Plastová doska na krájanie. Každý ju má v kuchyni, no málokto tuší, čo spôsobuje. Vymeň ju čo najskôr
Plastová doska na krájanie môže byť skrytým zdrojom mikroplastov v tvojom jedle. Pozri sa, koľko mikroplastov ročne zješ, ak ich aktívne používaš.
Pri každej príprave jedál používame dosky na krájanie, ktoré chránia kuchynskú linku a iné povrchy pred poškriabaním. Aj keď sa čoraz viac hovorí o nepoužívaní plastových pomôcok, mnohí z nás používajú plastové dosky na krájanie a iné pomôcky. Práve plastový materiál umožňuje vyrábať tieto pomôcky v rôznych farbách či veľkostiach. Taktiež sú praktické, ľahké a cenovo dostupné.
Avšak, zamyslel si sa niekedy nad tým, že práve takáto praktická vec, ako je plastová doska na krájanie, môže byť „tichým zabijakom“ v tvojej domácnosti? Možno sa teraz pýtaš, ako je to možné. Poďme sa na túto tému pozrieť spolu nižšie.
Skrytý zdroj mikroplastov v našej strave
Mnohí z nás pravidelne používajú plastové dosky na krájanie potravín. Ich využitie aj následné čistenie je veľmi rýchle a jednoduché. Avšak pri krájaní na plastovej doske dochádza k odštiepavaniu častíc plastu z dosky. Tieto častice sa nazývajú mikroplasty. Možno už tušíš, kam smerujeme.
Mikroplasty sú malé častice plastu, ktoré ani nemusíme vidieť. Vznikajú rozpadom, odštiepením či odlomením väčších kusov plastu. Práve ostré nože poškodzujú dosku, z ktorej sa tieto mikroplasty uvoľňujú. Tieto mikroplasty následne ostávajú prichytené na noži, ktorým následne ešte pracuješ, doske alebo priamo na jedle.
Influencerka emmaluknarova na svojich sociálnych sieťach uvádza, že ak pravidelne pripravuješ jedlo na plastovej doske, zješ v priemere za rok toľko plastu, ako by si zjedol plastovú kartu, čo určite nie je málo. Netreba zabúdať ani na to, že drobné čiastočky plastov, bohužiaľ, prijímaš aj z iných zdrojov. Mikroplasty sa do tela totiž dostávajú aj z balenej vody, rýb alebo morskej soli.
Čo hovoria vedci?
Štúdia publikovaná v časopise Ecotoxicology and Public Health hovorí o výskume, kde vedci skúmali, koľko plastových mikročastíc sa zachytí na mrkve počas krájania. Zistili, že z plastovej dosky sa dokáže odštiepiť až 15 miligramov mikroplastov počas každého jedného rezu. Následne vypočítali, že pri pravidelnom používaní to činí 50 gramov mikroplastov ročne. To je množstvo ako 10 plastových kariet.
Ak potraviny po krájaní znova neumyjeme, tieto mikroplasty putujú do nášho tela. Pri ďalších výskumoch bolo dokázané, že mikroplasty sa našli v ľudskej krvi, pľúcach, mozgu, dokonca aj v placente novorodencov.
Tieto malé čiastočky plastu v našom tele môžu spôsobovať zdravotné ťažkosti. Emma Luknarová tvrdí, že môžu napríklad vyvolať zápaly a hormonálne poruchy. V horšom prípade hovorí aj o riziku rakoviny a poruchách imunitného systému. Mikroplasty môžu byť obzvlášť nebezpečné pre malé deti a bábätká, u ktorých sa ešte len vyvíja imunitný a hormonálny systém.
Alternatívy plastových dosiek
Ak chceš predísť konzumovaniu mikroplastov odštiepených z dosky na krájanie, vymeň ju! Na trhu sa nachádza množstvo alternatív. Skús siahnuť po drevenej alebo sklokeramickej doske. Tieto alternatívy sú nielen ekologické, ale aj estetické a šetrné k nožom a hlavne tvojmu zdraviu.
Okrem toho, že výmenou dosky prispeješ k zdravšiemu telu, pomôžeš aj životnému prostrediu. Plastové dosky je treba často vymieňať, čo prispieva k ďalšiemu hromadeniu plastov. Prírodné alternatívy, nielen plastových dosiek, sú trvácnejšie a šetrnejšie k nášmu telu aj životnému prostrediu.
Komentáre