Vedci odhalili ďalší účinok kávy na ženské telo. Ak si kávu nepila pravidelne, teraz s tým určite začneš

Vedci skúmali, či pravidelná konzumácia kofeínovej kávy v strednom veku ovplyvňuje pravdepodobnosť zdravého starnutia u žien.

kava
Zdroj: Clay Banks z Unsplash

Nie je žiadnym tajomstvom, že niektoré potraviny sú pre nás ľudí prospešnejšie, zatiaľ čo iné menej. To, čo konzumujeme, ovplyvňuje nielen naše celkové zdravie, ale aj dĺžku života a kvalitu života v starobe. Účinky kávy na ľudský organizmus skúmalo už viacero štúdií a väčšina z nich upozorňuje na pozitíva, pokiaľ to s jej konzumáciou nepreháňame.

Najnovšie vedci z American Society for Nutrition zverejnili výsledky výskumu, v ktorom analyzovali dáta od 47 513 žien zapojených do dlhodobého projektu Nurses’ Health Study. Ich cieľom bolo zistiť, či pravidelná konzumácia kofeínovej kávy v strednom veku ovplyvňuje pravdepodobnosť zdravého starnutia u žien. Zamerali sa na to, či existuje súvislosť medzi príjmom kofeínu, najmä z kávy, a zachovaním fyzickej a mentálnej kondície, absenciou vážnych ochorení a celkovou kvalitou života vo vyššom veku. Zároveň ich zaujímalo, či podobné účinky môžu mať aj iné zdroje kofeínu, ako napríklad čaj, bezkofeínová káva alebo sladené nápoje.

Aby výskumníci našli odpovede, analyzovali údaje o stravovacích a životných návykoch, ktoré ženy poskytovali každé štyri roky od roku 1984. Osobitnú pozornosť venovali príjmu kofeínu z rôznych nápojov, teda z kávy, čaju, bezkofeínovej kávy a kolových nápojov.

Kofeínový príjem bol vyhodnotený pomocou overených dotazníkov o frekvencii konzumácie potravín, v ktorých účastníčky uvádzali, ako často jednotlivé nápoje konzumujú. Zdravé starnutie bolo definované komplexne. Ženy museli dosiahnuť vek aspoň 70 rokov, byť bez 11 závažných chronických ochorení, zachovať si fyzické a mentálne schopnosti, nemali vykazovať kognitívne poruchy ani problémy s pamäťou.

V roku 2016 vedci vyhodnotili, ako každých 80 miligramov prijatého kofeínu denne ovplyvnilo pravdepodobnosť, že žena bude patriť medzi takzvané zdravo starnúce osoby. Pri analýze zohľadnili aj ďalšie faktory, ktoré mohli výsledky ovplyvniť, napríklad fajčenie, telesnú hmotnosť, fyzickú aktivitu, konzumáciu alkoholu, vzdelanie či príjem bielkovín.

kava salka kavy_2
Zdroj: Vedelisteze.sk

Ako vplýva káva a kofeín na starnutie žien?

Výsledky ukázali, že ženy, ktoré v strednom veku pravidelne pili kofeínovú kávu, mali vyššiu pravdepodobnosť zdravého starnutia. Znamená to, že sa dožili vyššieho veku v dobrom fyzickom aj mentálnom stave a bez závažných ochorení. To ale nie je jediný záver štúdie. Zároveň sa ukázalo, že káva bola jediným zdrojom kofeínu, ktorý mal takýto pozitívny účinok. Čaj ani bezkofeínová káva podobný prínos nepreukázali. Naopak, konzumácia kolových nápojov bola spojená s nižšou pravdepodobnosťou zdravého starnutia, čo naznačuje, že nie všetky zdroje kofeínu sú prospešné.

Vedci si tieto účinky vysvetľujú tým, že káva obsahuje kofeín, ktorý môže zlepšovať bdelosť, koncentráciu a kognitívne funkcie, čím môže prispieť k zachovaniu mentálneho zdravia v starobe. Okrem kofeínu však káva obsahuje aj desiatky ďalších bioaktívnych látok, ako sú polyfenoly, antioxidanty či protizápalové zlúčeniny, ktoré môžu chrániť bunky a spomaľovať procesy starnutia.

Predpokladá sa, že práve kombinácia týchto látok môže pôsobiť synergicky a ovplyvňovať biologické dráhy súvisiace s metabolizmom, zápalom a neurodegeneráciou, a tým podporovať celkové zdravie v starobe.

Komentáre