Virálny trik z TikToku sľubuje záchranu prepáleného oleja. Odborníci ale varujú, že riskuješ zdravie

Prepálený olej nie je len špinavý, mení sa aj na nebezpečnú chemickú zmes.

olej panivca prepaleny olej_1
Zdroj: Vedelisteze.sk

Vyprážanie patrí k činnostiam, ktoré sa v našich domácnostiach opakujú veľmi často. Pripravujeme ním obľúbené jedlá ako rezne, fašírky, vyprážaný syr či hranolky. Takáto príprava jedla je rýchla a výsledok je chutný. Avšak po nej nám na panvici zostáva prepálený olej. Jeden z nedávnych virálnych videí na TikToku ukazuje, ako môžeme prepálený olej vyčistiť a znova ho použiť.

Autor videa do horúceho oleja naleje vodu zmiešanú s kukuričným škrobom, nechá vytvoriť hrudky, ktoré následne povyberá, a olej precedí cez sitko. Na prvý pohľad je výsledok pôsobivý. Olej je čistý, zbavený spálených zvyškov a pripravený na ďalšie použitie. Ale je to naozaj dobrý nápad?

@katsi_tik Never pour out used oil #foodhacks #foodtips #kitchenhacks #kitchenhack #cookinghacks #cookingtips ♬ APT. – ROSÉ & Bruno Mars

Dá sa prepálený olej vyčistiť pomocou vody a kukuričného škrobu?

Aj keď použitie kukuričného škrobu na zrazenie častí oleja nemusí vyzerať zle, tento trik vôbec nie je bezpečný. Funguje na princípe, že sa kukuričný škrob rozmieša vo vode a vleje do horúceho oleja.

Riziko popálenia

Keď vleješ vodu do horúceho oleja, vznikne prudká reakcia. Olej a voda sa odpudzujú, a preto sa objaví silné prskanie. Voda sa okamžite mení na paru, prudko expanduje a môže vystreknúť olej všade naokolo. Stačí malá kvapka horúceho oleja na pokožku a výsledkom môže byť bolestivý a vážny popáleninový úraz.

popalenina
Zdroj: Vedelisteze.sk

Olej zostáva chemicky poškodený

Čistenie oleja od pripálenín odstráni len pevné častice, ktoré sú viditeľné voľným okom. Pri dlhodobom vystavení oleja vysokým teplotám, čo sa deje pri vyprážaní, sa však chemické zloženie oleja mení.

Tuky sa rozkladajú na menšie častice, ktoré strácajú pôvodnú štruktúru. Pri tomto rozklade vzniká akroleín, látka s prenikavým zápachom, ktorá môže dráždiť sliznice. Navyše sa do oleja uvoľňujú voľné radikály, ktoré pri nadmernom príjme zvyšujú riziko oxidačného stresu v tele.

olej na vyprazanie
Zdroj: Vedelisteze.sk

Ešte vážnejšie je, že pri opakovanom prehrievaní oleja vznikajú aj nebezpečné karcinogénne látky, napríklad polycyklické aromatické uhľovodíky a transmastné kyseliny. Tieto zlúčeniny sa spájajú so zvýšeným rizikom rakoviny a ochorení srdca. Aj preto sa v profesionálnej gastronómii používanie oleja prísne kontroluje. Existujú limity na obsah tzv. polárnych zlúčenín a keď sa prekročia, olej sa musí okamžite vyliať. Ak to neplatí pre reštaurácie, o to viac by sme mali byť opatrní doma.

Preto by sa olej nemal používať viac než na jedno použitie. Žiadne sitko, gáza, filter ani pridaný škrob tieto chemické zmeny neodstránia. Olej môže po precedení pôsobiť čistejšie a priezračnejšie, no jeho zloženie zostáva poškodené.

Správne nakladanie s prepáleným olejom

Namiesto riskantných experimentov je lepšie držať sa osvedčených a bezpečných postupov. Olej po vyprážaní nechaj vychladnúť a potom ho vylej. Nikdy ho už opakovane nepoužívaj. Nezabudni, že prepálený olej sa nemá liať do odtoku, pretože ho môže upchať. Použi zbernú nádobu alebo ak nemáš oleja veľa, skús trik s potravinárskou fóliou.

A ak sa chceš vyhnúť prepáleniu, siahni po olejoch, ktoré vydržia vyššie teploty. Rafinovaný repkový alebo slnečnicový olej majú vyšší bod zadymenia než olivový olej, ktorý sa pri vyprážaní rýchlejšie poškodí. Aj výber správneho oleja teda zohrá svoju úlohu pri zdravšom varení.

Triky z TikToku môžu byť zábavné, no nie vždy sú praktické alebo bezpečné. Pokus s kukuričným škrobom a vodou síce ukáže zaujímavý efekt, no nerieši skutočný problém prepáleného oleja a už vôbec nie jeho zdravotné riziká.

Komentáre