Tento bežný spôsob rozmrazovania mäsa patrí medzi najhoršie

Rozmrazovanie mäsa môže byť rizikové, ak to robíš nesprávne. Medzi najnebezpečnejšie spôsoby patrí dokonca ten najčastejšie používaný.

maso mrazene maso umyvanie masa
Zdroj: Vedelisteze.sk

Možno aj ty si plánuješ jedlo na ďalší deň. Kým pri cestovinách to nie je žiaden problém, pri mäse, najmä ak ho máš mrazené, to také jednoduché nie je, čo určite dobre vieš.

Rozmrazovanie mäsa je časovo náročné, ak to chceš spraviť správne

Správne rozmrazenie mäsa si vyžaduje čas. Určite by si ho nemal rozmrazovať v horúcej vode. Dôvodom je, že vonkajšia časť mäsa môže zažiť tepelný šok a začať sa variť, zatiaľ čo vnútro zostane zamrznuté. Okrem toho tento spôsob podporuje rast baktérií, ktoré môžu spôsobiť zdravotné ťažkosti a tráviace problémy.

Ďalšou nesprávnou metódou je rozmrazovanie v mikrovlnke pri vysokom výkone. Výsledok je podobný, mäso sa začne na povrchu variť, zatiaľ čo vnútro môže ostať zamrznuté. Navyše, mikrovlnky nezohrievajú rovnomerne, čím vznikajú teplé miesta ideálne na množenie baktérií.

Niekto mäso rovno hodí na panvicu či do rúry. Výsledkom je, že vonkajšia vrstva sa rýchlo upečie alebo dokonca spáli, zatiaľ čo vnútro zostane surové alebo zamrznuté.

Rozmrazuješ mäso pri izbovej teplote? Robíš to nesprávne

Najčastejším spôsobom rozmrazovania však je nechať mäso cez noc voľne na tanieri pri izbovej teplote. Robíš to aj ty? Ak áno, tak vedz, že to nie je správne. Povrch mäsa sa totiž dostane do teploty ideálnej na množenie baktérií, ako sú Salmonella a E. coli. Tie môžu spôsobiť vážne tráviace problémy. Okrem toho sa mäso rozmrazuje nerovnomerne, povrch sa roztopí, zatiaľ čo vnútro zostáva dlho zamrznuté.

mäso
Zdroj: Vedelisteze.sk

Ak mäso rozmrazuješ nesprávne, nielenže podporuješ rast škodlivých baktérií, ale zároveň narúšaš jeho štruktúru. Môže dôjsť k väčšej strate šťavy, čo spôsobí, že mäso bude pri varení suchšie a menej šťavnaté.

Ako správne rozmraziť mäso?

Možno sa teraz pýtaš, ako ho rozmrazovať správne. Kľúčom je udržať mäso pri takej teplote, ktorá nespôsobí tepelný šok ani neumožní množenie baktérií. Ideálna teplota je približne 4 °C, čo znamená, že najbezpečnejšie je rozmrazovať mäso v chladničke. Síce to trvá dlhšie, no vyhneš sa zdravotným rizikám.

Alternatívne môžeš mäso rozmrazovať v studenej vode, no tú treba pravidelne meniť a to približne každých 30 až 60 minút. Tento spôsob je rýchlejší ako chladnička a zároveň bezpečnejší než nechávať mäso pri izbovej teplote.

Komentáre