Vedci našli jednoduchší spôsob, ako znížiť tlak bez obmedzovania soli. Stačí pridať túto zložku do jedla
Výskum z University of Waterloo ukázal, ako jednoducho možno znížiť krvný tlak. Stačí pridať túto zložku do stravy, aby si dosiahol jeho zníženie.
Určite si už počul, že si kombináciou piatich tvojich najbližších ľudí, s ktorými sa stretávaš. Niečo podobné platí aj o strave. Konkrétne pre tvoj krvný tlak.
Mnoho ľudí trpí zlým krvným tlakom, najčastejšie vysokým. Predtým, ako sa ale ponoríme hlbšie do tejto témy, pozrime sa najprv na to, čo krvný tlak vlastne je.
Čo je krvný tlak a prečo je dôležitý?
Krvný tlak je tlak, ktorým krv pôsobí na steny ciev, keď ju srdce pumpuje ďalej do tela. Inými slovami, ide o silu, s akou srdce tlačí krv do tepien. Správny krvný tlak zabezpečuje, že orgány a tkanivá dostávajú dostatok kyslíka a živín. Ak je tlak príliš nízky alebo vysoký, telo prestáva fungovať optimálne.
Ak máš vysoký krvný tlak, môžu sa tvoje cievy poškodzovať. Strácajú pružnosť, čím sa zvyšuje riziko ich upchatia, srdcového infarktu, mozgovej príhody a ďalších komplikácií.
Naopak, ak máš príliš nízky tlak, môžeš pociťovať závraty, slabosť, mdloby a dochádza aj k zlému prekrveniu mozgu a orgánov. Vo vážnych prípadoch môže dôjsť až ku kolapsu tela.
Možno sa teraz pýtaš, aké sú ideálne hodnoty krvného tlaku? Podľa odborníkov sú ideálne hodnoty pre zdravého dospelého človeka 120 mmHg (systolický tlak) a 80 mmHg (diastolický tlak). Často sa to zapisuje aj ako 120/80 mmHg. Hodnoty nad 140/90 mmHg sa považujú za vysoký tlak a hodnoty pod 90/60 mmHg za nízky tlak.
Strava ako hlavný faktor
Vráťme sa teraz k úvodu článku, kde sme spomenuli, že strava zohráva veľkú úlohu. Nezdravé sú napríklad potraviny s vysokým obsahom soli (sodíka). Tie spôsobujú zadržiavanie vody v tele, čo zvyšuje objem krvi a tým aj tlak v cievach. Ide napríklad o údeniny, chipsy, hamburgery.
Rovnako škodia aj nasýtené a trans tuky, ktoré sa nachádzajú vo vyprážaných jedlách. Pozor si treba dať aj na nadmernú konzumáciu cukrov, alkoholu a nepreháňať to ani s kofeínom.
Viac ako 30 % dospelých má problém
Vysoký krvný tlak postihuje viac ako 30 % dospelých na celom svete. Je hlavným rizikovým faktorom srdcových chorôb, mozgovej príhody, zlyhania obličiek, demencie a ďalších ochorení.
Čo je účinnejšie, menej soli alebo viac draslíka?
Vedci z University of Waterloo sa rozhodli preskúmať, čo je účinnejšie na zníženie krvného tlaku, znížiť príjem soli, alebo zvýšiť príjem draslíka? Inými slovami, zaujímalo ich, či má väčší vplyv na tlak pomer draslíka k sodíku, a nie len samotné obmedzenie sodíka.
Ich výskum vychádzal z faktu, že pôvodná strava ľudí bola bohatá na draslík a chudobná na sodík, zatiaľ čo moderná západná strava má opačný pomer.
„Dnešná západná strava má tendenciu obsahovať oveľa viac sodíka a menej draslíka. To môže vysvetľovať, prečo je vysoký krvný tlak častejší v industrializovaných spoločnostiach než v izolovaných komunitách,“ hovorí Melissa Stadt, doktorandka a spoluautorka štúdie.
Matematický model ukázal silu draslíka
Vedci skúmali túto otázku pomocou matematického modelu, ktorý vytvorili na počítači. Ten im umožnil sledovať, ako pomer draslíka k sodíku ovplyvňuje fungovanie tela, najmä krvný tlak.
Pomocou simulácií mohli presne modelovať situácie, keď človek zje viac draslíka alebo menej sodíka. Zároveň sa zamerali aj na rozdiely medzi mužmi a ženami. Napríklad zistili, že muži reagujú na zvýšený príjem draslíka iným spôsobom ako ženy pred menopauzou.
Bežné odporúčanie pri vysokom krvnom tlaku je obmedziť soľ. Výskum však naznačuje, že to môže byť len časť riešenia. Pridanie potravín bohatých na draslík, ako sú banány, brokolica či špenát, môže mať ešte väčší efekt.
Inými slovami, ak chceš upraviť svoj krvný tlak, nestačí len menej soliť. Pomôže aj to, keď do svojho jedálnička pridáš viac potravín s vysokým obsahom draslíka.
Komentáre