kava_1
Zdroj: Vedelisteze.sk
Ľudské telo, Veda

Piješ kávu? Obľúbená ingrediencia v káve „ruší“ jej pozitívny účinok na ľudský mozog. Toto do nej nikdy nepridávaj!


Káva je pre mnohých „životobudičom“, bez ktorého si nevedia predstaviť štart do nového dňa. Mimochodom, vedel si, že ide o tretí najpopulárnejší nápoj na svete? Hneď po vode a čaji. Vráťme sa ale späť ku káve.

Dnes vieme, že káva má na naše telo viacero účinkov a ak to s ňou nepreháňaš, jej vplyvy sú prevažne pozitívne.

Najnovšia štúdia publikovaná v American Journal of Clinical Nutrition, vedená tímom výskumníkov na čele s Tingjing Zhanga, skúmala súvislosti medzi konzumáciou kávy a rizikom neurodegeneratívnych ochorení, konkrétne Alzheimerovej choroby, príbuzných demencií (ADRD) a Parkinsonovej choroby (PD).

Výskumníci analyzovali účinky rôznych druhov kávy – nesladenej, cukrom sladenej, umelo sladenej a bezkofeínovej – a porovnávali ich s účinkami u ľudí, ktorí kávu nepijú. Účastníci boli rozdelení do štyroch skupín: nekonzumenti kávy, konzumenti nesladenej kávy, konzumenti cukrom sladenej kávy a konzumenti umelo sladenej kávy.

Vedci sledovali, či jednotlivé druhy kávy znižujú riziko vzniku neurodegeneratívnych ochorení. Práca sledovala aj výskyt Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby u rôznych skupín konzumentov. Odhaduje sa, že tieto ochorenia v súčasnosti postihujú viac ako 63 miliónov ľudí na celom svete.

Výskum vychádzal z údajov zozbieraných z UK Biobank, veľkej databázy, ktorá zahŕňa zdravotné a výživové dáta 204 847 účastníkov. Títo účastníci boli sledovaní priemerne 9 rokov, čo umožnilo podrobnú analýzu faktorov ovplyvňujúcich zdravie.

Káva pozitívne vplýva na zníženie rizika neurodegeneratívnych ochorení, je tam ale háčik

Vedci zistili, že starší ľudia, ktorí pravidelne pijú nesladenú a kofeínovú kávu, majú nižšie riziko vzniku demencie, Parkinsonovej choroby a ďalších neurodegeneratívnych ochorení. Asociácia medzi nižším rizikom demencie a konzumáciou kávy platí iba pre nesladenú a kofeínovú kávu. Sladená alebo umelo sladená káva tento efekt nevykazovala.

„Vyšší príjem kofeínovej kávy, najmä nesladenej, bol spojený so zníženým rizikom Alzheimerovej choroby, príbuzných demencií a Parkinsonovej choroby,“ uvádza štúdia. „Žiadne takéto asociácie neboli pozorované pri cukrom sladenej alebo umelo sladenej káve.“

Číselné údaje naznačujú, že pitie akejkoľvek nesladenej a kofeínovej kávy znižovalo riziko Alzheimerovej choroby a príbuzných ochorení o 34 %, riziko Parkinsonovej choroby o 37 % a pravdepodobnosť úmrtia na neurodegeneratívne ochorenia o 47 %. Najvýraznejší účinok bol pozorovaný u ľudí, ktorí pili viac ako 3 šálky kávy denne.

Vedci sa domnievajú, že kofeín môže obsahovať látky, ktoré chránia mozog pred demenciou, zatiaľ čo cukor a umelé sladidlá môžu tieto pozitívne účinky narúšať.

Treba však zdôrazniť, že štúdia nedokázala priamu príčinnú súvislosť medzi pitím kávy a nižším rizikom ochorení. Išlo len o pozorovaciu prácu. Môže existovať aj tretí faktor, ktorý ovplyvňuje konzumáciu kávy a riziko neurodegeneratívnych ochorení.

„Pridávanie cukru alebo umelých sladidiel do kávy môže mať škodlivé účinky a treba k nemu pristupovať opatrne,“ uzatvárajú vedci. „Odporúčanie sa prikláňa ku konzumácii nesladenej a kofeínovej kávy.“

Inými slovami, štúdia ukázala, že cukor a sladidlá môžu narúšať pozitívne účinky kofeínu (a ďalších látok), ale nie sú pre mozog vyslovene škodlivé v rámci rozumnej konzumácie.

Prihlás sa k odberu noviniek z Vedelisteze.sk cez Google správy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

facebook logo
Daj nám Like na Facebooku a získaj prístup k tým najzaujímavejším novinkám medzi prvými.