Odstraňujú zemiaky soľ z jedla? Celý život si zrejme zachraňoval presolené jedlo nesprávne
Tradičný trik z kuchyne tvrdí, že zemiak dokáže zachrániť presolené jedlo. Je na tom niečo pravdy?
Pri varení sa už hádam každému aspoň raz stalo, že niečo presolil. Či už ide o polievku, omáčku alebo iné jedlo, táto situácia nie je príjemná. Už roky sa však traduje rada, že ak niečo presolíš, hoď do toho surový zemiak. Ten vraj soľ „vytiahne“ a jedlo bude nielen vhodné na konzumáciu, ale aj chutné. Znie to ako zázračné riešenie, ktoré zachráni obed či večeru bez nutnosti začínať varenie odznova. Ale je pravda, že toto riešenie naozaj funguje?
Odstraňujú zemiaky soľ z jedla?
Napriek jednoduchosti samotného gesta je pridanie správneho množstva soli jednou z najťažších a najriskantnejších činností pri príprave jedál. Či jej pridáme málo alebo veľa, riskujeme, že ovplyvníme celkovú chuť jedla. Zatiaľ čo jedlá, v ktorých soľ chýba, sa dajú jednoducho dosoliť, zložitejšie je to s tými, ktoré sú presolené.
Počas kulinárskej praxe sme však pochytili množstvo rád a trikov, ako niektoré problémy v kuchyni zachrániť. Podobne je to aj s presolenými jedlami. Hovorí sa, že ak do presoleného jedla pridáš zemiak, chuť sa upraví, pretože zemiak nasaje soľ. Funguje ale tento trik aj v praxi?
Zemiak nemôže pohltiť soľ
Predstava mnohých ľudí o tomto procese je veľmi jednoduchá. Keď pridáš surový zemiak do presolenej polievky či omáčky, zemiak vraj nasaje soľ. Portál finedininglovers.com však uvádza, že tento trik nie je riešením, ale mýtom.
Portál urobil pokus, v ktorom odobral dve vzorky s rovnakým množstvom soli. Následne ich nechali variť, pričom do jednej pridali zemiak a do druhej nie. Po 30 minútach vykonali analýzu koncentrácie soli pomocou refraktometra. Výsledok? V oboch vzorkách bolo rovnaké množstvo soli, aj keď v jednej bol použitý zemiak.
Aj keď je pravda, že zemiak dokáže absorbovať vodu, nedokáže samostatne absorbovať soľ. Zemiaky sú síce skvelou potravinou, no v tomto prípade nepomôžu.
Ako teda upraviť presolené jedlo?
Aj keď zemiaky nevedia pohltiť soľ z jedla, existuje niekoľko spôsobov, ako ho zachrániť. Najjednoduchším riešením je najprv jemne čajovou lyžičkou odstrániť prebytočnú soľ z povrchu, najmä na tuhších častiach. Ak sa soľ nedá fyzicky odstrániť, môžeš pridať cukor alebo tekutinu, ako je voda či mlieko, ktoré zjemnia chuť. Ingredienciu vyber podľa toho, či ide o tekuté jedlo alebo tuhší pokrm.
Ak pre tvoje jedlo nie je žiaden z týchto tipov vhodný, pridaj také ingrediencie, ktoré si už použil, napríklad ryžu, zeleninu, cestoviny či strukoviny. Tieto suroviny absorbujú časť tekutiny, a tým rozptýlia aj nadbytočnú slanosť.
Komentáre