Toto v kuchyni nikdy nerob, ak ti vzbĺkne olej! Väčšina ľudí robí fatálnu chybu

Na udusenie ohňa určite nepoužívaj vodu, mokrý uterák ani iné horľavé látky, ktoré by ho mohli ešte viac rozšíriť. Použi pokrievku alebo plech, aby si oheň udusil.

oheň v kuchyni
Zdroj: Frederick Medina z Unsplash

Požiare v kuchyni sú častým nešťastím, ktoré môže veľmi rýchlo ohroziť teba či iných ľudí v tvojej domácnosti. Vznikajú najmä preto, že denne manipulujeme s horľavými olejmi, plynovými spotrebičmi či horúcimi povrchmi.

Práve horľavé oleje a tuky sú jednou z najčastejších príčin požiaru. Tieto látky ľahko a veľmi rýchlo dosahujú vysoké teploty, takže behom okamihu môžu dosiahnuť bod vzplanutia. Ktoré tipy pri zaliatí oleja či tuku určite neskúšať, aj keď ich mnohí odporúčajú?

Pri akej teplote mastnoty horia?

Každý olej má určitý bod vzplanutia a bod dymu. Ide o momenty, keď sa olej vznieti alebo začne dymiť.

„Bod vzplanutia je zvyčajne asi o 10 stupňov Celzia vyšší ako bod dymu, takže prechod z dymenia do horenia sa deje veľmi rýchlo,“ uvádza šéfkuchár Shawn Matijevich pre portál Huffpost.com.

Práve dym je dôležitým varovným signálom, že olej alebo tuk je už rozohriaty na veľmi vysokú teplotu. Ak sa ti z panvice či hrnca začne dymiť, okamžite zníž alebo úplne odstav prívod tepla.

Okrem sledovania dymu je dobré vedieť, pri akej teplote tieto mastnoty dosiahnu bod dymu, aby si predišiel problému. Oleje, ktoré v domácnosti najčastejšie používame, ako olivový, slnečnicový či kukuričný, majú bod dymu pri teplote 210 °C. Repkový olej má bod dymu o 14 °C vyšší, čo znamená, že začne dymiť pri teplote cca 224 °C.

olej a panvica
Zdroj: Vedelisteze.sk

Aj keď určite nebudeš merať teplotu oleja pri príprave jedál, tieto hodnoty si môžeš prirovnať k teplote pri príprave niektorých potravín. Ak vyprážaš zeleninu, teplota oleja je 130 – 150 °C. Ak vyprážaš hranolky či rezne, olej má teplotu cca 160 – 175 °C. Najvyššiu teplotu používaš pri rýchlom fritovaní šišiek či nugetiek, ktorá sa približuje až k 190 °C.

Čo robiť a čo naopak nie, keď vzplanie požiar z mastnoty?

Zakry oheň!

Ak v tvojej kuchyni začne horieť, v prvom rade sa pokús odstaviť zdroj tepla. Následne sa snaž oheň niečím zakryť. Použi pokrievku, plech na pečenie alebo inú prikrývku, ktorou prerušíš prívod kyslíka a oheň udusíš. Je dôležité, aby si prikrývku nechal na ohni aj po tom, keď máš pocit, že si ho uhasil, aby znova nezbĺkol.

Nepoužívaj vodu!

Aj keď ti možno v prvom momente napadne použiť vodu, nerob to! Voda spôsobí presný opak toho, čo očakávaš. Oheň začne horieť ešte viac a olej začne prudko vyprskávať z panvice, čo môže spôsobiť popáleniny.

Rovnako nepoužívaj ani mokrý uterák, aj keď to niektorí odporúčajú. Mokré dusenie ohňa môže vytvoriť veľké množstvo vodnej pary.

olej na vyprazanie
Zdroj: Vedelisteze.sk

Použi sódu bikarbónu alebo soľ

Ak v kuchyni vznikne len malý mastný plameň, môžeš použiť sódu bikarbónu. Táto metóda je vhodná napríklad vtedy, keď olej vystrekne na sporák a ten začne horieť. Sóda bikarbóna pri zohrievaní uvoľňuje oxid uhličitý, ktorý oheň udusí.

Naopak, určite neskúšaj použiť múku, práškový cukor či prášok do pečiva. Tieto ingrediencie sú horľavé a môžu spôsobiť výbuch plameňa.

Komentáre