Káva je pre mnohých „životobudičom“, bez ktorého si nevedia predstaviť štart do nového dňa. Mimochodom, vedel si, že ide o tretí najpopulárnejší nápoj na svete? Hneď po vode a čaji. Vráťme sa ale späť ku káve.
Dnes vieme, že káva má na naše telo viacero účinkov a ak to s ňou nepreháňaš, jej vplyvy sú prevažne pozitívne.
Najnovšia štúdia publikovaná v American Journal of Clinical Nutrition, vedená tímom výskumníkov na čele s Tingjing Zhanga, skúmala súvislosti medzi konzumáciou kávy a rizikom neurodegeneratívnych ochorení, konkrétne Alzheimerovej choroby, príbuzných demencií (ADRD) a Parkinsonovej choroby (PD).
Výskumníci analyzovali účinky rôznych druhov kávy – nesladenej, cukrom sladenej, umelo sladenej a bezkofeínovej – a porovnávali ich s účinkami u ľudí, ktorí kávu nepijú. Účastníci boli rozdelení do štyroch skupín: nekonzumenti kávy, konzumenti nesladenej kávy, konzumenti cukrom sladenej kávy a konzumenti umelo sladenej kávy.
Vedci sledovali, či jednotlivé druhy kávy znižujú riziko vzniku neurodegeneratívnych ochorení. Práca sledovala aj výskyt Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby u rôznych skupín konzumentov. Odhaduje sa, že tieto ochorenia v súčasnosti postihujú viac ako 63 miliónov ľudí na celom svete.
Výskum vychádzal z údajov zozbieraných z UK Biobank, veľkej databázy, ktorá zahŕňa zdravotné a výživové dáta 204 847 účastníkov. Títo účastníci boli sledovaní priemerne 9 rokov, čo umožnilo podrobnú analýzu faktorov ovplyvňujúcich zdravie.
Káva pozitívne vplýva na zníženie rizika neurodegeneratívnych ochorení, je tam ale háčik
Vedci zistili, že starší ľudia, ktorí pravidelne pijú nesladenú a kofeínovú kávu, majú nižšie riziko vzniku demencie, Parkinsonovej choroby a ďalších neurodegeneratívnych ochorení. Asociácia medzi nižším rizikom demencie a konzumáciou kávy platí iba pre nesladenú a kofeínovú kávu. Sladená alebo umelo sladená káva tento efekt nevykazovala.
„Vyšší príjem kofeínovej kávy, najmä nesladenej, bol spojený so zníženým rizikom Alzheimerovej choroby, príbuzných demencií a Parkinsonovej choroby,“ uvádza štúdia. „Žiadne takéto asociácie neboli pozorované pri cukrom sladenej alebo umelo sladenej káve.“
Číselné údaje naznačujú, že pitie akejkoľvek nesladenej a kofeínovej kávy znižovalo riziko Alzheimerovej choroby a príbuzných ochorení o 34 %, riziko Parkinsonovej choroby o 37 % a pravdepodobnosť úmrtia na neurodegeneratívne ochorenia o 47 %. Najvýraznejší účinok bol pozorovaný u ľudí, ktorí pili viac ako 3 šálky kávy denne.
Vedci sa domnievajú, že kofeín môže obsahovať látky, ktoré chránia mozog pred demenciou, zatiaľ čo cukor a umelé sladidlá môžu tieto pozitívne účinky narúšať.
Treba však zdôrazniť, že štúdia nedokázala priamu príčinnú súvislosť medzi pitím kávy a nižším rizikom ochorení. Išlo len o pozorovaciu prácu. Môže existovať aj tretí faktor, ktorý ovplyvňuje konzumáciu kávy a riziko neurodegeneratívnych ochorení.
„Pridávanie cukru alebo umelých sladidiel do kávy môže mať škodlivé účinky a treba k nemu pristupovať opatrne,“ uzatvárajú vedci. „Odporúčanie sa prikláňa ku konzumácii nesladenej a kofeínovej kávy.“
Inými slovami, štúdia ukázala, že cukor a sladidlá môžu narúšať pozitívne účinky kofeínu (a ďalších látok), ale nie sú pre mozog vyslovene škodlivé v rámci rozumnej konzumácie.