Vieš, ako skladovať zemiaky, aby takto neskončili? Väčšina ľudí robí tú istú chybu!

Zemiaky nepatria do chladničky ani k cibuli. Pozri sa, prečo potrebujú tmu, priedušnú nádobu a aká teplota im najviac vyhovuje, aby vydržali čo najdlhšie.

zemiaky
Zdroj: Vedelisteze.sk

Zemiaky patria medzi základné potraviny, z ktorých môžeme pripraviť množstvo jedál. Od príloh ako je zemiaková kaša, hranolky či šťuchané zemiaky až po jedlá ako sú zemiakové placky či zemiakový šalát. Ak ich správne uskladníme, vydržia naozaj dlhú dobu. Naopak, ak ich neuskladníme správne, začnú rýchlo klíčiť, hniť alebo plesnivieť. Ako ich teda treba skladovať, aby vydržali čo najdlhšie?

Ako skladovať zemiaky, aby rýchlo nezhnili?

Pre zachovanie dlhšej životnosti potravín je dôležité nielen to, kde a ako ich kúpime, ale aj to, ako ich skladujeme. Poďme sa nižšie pozrieť na to, ako by si ich mal správne skladovať s cieľom, aby ti vydržali čo najdlhšie.

Priedušná nádoba

V prvom rade je treba povedať, že zemiaky by sme nikdy nemali skladovať v plastovom vrecku, pretože veľmi rýchlo zhnijú. Ako ich donesieš z obchodu, tak ich preto vyber zo sáčku. Portál klix.ba uvádza, že zemiaky potrebujú správnu cirkuláciu vzduchu. V opačnom prípade sa jednoducho stane, že ak sa v nádobe nachádza jeden zhnitý zemiak, rýchlo sa od neho pokazia aj ostatné zemiaky.

Aby zemiaky boli na vzduchu, je treba použiť priedušnú nádobu bez poklopu. Na ich uskladnenie je najlepšie použiť prútený košík, ktorý poskytuje dobré prúdenie vzduchu. Ak nemáš prútený košík, môžeš použiť aj papierové alebo sieťované vrecko, ktoré sú podobne priedušné ako košík. Prípadne použi papierovú škatuľu.

Zemiaky_1
Zdroj: Vedelisteze.sk

Skladuj ich v tme

Zemiaky prirodzene rastú v tmavom prostredí zeme. Toto prostredie by si mal simulovať aj ty. Ak sú po vykopaní vystavené svetlu, začínajú produkovať chlorofyl a solanín. Chlorofyl je látka, ktorá sa nachádza v listoch rastlín. Táto látka sama o sebe nie je škodlivá, ale značí, že sa v zemiaku niečo deje.

Naopak, vznik solanínu v zemiakoch je horšia situácia. Táto látka je prírodným toxínom. Táto látka slúži ako obranná látka zemiakov proti škodcom. Solanín sa vytvára pod šupkou v zelených častiach zemiaku. Pri konzumácii zemiakov s veľkým množstvom solanínu môžeme pociťovať horkú chuť, ale aj nevoľnosť, podráždenie žalúdka či zvracanie. Ak má zemiak len mierne zelený povrch, môžeš zelené časti hĺbkovo ošúpať, ale ak je zelenina silno zafarbená alebo má klíčky, je lepšie ju vyhodiť.

Zvoľ vhodnú teplotu

Mnoho z nás skladuje zemiaky v chladničke, ale to nie je najlepšie riešenie. Teplota v chladničke je príliš nízka. Chlad spôsobuje, že sa škrob premieňa na cukor. Táto premena mení chuť a textúru zemiakov.

Naopak, pri príliš teplom prostredí, napríklad v kuchyni, zemiaky začnú rýchlo klíčiť. Vhodná teplota na skladovanie zemiakov je 6–10 stupňov Celzia. Najlepšie prostredie na skladovanie zemiakov je pivnica, komora alebo špajza, v ktorej nekúrite. Taktiež je dôležité, aby v tomto priestore bolo sucho. Zemiaky nemajú radi vlhkosť, pretože ak sú mokré, rýchlo sa pokazia. Preto je dôležité, aby sme ich pred uskladnením očistili od hliny, ale bez použitia vody.

Neskladuj ich s cibuľou

Mnoho ľudí pri uskladňovaní potravín intuitívne odloží cibuľu a zemiaky spoločne. Cibuľa, ale aj banány, paradajky či jablká uvoľňujú etylén. Ako už asi tušíš, tak to nie je správne. Tento plyn urýchľuje zrenie ovocia a zeleniny, čo je pri zemiakoch neželané, pretože skracuje ich životnosť. Spoločné skladovanie nie je vhodné ani preto, že sa môže rýchlo pokaziť všetka zelenina. Ak začne jedna zo zelenín hniť, zápach a plesne sa rýchlo prenesú na tú druhú, a tak sa pokazí všetko.

Komentáre