Myslíš si, že tmavá káva ťa nakopne viac než svetlá? Skutočný obsah kofeínu ťa asi prekvapí
Tmavá káva neznamená viac kofeínu. Pozri sa, ako sa líši svetlé a tmavé praženie kávy a aký vplyv majú na obsah kofeínu a antioxidantov podľa vedeckých štúdií.
Káva je pre mnohých z nás nápojom, s ktorým začíname deň. Nedávno sme sa venovali téme, aký je rozdiel medzi arabicou a robustou. Dnes sa pozrieme na ďalšiu zaujímavú tému, ktorou je svetlosť kávy.
Mnoho ľudí uprednostňuje tmavšiu kávu, a to najmä kvôli chuti. Tmavé praženie zvýrazňuje robustné, horké a „pražené“ tóny kávy, ktoré pripomínajú čokoládu, oriešky alebo karamel. Pre mnohých je práve takáto bohatá chuť synonymom „pravej“ kávy.
Naopak, svetlé praženie zachováva prirodzenú ovocnú kyslosť. Niektorým ľuďom však kyslejšia chuť nevyhovuje alebo im dráždi žalúdok, a preto radšej siahajú po tmavšej káve, ktorá pôsobí chuťovo „hladšie“.
Jedným z ďalších rozšírených presvedčení je, že tmavšia káva obsahuje viac kofeínu a vo všeobecnosti sa považuje za „silnejšiu“. Otázkou ale zostáva, je to pravda? Poďme sa na túto tému pozrieť spolu nižšie so serverom coffeegeek.com.
Obsah kofeínu a praženie
V skutočnosti je odpoveď trochu zložitejšia. Tmavšie praženie síce mení chuť a vzhľad kávových zŕn, ale nezvyšuje obsah kofeínu. Počas praženia sa zrná zahrievajú na vysoké teploty, čo spôsobuje stratu vody a ďalších látok. Avšak kofeín je veľmi stabilná molekula, ktorá sa počas praženia takmer nerozkladá.
To znamená, že rozdiel v obsahu kofeínu medzi svetlou a tmavou kávou je zanedbateľný, pokiaľ porovnávame rovnaké množstvo kávy podľa hmotnosti.
Čo sa však mení, je hustota zŕn
Tmavšie pražené zrná strácajú viac vody a iných látok, preto sú ľahšie a väčšie. Ak kávu odmeriame podľa objemu (napríklad lyžicou), svetlá káva obsahuje viac kofeínu, lebo je hustejšia. Ak však kávu vážime, čo je vedecky presnejší spôsob porovnávania, rozdiel v obsahu kofeínu je prakticky nulový, vysvetľuje server healthline.com.
Je tmavá káva zdravšia?
Mnoho ľudí verí, že tmavšie kávy sú zdravšie. Ani tu však nie je odpoveď jednoznačná.
Svetlé kávy majú vyšší obsah antioxidantov a polyfenolov, najmä kyseliny chlorogenovej, ktorá môže prispievať k znižovaniu zápalov a ochrane srdcovocievneho systému.
Na druhej strane, tmavšie kávy obsahujú menej akrylamidu, čo sú látky, ktorá vzniká pri zahriatí potravín na vysoké teploty a ktorú Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) klasifikuje ako pravdepodobne karcinogénnu pre človeka.
Štúdie ukazujú, že tmavé praženie môže znížiť hladiny akrylamidu až o 70 % v porovnaní so svetlým pražením. Inými slovami, svetlé kávy obsahujú viac zdraviu prospešných antioxidantov. Tmavé kávy majú menej potenciálne škodlivého akrylamidu.
Dobrou správou je, že pri bežnej konzumácii 1–3 šálok denne sú obe varianty bezpečné a podľa viacerých štúdií môžu prispieť k zníženiu rizika ochorení, ako je diabetes 2. typu alebo Alzheimerova choroba.
Komentáre