Vieš, prečo po štipľavom jedle často utekáš na WC? Telo spustí poplach kvôli tejto látke

Po zjedení štipľavého jedla kapsaicín dráždi tráviaci trakt, zrýchľuje črevné pohyby a aktivuje nervové receptory, čo často vedie k nutkavej potrebe ísť na toaletu.

pikantne jedlo a reakcia cloveka
Zdroj: Vedelisteze.sk, AI

Pravdepodobne sa ti to už stalo, dal si si pikantné jedlo, niečo ti zažblnkotalo v bruchu a krátko na to si hľadal najkratšiu cestu k toalete so strachom v očiach, aby si to stihol. Rozmýšľal si niekedy nad tým, čo spôsobuje, že po štipľavom jedle máme často tendenciu utekať na toaletu? Poďme sa na túto tému pozrieť spolu nižšie so serverom uhhospitals.org.

Určite to poznáš, akonáhle si dáš o niečo viac pikantné jedlo, tak máš pocit, že v bruchu máš horiaci oheň. Silný pocit pálenia, ktorý si mal na jazyku, už nezostal len tam, ale aktivuje TRPV1 receptory po celej tvojej tráviacej sústave. Tieto receptory spúšťa látka kapsaicín, ktorá stojí za pálivosťou chilli papričiek, kari či horúcich omáčok.

Mozog na túto látku reaguje tak, akoby zaznamenal vnútorný požiar. Rozšíria sa ti cievy, spotíš sa a možno aj slzíš, telo sa jednoducho snaží chladiť ako to len ide. Napokon ale spustí „núdzový režim“, kapsaicín vníma ako jed a okamžite ho tlačí von tam dole.

Kapsaicín v žalúdku a črevách

V žalúdku kapsaicín zvýši tvorbu žalúdočných štiav a hlienu, dráždi sliznicu a môže vyvolať kŕče či pálenie záhy. Kapsaicín je pre črevá poriadne dráždivý. Keď pokračuje ďalej do čriev, zrýchli ich pohyb. Namiesto toho, aby hrubé črevo spomalilo obsah a vstrebalo vodu, sa rozbehne na plné obrátky. Môže za to aktivácia TRPV1 spôsobí, že črevo zvýši svoju peristaltiku a potravu rýchlejšie posúva von. Ide o receptor a iónový kanál, ktorý sa nachádza na nervových zakončeniach v celom tele a to hlavne v ústach, tráviacej sústave, koži a konečníku. TRPV1 (Transient Receptor Potential Vanilloid 1) je akýsi „senzor“, ktorý sa aktivuje vtedy, keď tvoje telo zaznamená teplo alebo chemickú látku ako kapsaicín.

Výsledkom je hnačka, konkrétne stolica je redšia a putuje von predčasne, než by sa v obyčajnom režime stihla vstrebať voda.

Ohnivý efekt v konečníku

Asi si to už pocítil na vlastnej koži. Kapsaicín sa nestihne úplne rozložiť. Časť ho prejde až do konečníka, kde opäť zapáli TRPV1 receptory. Pri stolici tak môžeš pocítiť doslova popálenie. Kombinácia zrýchlenej peristaltiky a toho, že kapsaicín sa nachádza na konci tráviacej trubice, intenzívne dráždi konečník a vedie k jedinému, netrpezlivo musíš na záchod. Tvoje črevá fungujú na poplach, tlačia obsah von skôr, než kapsaicín stihne spôsobiť ešte väčšiu nepríjemnosť.

Zaujímavosťou ale je, že každý z nás reaguje na pálivosť trochu inak. Niektorí ľudia majú prirodzene menej TRPV1 receptorov, pre nich klasický chilli obed nie je žiadna tragédia. Rovnako ľudia, ktorí pravidelne konzumujú pikantné jedlá, môžu tieto receptory v priebehu času mierne otupiť.

Ak ale nepatríš do tejto skupiny ľudí, tak prvou pomocou pre teba môže byť pohár mlieka alebo jogurt. Mliečny proteín caseín totiž dokáže čiastočne neutralizovať kapsaicín na receptoroch a znižuje pocit pálenia v ústach. Treba však povedať, že samotnú hnačku ale už nezastavíš, ale aspoň ti zmierni pocit horiacej papričky na jazyku.

Dôležité je však vedieť, že tvoje telo kapsaicín vníma ako hrozbu, ktorú treba dostať von čo najrýchlejšie. To je dôvod, prečo utekáš na toaletu po tom, ako si dáš pikantný obed.

Komentáre