Nemáš sitko alebo ho nechceš špiniť? Takto jednoducho zleješ vodu z cestovín a zachrániš si prsty pred obarením
Jednoduchý trik so špáradlom ti pomôže scediť cestoviny aj bez sitka. Vďaka nemu sa ti už nestane, že ti ujdú do drezu alebo ťa obarí para pri zlievaní vody.
Cestoviny sú jedno z najobľúbenejších jedál, možno aj vďaka ich rýchlej a jednoduchej príprave. Vieš si ich pripraviť za pár minút a takmer kdekoľvek.
Ak si ich však pripravuješ v práci, na internáte alebo jednoducho tam, kde nemáš všetko kuchynské vybavenie, môže nastať problém s ich scedením. V takých chvíľach často stojíme nad hrncom plným horúcej vody a premýšľame, ako ju zliať tak, aby cestoviny neskončili v dreze. Našťastie existuje jednoduchý trik, ako cestoviny scediť aj bez sitka.
Ako zliať vodu z cestovín bez sitka?
Keď nemáme po ruke sitko, často sa snažíme scediť cestoviny len pomocou pokrievky. Tá však má častokrát zaoblený okraj alebo malé medzery, takže keď ju priložíš len od oka, medzi ňou a hrncom vzniknú väčšie škáry. Cez tieto škáry ti tak jednoducho ujdú menšie cestoviny a skončia v dreze. Ešte horšie je, že keď je voda veľmi horúca, v hrnci sa tvorí para, ktorá sa snaží dostať von. Táto para môže pokrievku mierne nadvihovať alebo ňou pohybovať.
Taktiež sa pri zlievaní vody z cestovín môže vytvoriť tlak vo vnútri hrnca, ktorý nadvihne aj cestoviny, a tie sa tak odplavia spolu s vodou. Deje sa to najmä vtedy, ak hrniec nakloníš naraz – voda začne tiecť prudko a so silným prúdom.
Použi špáradlo!
Portál lifehacktok2 sa na svojich sociálnych sieťach podelil s tipom, ako scediť cestoviny pomocou špáradla tak, aby neskončili v dreze. Okrem hrnca s cestovinami budeš teda potrebovať aj špáradlo a pokrievku, ktorá pasuje na hrniec.
Prilož pokrievku na hrniec tak, aby na jednej strane bola štrbina, cez ktorú bude voda pretekať. Ideálne tri až päť milimetrov, aby sa ti cestoviny nezachytili a nevyleteli von. Na opačnú stranu hrnca, oproti štrbine, zasuň špáradlo medzi pokrievku a hrniec. Špáradlo udrží malý otvor, vďaka ktorému nebude v hrnci vznikať podtlak, a para môže bezpečne unikať.
Vďaka tomu sa tlak v hrnci vyrovná, pokrievka sa ti pri zlievaní nebude nadvihovať a voda bude odtekať plynulo bez rizika, že ti vyplaví cestoviny.
@lifehacktok2 #LIVEHighlights #LIVEIncentiveProgram #PaidPartnership #lifehack #lifehacks #лайфхак #100millionviews #cooking #home #momhacks #motivation ♬ Funny – Gold-Tiger
Teraz už len pomaly nakloň hrniec nad drezom a počkaj, kým voda odtečie cez tú malú štrbinu. Ak sa ti zdá, že voda ide príliš rýchlo, hrniec narovnaj, chvíľu počkaj a pokračuj pomalšie – tak, že ho nakloníš o čosi menej.
Môžeš použiť aj…
Ak po ruke nemáš ani špáradlo, malú štrbinu medzi hrncom a pokrievkou vieš vytvoriť aj iným spôsobom. Dôležité je len to, aby mohla para bezpečne unikať a pokrievka sa ti pri liatí vody nehýbala. Na vytvorenie tejto medzery môžeš použiť vidličku, lyžičku, plastové viečko od dózy či varešku.

Tieto predmety stačí zasunúť medzi pokrievku a hrniec, čím vytvoríš rovnaký efekt ako so špáradlom. Ak nič z toho nemáš, postačí aj zložená utierka alebo rožtek kuchynskej chňapky, ktorým pokrievku jemne nadvihneš.

Komentáre