Taliansky šéfkuchár prezradil, ako pripraviť dokonalé špagety! Už ich nikdy nebudeš robiť inak, chutia dokonale

Myslíš si, že špagety zvládne každý? Taliansky šéfkuchár Riccardo Lucque prezrádza tipy, vďaka ktorým budú tvoje špagety krémové, chutné a naozaj dokonalé.

špagety
Zdroj: Vedelisteze.sk

Špagety sú jedným z obľúbených jedál, ktoré si zamilovali ľudia po celom svete. Ich lahodná chuť a rýchla príprava z nich robí skvelé jedlo, ktoré si môžeš pripraviť hocikedy počas dňa. Aj keď sa môže zdať, že ich príprava je úplne triviálna, talianski šéfkuchári vedia, že za dokonalou porciou špagiet sa skrýva precízny postup, cit pre detail a rešpekt k tradícii. Prinášame ti teda pár tipov, ktoré zdieľa šéfkuchár Riccardo Lucque, aby tvoje ďalšie špagety boli také lahodné ako ešte nikdy!

Takto pripravíš dokonalé špagety!

Aj keď príprava špagiet nevyzerá zložito, dá sa na nej veľa pokaziť. Už od momentu, keď dáš variť vodu na cestoviny, je dôležité dodržať pár krokov, ktoré môžu celkovú chuť jedla výrazne ovplyvniť. Taliansky šéfkuchár Riccardo Lucque ukazuje na svojich sociálnych sieťach tipy, ako uvariť špagety tak, aby ich chuť bola nezabudnuteľná.

Posoľ vodu

Aj keď solenie vody na cestoviny je prvým krokom, ktorý robí hádam každý z nás, Riccardo vysvetľuje, že množstvo soli je kľúčové. Soľ do vody pridávame až vtedy, keď voda na cestoviny už vrie. Okrem toho Riccardo odporúča pridať 11 – 12 gramov soli na každý liter vody. Voda potrebuje dostatok soli na to, aby sa cestoviny dostatočne ochutili. Ak do vody pridáme málo soli, cestoviny budú mdlé a nevýrazné.

solenie vody1
Zdroj: Vedelisteze.sk

Vypni sporák

Na dokonale uvarené cestoviny nepotrebuješ variť vodu počas celého varenia. Cestoviny var len jednu minútu a potom sporák vypni. Po vypnutí už len počkaj, kým sa cestoviny v hrnci dovaria do mäkka. Takto nielenže uvaríš chutné cestoviny, ale tiež ušetríš energiu.

Pridaj vodu do omáčky

Po dovarení cestoviny sceď a pridaj na panvicu, v ktorej ich zmiešaš s omáčkou. Okrem cestovín však do panvice pridaj aj trochu vody, v ktorej sa varili. Stačí jedna až dve naberačky. Aby boli špagety s omáčkou krémové, potrebujú sa spolu ešte chvíľu variť. Voda z cestovín obsahuje škrob, ktorý pomáha spojiť omáčku s cestovinami a vytvoriť krémovú, hladkú textúru. Do omáčky potom už nemusíš pridávať smotanu ani maslo.

Pridaj parmezán, ale…

Syr k špagetám jednoducho patrí. Jednou z najlepších volieb je parmezán. Riccardo však odporúča, aby si ho nepridával navrch cestovín, ale naopak, položil ho na spodok taniera pod horúce cestoviny.

Keď horúce cestoviny položíš na syr, ten sa začne okamžite topiť. Takto sa lepšie spojí s cestovinami a stane sa súčasťou omáčky. Okrem toho, ak parmezán prikryješ cestovinami, vzduch sa k nemu nedostane tak rýchlo a syr nestratí arómu skôr, než sa doň zahryzneš.

Komentáre