Túto bežnú potravinu nájdeš doma v špajzi. Spomaľuje starnutie a chráni tvoje srdce, tvrdia vedci

Vedci zistili, že extrakt z kakaa bohatý na flavanoly môže znížiť zápal v tele, spomaliť starnutie a chrániť srdce.

titulka-starnutie_2 (1)
Zdroj: Christopher Campbell z Unsplash, úprava: Vosveteit.sk

Keď sa povie kakao, väčšina z nás si predstaví horúci nápoj, ktorý najviac chutí počas studených dní alebo tabuľku čokolády. Lenže za týmto nenápadným práškom sa skrýva oveľa viac, než len sladká chuť. Podľa novej rozsiahlej štúdie amerických vedcov môže práve kakao zohrávať prekvapivo dôležitú úlohu pri spomaľovaní starnutia a ochrane srdca.

Odborníci z prestížneho systému nemocníc Mass General Brigham skúmali niekoľko rokov tisíce ľudí nad 60 rokov, ktorí denne užívali doplnok s extraktom z kakaa bohatým na flavanoly, bioaktívne látky, ktoré sa prirodzene nachádzajú aj v čaji, hrozne či lesnom ovocí. Výsledky ich prekvapili. U týchto ľudí totiž výrazne klesli hodnoty zápalového markera známeho ako hsCRP, ktorý úzko súvisí s rizikom srdcovo-cievnych ochorení.

kakao_1
Zdroj: Vedelisteze.sk

Tichý zabijak menom „inflammaging“

Zápal v tele si väčšina ľudí spája s chorobou alebo infekciou. Lenže vedci už roky upozorňujú na oveľa nenápadnejší problém, tzv. inflammaging, teda pomalé a dlhodobé zápalové procesy, ktoré prirodzene pribúdajú s vekom. Práve tie stoja za stvrdnutím ciev, vznikom srdcových chorôb, ale aj viacerými typmi rakoviny.

„Zaujímalo nás, či môže dlhodobé užívanie kakaového extraktu ovplyvniť tieto zápalové procesy súvisiace so starnutím. Dáta naznačujú, že áno,“ vysvetľuje hlavný autor výskumu Howard Sesso z Brigham and Women’s Hospital.

Desaťtisíce ľudí a prekvapivé výsledky

Medzi rokmi 2014 až 2020 prebiehala rozsiahla klinická štúdia COSMOS, do ktorej sa zapojilo viac ako 21 000 ľudí vo veku nad 60 rokov. Všetci účastníci denne užívali doplnok s kakaovým extraktom alebo placebo. Už predtým vedci zistili, že takáto suplementácia znižuje riziko úmrtia na srdcovo-cievne ochorenia o 27 %.

V najnovšej analýze vedci išli ešte hlbšie, odobrali krv 598 účastníkom a sledovali päť dôležitých ukazovateľov zápalu. Výsledok? Hladina hsCRP u ľudí s kakaovým extraktom klesala o 8,4 % ročne oproti skupine, ktorá dostávala placebo. Ostatné markery síce zostali relatívne stabilné, no vedci zaznamenali aj zaujímavý nárast proteínu interferón-γ, ktorý súvisí s funkciou imunitného systému.

Kakao nie je zázrak, ale môže byť súčasťou riešenia

Vedci však varujú, že kakao nie je „magická pilulka“.

„Samozrejme, že nenahrádza zdravý životný štýl. No výsledky ukazujú, že by mohlo mať dôležitú úlohu v tom, ako naše telo zvláda zápal v starobe,“ hovorí spoluautor Yanbin Dong z Georgia Prevention Institute.

Zníženie hsCRP je podľa expertov pravdepodobne jedným z dôvodov, prečo kakao v pôvodnej štúdii znížilo úmrtnosť na srdcové ochorenia. Menšie zmeny v ďalších markeroch, napríklad mierny pokles IL-6 u žien, si ešte vyžadujú ďalší výskum.

Záver je však jasný: pravidelný príjem rastlinných potravín, najmä tých bohatých na flavanoly, môže mať oveľa väčší význam, než si myslíme.

„Táto štúdia znovu potvrdzuje dôležitosť pestrej rastlinnej stravy, a kakao je jej dôležitou súčasťou,“ uzatvára Sesso.

Komentáre