Takto pripravíš cuketu ako od šéfkuchára. Tieto kroky by si nikdy nemal vynechať!

Cuketa môže byť skvelou letnou pochúťkou, ak vieš, ako ju správne pripraviť. Pozri sa na tieto jednoduché triky, vďaka ktorým bude chrumkavá, dochutená a nikdy nie vodnatá.

Zdroj: Vedelisteze.sk

S letom neprichádzajú len letné dni plné slnka, ale aj skvelé sezónne jedlá, ako je napríklad cuketa. Táto potravina je ľahká, svieža, dostupná a hlavne všestranná. Vieme si ju pripraviť na množstvo spôsobov. Avšak pečená či grilovaná cuketa patrí jednoznačne medzi jedny z najchutnejších možností, ako ju pripraviť.

Pri príprave tohto chutného pokrmu sa však dá veľa pokaziť. Ak si niekedy servíroval vodnatú, rozmočenú alebo nevýraznú cuketu, vieš, že aj taká jednoduchá zelenina si žiada trochu trpezlivosti a niekoľko trikov, aby bola správne pripravená. My sme pre teba spísali niekoľko krokov, ktoré ti pomôžu docieliť dochutenú, chrumkavú, ale aj krásne mäkkú cuketu. Poďme sa nižšie na ne pozrieť.

Triky, ktoré ti pomôžu docieliť chrumkavú a výraznú chuť cukety!

Cuketa je potravinou, ktorá je často prehliadaná. Aj keď ide o sezónnu zeleninu, v dnešnej dobe si ju vieme kúpiť a pripraviť kedykoľvek počas roka. Táto zelenina má množstvo výhod pre naše telo. Je bohatá na vitamíny a antioxidanty, má protizápalové účinky a podporuje trávenie. A vďaka veľkému obsahu vody a nízkemu obsahu kalórií je skvelá pre ľudí, ktorí si strážia váhu, ale taktiež hydratuje a chráni naše telo pred prehriatím.

Neodstraňuj šupku!

Túto skvelú potravinu je však treba vedieť aj dobre pripraviť, aby sme si vychutnali jej plnú chuť. Na začiatok je veľmi dôležitý správny výber cukety. Aj keď veľké cukety môžu pôsobiť lákavo, najchutnejšie a najvhodnejšie na pečenie sú menšie až stredne veľké kusy. Menšie cukety majú menej semien, vyššiu koncentráciu chuti, ale aj jemnejšiu šupku.

Veľké cukety bývajú vodnaté, s hrubou šupkou a hrubšími semenami, ktoré narúšajú textúru po upečení. Práve to, akú má šupka hrúbku, môže ovplyvniť, ako bude cuketa chutiť. Cuketu by si nikdy nemal šúpať, bez ohľadu na to, ako ju pripravuješ. Pri grilovaní či pečení je však treba dať pozor na to, aby sa veľmi nepripiekla, inak sa môže zmeniť na kašovitú hmotu.

Osoľ a nechaj odkvapkať!

Najväčšou výzvou pri príprave cukety je práve to, že obsahuje viac ako 90 percent vody. Voda, ktorá je viazaná v bunkách cukety, sa pri tepelnej úprave uvoľňuje. Ak jej je priveľa, cuketa sa neupečie, ale začne sa pariť, dusiť a zmäkne na kašu. Preto je dôležité, aby si ju pred pečením či grilovaním posypal soľou a nechal pár minút odstáť. Počas tohto odstátia prebieha prirodzený proces nazývaný osmóza. Pri tomto procese sa voda z buniek cukety dostáva na povrch, aby sa vyrovnala koncentrácia soli.

soľ cuketa
Zdroj: Vedelisteze.sk

Vďaka takémuto „poteniu sa“ cukety sa z nej dostane von určitý podiel vody. Následne počas pečenia sa cuketa nebude dusiť vo vlastnej šťave. Získa jemne karamelizovaný, opečený povrch a vnútri ostane pevná. Vďaka zníženiu obsahu vody sa koncentruje sladká chuť v cukete a prejavia sa jej sladkasté a orechové tóny.

Nevynechaj cesnak!

cesnak cuketa
Zdroj: Vedelisteze.sk

Cuketa má svoju prirodzenú chuť, ktorá je však jemná a dá sa jednoducho prekryť. Na to, aby sme cuketu neprekryli, ale naopak zvýraznili jej chuť, je potrebné pridať správne koreniny. Keďže sme soľ pridali už na začiatku, nie je potrebné ju pridať znova. K soli pridáme mleté čierne korenie a cesnak. Práve cesnak je nevyhnutný na správne prehĺbenie chuti a dodanie arómy. Môžeš tiež pridať bylinky ako tymian, oregano, rozmarín či bazalku, ktoré cuketu skvelo dopĺňajú.

Komentáre