutralizujú voľné radikály poškodzujúce nervové bunky. Zlepšený krvný obeh vďaka týmto látkam podporuje koncentráciu, schopnosť učenia sa a celkovú duševnú výkonnosť.

Mimochodom, vedel si, nadmerná konzumácia mrkvy môže spôsobiť karotémiu, stav, pri ktorom pokožka získa oranžový odtieň? Tento jav je neškodný a zmizne po znížení príjmu potravín s vysokým obsahom beta-karoténu.

Komentáre