Zbohom olej. Keď potrieš panvicu uhorkou, tvoje vajíčka budú ako z rozprávky
Uhorka namiesto oleja? Tento netradičný trik ti môže pomôcť pripraviť praženicu bez tuku a bez pripálenia. Funguje to však len za určitých podmienok.
V kuchyni existuje množstvo trikov a rád, ako si uľahčiť prípravu mnohých jedál. Niektoré triky nám pomáhajú urýchliť prípravu, iné zjednodušiť upratovanie po varení či pripraviť jedlo bez zbytočných tukov. Jeden z virálnych trikov nám ukazuje, ako si pripraviť praženicu či volské oko s použitím zanedbateľného množstva tuku. Aký je teda trik v tom, že sa nám vajíčko na panvicu neprilepí?
Čo robiť, aby sa vajcia nelepili na panvicu?
Príprava praženice či volského oka je častým ranným rituálom nejedného z nás. Často sa však z tohto rituálu stáva nepríjemná situácia, ktorá zmení zlatistú praženicu na spálený neporiadok. S týmto problémom sa už určite stretol každý, kto sa aspoň raz pokúsil pripraviť dokonalé volské oko alebo jemnú krémovú praženicu.
Na internete koluje množstvo tipov, ako správne pripraviť vajíčka tak, aby sa neprichytili k panvici. Mnohí tvrdia, že potrebuješ ideálnu teplotu, kvalitnú panvicu či dostatok tuku. No len málokto pozná jeden rýchly trik, pri ktorom je potrebné použiť len uhorku. Na tento trik upozornila influencerka jana.dvll na svojich sociálnych sieťach.
@jana.dvll that was so smooooth WHAAT? #cucumber #eggs #lifehack #breakfasthack #cookinghack ♬ Love – The Something Specials & Taylor Olin
Ako uhorka pomôže proti prichyteniu vajec?
Influencerka vo svojom videu ukazuje, že uhorku musíš rozkrojiť a následne rozkrojenou časťou potrieť rozohriatu panvicu. Nepotrebuješ pritom použiť ani len kvapku oleja. Deje sa to preto, lebo uhorka, keď sa rozreže a pretrie sa ňou rozohriata panvica, zanecháva jemný film tvorený svojimi prírodnými šťavami. Tento film následne pôsobí podobne ako nepriľnavá panvica. Film znižuje priľnavosť panvice a tým zabraňuje prilepeniu vajec.
Okrem toho uhorka obsahuje aj slizovitú štruktúru. Túto slizovitú štruktúru obsahuje napríklad aj aloe vera. Vďaka nej sa uhorka na panvici správa ako slabý mazací prostriedok. Tento ochranný povlak ešte viac podporuje fakt, že uhorka obsahuje veľa vody. Vlhkosť z uhorky na chvíľu vytvorí na panvici ochranný povlak aj tým, že odparí horúcu panvicu.
Tento trik najlepšie funguje na panviciach, ktoré sú nepriľnavé. Je to preto, že panvica už má určitú ochrannú bariéru, ktorá je použitím uhorky ešte viac posilnená. Taktiež je veľmi dôležité, aby panvica, na ktorej vajíčka budeš pripravovať, bola dostatočne rozohriata predtým, ako ju potrieš uhorkou.
A nakoniec, aj výber uhorky je veľmi dôležitý. Siahni po čerstvej, mladej uhorke, ktorá je plná vody. Staršia alebo suchšia uhorka nebude mať toľko šťavy, čím sa znižuje jej účinnosť.
Ak doma nemáš uhorku alebo nemáš nepriľnavú panvicu, môžeš vyskúšať aj náš starší tip. Na vytvorenie nepriľnavej vrstvy na panvici použi pšeničnú múku. Tá vytvorí ochranný povrch na panvici, ktorý pôsobí ako nepriľnavý film.
Komentáre