Slávny šéfkuchár Gordon Ramsay ukázal trik, ako z volského oka spravíš malú hostinu. Stačí jedna ingrediencia a jednoduchý postup
Volské oko môže chutiť oveľa lepšie než si myslíš. Tento jednoduchý trik s maslom uvarí bielok dokonale, nechá žĺtok krémový a z obyčajného vajíčka spraví luxusné raňajky.
Ak si myslíš, že volské oko je nudné a nedá sa na ňom nič vylepšiť, priprav sa na prekvapenie. Gordon Ramsay ukazuje techniku, ktorá z obyčajného vajíčka urobí raňajkový luxus. Žiadna zložitá veda, žiadne špeciálne suroviny. Stačí ti olej, maslo a trochu trpezlivosti.
Prečo nezačínať na rozpálenej panvici?
Väčšina ľudí dá panvicu na maximum, poriadne ju rozpáli a až potom na ňu hodí vajíčko. Práve vtedy vznikajú spálené okraje a slizký bielok, ktorý sa nestihol uvariť. Ramsay pracuje presne opačne. Do panvice dá kvapku oleja a nechá ju mimo ohňa. Jemný štart znamená, že sa bielok začne tuhnúť rovnomerne a vajíčko dostane čas vytvoriť si pekný tvar bez šoku z vysokej teploty. Je to podobné ako pri mäse, ak začneš príliš horúco, povrch sa spáli skôr, než vnútro stihne dobehnúť.
Rozbíjanie o rovný povrch robí prekvapivý rozdiel
Ďalší krok, ktorý si bežný človek málokedy uvedomí, je spôsob rozbitia vajíčka. Namiesto hrany panvice je oveľa lepšie použiť rovný povrch, napríklad kuchynskú dosku. Vajíčko sa otvorí čistejšie a škrupina sa neroztriešti na drobné kúsky, ktoré by skončili v jedle. Je to drobnosť, no šetrí čas, nervy a v konečnom dôsledku aj chuť.
Pomalosť je pri vajíčku výhoda, nie chyba
Keď sa vajíčko dostane na panvicu, prichádza dôležitá fáza: žiadny extrémny oheň. Mierne teplo zabezpečí, že bielok sa uvarí postupne, bez toho, aby vznikali tvrdé gumové časti alebo slizké miesta, ktoré nikto nechce. Hneď na začiatku príde aj soľ a korenie, ktoré sa krásne vpijú do teplého bielka a vytvoria rovnomernú chuť.
Maslo je to, čo všetko zmení
Keď už vajíčko začína chytať tvar, do panvice ide maslo. A tu začína celé kúzlo. Maslo sa začne topiť a peniť, pretože obsahuje vodu, ktorá sa mení na paru a vytvára drobné bublinky. Tie prenášajú teplo nahor a umožňujú, aby si maslovú penu naberal lyžicou a polieval ňou vrch vajíčka.

Výsledok je okamžite viditeľný. Bielok sa uvarí rovnomerne aj na miestach, ktoré sa panvice ani nedotýkajú. Žĺtok sa jemne zatiahne zhora, ale stále zostane krémový vo vnútri. Nemusíš vajíčko obracať, prepichovať ani zakrývať pokrievkou. Všetku prácu urobí horúca maslová pena.
Prečo už nikdy neuvidíš surový bielok
Ak máš problém s tým, že bielok ostáva slizký, fyzika ti konečne hrá do karát. Maslo prenáša teplo podobne ako horúci vzduch z radiátora. Teplo sa dostane na povrch vajíčka, aj keď neleží priamo na panvici. To znamená, že aj najvyššie miesta bielka dostanú dostatok tepla na to, aby sa krásne zatiahli a spevnili.
Dokonalý tvar a dokonalá chuť
Ramsay pri varení neustále nakláňa panvicu, aby maslo tieklo presne tam, kde ho potrebuje. Tým sa bielok spevní po celom obvode a okraje získajú jemnú chrumkavosť. Žĺtok ostáva lesklý, mäkký a ideálny na rozkrojenie. Keď sa vajíčko položí na kúsok chleba, maslo sa vpije do pečiva a každý sústo chutí ako z víkendového brunchu, nie ako z uponáhľaného rána pred prácou.
@gordonramsayofficial The best thing to enhance a dish…put an #egg on it ! Heres some tips to fry the perfect egg ! #ramsayin10 @hexclad #tiktokcooks #learnontiktok ♬ original sound – Gordon Ramsay
Celý trik je pritom neuveriteľne jednoduchý: pomalý štart, chladnejšia panvica, trocha oleja a maslová pena, ktorá dokončí prácu za teba. Výsledkom je vajíčko, ktoré vyzerá luxusne, chutí ešte lepšie a pripravíš ho za pár minút.

Komentáre