Pitie kávy v tomto čase znižuje riziko úmrtia na srdcovo-cievne ochorenia, tvrdia vedci. Kedy ju piješ ty?

Načasovanie, kedy si dopraješ kávu, je oveľa dôležitejšie, než si myslíš. Môže ti pomôcť vyhnúť sa predčasnej smrti na následky srdcovo-cievnych ochorení a iných príčin.

kava salka kavy_2
Zdroj: Vedelisteze.sk

Možno aj ty začínaš deň šálkou kávy. Bez nej sa možno ťažko prebúdzaš a nevieš ani nakopnúť svoju myseľ. Ak máš tento zvyk, aby si sa naštartoval, vedz, že máme pre teba dobrú správu a mal by si v ňom pokračovať.

Vedci v týchto dňoch publikovali štúdiu v European Heart Journal, v ktorej skúmali, či načasovanie pitia kávy, teda to, kedy ju počas dňa ju konzumujeme, ovplyvňuje riziko úmrtia, najmä na srdcovo-cievne ochorenia a iné príčiny.

kava a cholesterol
Zdroj: Vedelisteze.sk, AI

Doposiaľ sa väčšina štúdií sústreďovala len na samotný fakt, či ľudia kávu pijú alebo nie, prípadne koľko šálok denne vypijú. Táto nová štúdia však išla o kúsok ďalej a zamerala sa na čas, kedy ľudia kávu pijú, a skúmala, či má ranné pitie kávy iné účinky než popíjanie kávy počas celého dňa.

„Väčšina prospektívnych štúdií zistila, že mierna konzumácia kávy je spojená s nižším rizikom vzniku cukrovky 2. typu, kardiovaskulárnych ochorení (CVD) a úmrtia,“ uviedli autori štúdie. „Americké stravovacie odporúčania na roky 2015 – 2020 odporúčajú miernu konzumáciu kávy ako súčasť zdravého stravovacieho vzorca.“

Výskum prebiehal na dvoch veľkých skupinách ľudí. Prvou bola databáza 40 725 dospelých z amerického Národného prieskumu zdravia a výživy (NHANES) z rokov 1999 až 2018. Druhou bola tzv. validačná skupina 1 463 mužov a žien, ktorí si počas 7 dní podrobne zapisovali všetko, čo zjedli a vypili.

Pomocou tzv. klastrovacej analýzy vedci identifikovali dva hlavné vzorce pitia kávy – ranný typ (ľudia, ktorí pili kávu hlavne ráno), ktorých bolo 36 %, a celodenný typ (tí, ktorí si kávu dopriavali počas celého dňa), ktorých bolo 14 %.

„V tejto štúdii sme identifikovali dva odlišné vzorce načasovania pitia kávy (ranný typ a celodenný typ) v národne reprezentatívnej vzorke dospelých v USA a tieto vzorce sme overili v štúdii Women’s and Men’s Lifestyle Validation Study (WLVS a MLVS),“ uviedli autori.

Zvyšní účastníci kávu vôbec nepili.

Účastníci boli následne sledovaní počas takmer 10 rokov. V tomto období bolo zaznamenaných 4 295 úmrtí, z toho 1 268 na srdcovo-cievne choroby a 934 na rakovinu.

Dopraješ si ráno kávu? Toto ťa poteší

Ak si ráno dopraješ šálku kávy, máme pre teba skvelé správy. Po zohľadnení ďalších faktorov, ako je množstvo kofeínu, spánok, strava a životný štýl, sa ukázalo, že ranné pitie kávy je spojené s nižším rizikom úmrtia – a to až o 16 % nižšie riziko úmrtia na akúkoľvek príčinu a až o 31 % nižšie riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia.

„V porovnaní s nepijami kávy sme zistili, že ranný vzorec pitia kávy bol významne spojený s nižším rizikom úmrtia z akejkoľvek príčiny aj s nižším rizikom úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia, a to nezávisle od množstva vypitej kávy,“ konštatujú.

zalievana kava
Zdroj: Vedelisteze.sk

Zaujímavé však je, že celodenné popíjanie kávy tieto výhody nemalo v takej miere. Vedci preto uzavreli, že načasovanie kávy výrazne ovplyvňuje jej vplyv na zdravie.

Komentáre