Tieto bežné kombinácie zeleniny a ovocia by sme spolu jesť nemali. Namiesto zdravia ti môžu spôsobiť problémy alebo znížiť účinnosť vitamínov
Niektoré bežné kombinácie ovocia a zeleniny, ako napríklad rajčina s uhorkou či pomaranč s jogurtom, môžu znižovať vstrebávanie vitamínov alebo spôsobiť tráviace ťažkosti. Pozri sa, ktorým kombináciám by si sa mal radšej vyhnúť.
Určite dobre vieš, že ak chceš žiť v zdravom tele, musíš ho „poháňať“ zdravým palivom. Teda potravinami, ako sú napríklad mäso, zelenina, ovocie a podobne.
V snahe stravovať sa zdravo často kombinujeme rôzne druhy ovocia a zeleniny do šalátov, smoothie alebo tanierov plných farieb. Možno by ťa to nenapadlo, ale niektoré kombinácie bežných druhov zeleniny navzájom, prípadne ovocia, nie sú ideálne. A ide v skutočnosti o kombinácie, ktoré si s veľkou pravdepodobnosťou rád dopraješ aj ty.
Rajčina a uhorka
Začnime jednou z najčastejších kombinácií, rajčina spolu s uhorkou. Možno si ju aj ty dávaš ráno na chleba alebo do šalátu, no nie je to úplne ideálne. Možno sa teraz pýtaš prečo. Hoci sa táto dvojica zdá byť zdravá a osviežujúca, z pohľadu biochemie a trávenia má svoje „ale“.
Uhorka obsahuje enzým askorbináza, ktorý rozkladá vitamín C, presne ten vitamín, ktorého sú rajčiny plné. Tým znižuješ nutričnú hodnotu jedla, hoci máš pocit, že konzumuješ niečo veľmi zdravé.
Okrem toho sa rajčiny a uhorky trávia rôzne rýchlo, čo môže pri niektorých ľuďoch vyvolať nadúvanie či pocit ťažoby.
Paprika a uhorka
Ďalšia obľúbená kombinácia, paprika a uhorka. Pôsobí rovnako sviežo, ale z hľadiska vstrebávania živín opäť narážame na problém. Paprika je výborným zdrojom vitamínu C, no keď sa skombinuje s uhorkou, účinok je podobný ako pri rajčine, vitamín C sa degraduje pôsobením askorbinázy z uhorky.
Okrem toho paprika potrebuje na trávenie mierne kyslé prostredie, zatiaľ čo uhorka má zásaditý charakter. Táto chemická nezhoda môže zhoršiť trávenie a viesť k plynatosti.
S uhorkou by si nemal kombinovať ani brokolicu, kel, karfiol a ďalšiu zeleninu, ktorá je inak výborným zdrojom vitamínu C. Aj v tomto prípade môže dôjsť k jeho rozkladu.
Pomaranče a banány
Táto ovocná kombinácia je veľmi častá, najmä v smoothie alebo ovocných šalátoch. Hoci chutí dobre, môže spôsobovať tráviace ťažkosti. Pomaranče sú kyslé, banány škrobové. Možno sa ale teraz pýtaš, čo to znamená? Trávia sa odlišným spôsobom a v inom tempe. Keď sa konzumujú spolu, môžu v žalúdku kvasiť. Výsledkom býva nevoľnosť, plynatosť alebo pocit ťažoby, najmä ak sú zjedené vo väčšom množstve alebo po výdatnom jedle.
Pomaranče a mliečne výrobky (napríklad jogurt)
Pomarančová šťava alebo kúsky citrusov v jogurte pôsobia síce osviežujúco, ale z výživového hľadiska ide o problematickú kombináciu. Mliečne bielkoviny sa v kyslom prostredí môžu zraziť, čím sa sťažuje ich trávenie.
Okrem toho môže kyslé ovocie narušiť činnosť probiotík v jogurte, a tým znížiť jeho pozitívny účinok na črevnú mikroflóru. Výsledkom môže byť tráviace podráždenie alebo znížená účinnosť samotného jogurtu ako zdroja zdravých baktérií.
Jablká a kyslé ovocie (napríklad pomaranče)
Jablká majú mierne zásaditú reakciu, zatiaľ čo pomaranče sú silne kyslé. Ak ich jeme spolu, môžeme narušiť prirodzenú rovnováhu pH v žalúdku. Výsledkom môžu byť tráviace ťažkosti, pálenie záhy alebo spomalenie tráviaceho procesu. Aj keď to nie je vyslovene nebezpečná kombinácia, u ľudí s citlivým žalúdkom môže spôsobiť nepríjemné pocity.
Ako na to?
Ak máš citlivý žalúdok, odporúča sa jednotlivé druhy zeleniny či ovocia, ktoré sa navzájom „bijú“, nekonzumovať naraz, ale jesť ich s časovým odstupom aspoň 30 minút.
Zeleninu by si mal vo všeobecnosti kombinovať podľa podobnosti tráviacich vlastností. Napríklad papriku s listovým šalátom, rajčiny s čerstvými bylinkami alebo uhorku radšej samostatne. Ovocie konzumuj ideálne samostatne, medzi hlavnými jedlami.
Komentáre