Vyhadzuješ vajíčka po tomto dátume? Tento trik ti ukáže, či sú ešte stále dobré na jedenie alebo nie!
Vyhodiť alebo zjesť? Môžeš konzumovať vajíčka aj po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti? Pozri sa, ako môžeš overiť, či je ešte jedlé alebo nie.
Vajíčka sú jednou z najpoužívanejších potravín, ktoré používame pri príprave rôznych jedál. Nejeden z nás však ostane ostražitý, keď si všimne, že dátum minimálnej trvanlivosti uvedený na vajíčkach uplynul. Ako to teda je? Treba vajíčka po uplynutí tohto dátumu vyhodiť, alebo ich môžeme ďalej konzumovať bez obáv?
Nie je dátum ako dátum
Na začiatok je dobré povedať, že dátum spotreby a dátum minimálnej trvanlivosti neznamenajú to isté, hoci si to mnohí ľudia myslia.
Dátum spotreby označuje deň, po ktorom už nie je potravina bezpečná na konzumáciu, pretože môže ovplyvniť tvoje zdravie.
Na vajíčkach sa väčšinou uvádza dátum minimálnej trvanlivosti, ktorý označuje, dokedy má produkt najlepšiu kvalitu. Avšak pri mnohých potravinách je bezpečná konzumácia aj po tomto dátume, ak sú správne skladované.
Čo zapríčiňuje kazenie vajíčok?
Vajíčka majú prirodzene svoju ochrannú bariéru v podobe škrupiny a kutikuly, ktorá zabraňuje prenikaniu baktérií. Táto kutikula je často odstránená pri čistení vajíčok pred ich predajom. Odstránením tejto ochrannej bariéry sa vajíčka môžu pokaziť z rôznych príčin.
Vajíčka môžu byť napadnuté baktériami, ako je napríklad Salmonella, ešte pred znesením. V takom prípade je poškodená aj škrupina, ktorá môže naznačovať pokazenie vajíčka.
Pri vajíčkach je veľmi dôležité, ako ich skladuješ. Môže sa to zdať ako jednoduchá vec, ale nie je tomu celkom tak. Vysoké teploty alebo ich časté zmeny urýchľujú rast baktérií aj rýchlosť kazenia. Vajíčka by mali byť skladované pri teplote do 7 °C. Teplota by mala byť zároveň konštantnou. Preto by si ich nemal napríklad skladovať na dverách chladničky.
Ak sú vajíčka skladované v teplom a vlhkom prostredí, môžeš na škrupine zaznamenať tvorbu plesní. Táto pleseň však dokáže preniknúť dovnútra, preto sa neodporúča konzumovať vajíčka s plesňou na škrupine.
Starnutie vajíčka
Čím dlhšie vajíčka skladuješ, tým viac sa mení ich štruktúra, vôňa, ale aj chuť. Ako vajíčka starnú, strácajú svoju prirodzenú vlhkosť, rozkladajú sa v nich bielkoviny a taktiež podliehajú oxidácii.
„Ako starnú, vlhkosť a oxid uhličitý unikajú cez porézny obal, čím sa zväčšuje veľkosť vzduchovej kapsy. Vďaka tomu je vajce menej čerstvé, ale nie nevyhnutne nebezpečné,“
V dôsledku chemického rozkladu začnú staré vajíčka zapáchať. Proteíny a tuky vo vajci sa rozkladajú a vytvárajú zlúčeniny síry, preto majú vajcia nepríjemný zápach. Takéto vajíčka už nie sú vhodné na konzumáciu, lebo môžu spôsobiť otravu jedlom.
Ako zistím, či je vajíčko vhodné na konzumáciu?
Aj keď vajíčka po dátume minimálnej trvanlivosti môžu byť vhodné na konzumáciu, treba sledovať niektoré faktory, ktoré ti naznačia, či ich môžeš bez problémov zjesť. Hneď keď vajíčko rozbiješ, je dôležité skontrolovať jeho farbu, vôňu a štruktúru. V prípade, že sa ti niečo nezdá, vajíčko radšej vyhoď.
Ak však ideš robiť vajíčka natvrdo, existuje iný spôsob, ako zistiť, či je vajíčko čerstvé, respektíve vhodné na konzum.
Test s vodou
Vezmi si pohár, naplň ho čistou studenou vodou a vajíčko polož do vody. Ak vajce vodorovne leží na dne pohára, je čerstvé a vhodné konzumáciu. Keď je vajíčko na dne, ale postaví sa na špičku, nie je najčerstvejšie, stále ale je vhodné na konzumáciu. Ak však vajíčko pláva na hladine, nie je vhodné na konzumáciu.
Test so svetlom
Na zistenie čerstvosti môžeš použiť aj svetlo. Vezmi baterku a svieť ňou do vajíčka. Sleduj, akú veľkosť má vzduchový vačok. Ak je malý, vajce je čerstvé. Čím väčší však je, tým je vajíčko staršie, pretože vlhkosť z neho sa odparila.
Komentáre